Football Manager 2010

De 3D-matchengine werd vorig jaar geïntroduceerd en ik was er vrij kritisch over. Ik citeer mijzelf, vorig jaar op 30 november:

\"Dan het meest belangrijke element van de game: de nieuwe match-engine. Ik heb daar een dubbel gevoel over. Het ziet er allemaal best prima uit, ik vind het zelfs erg passen bij de game. Wel is het erg slordig afgewerkt en het oogt onnatuurlijk. Slidings die zeer hard aankomen worden haast niet bestraft, terwijl de kleinste duwtjes wel worden bestraft met geel of zelfs rood. De logica zit er nog niet in. Gelukkig kun je nog wel teruggaan naar de oude vertrouwde 2D-weergave, waar alles weer zo bekend aanvoelt. Ik gebruik zelf nog de 3D-engine, maar ik begrijp de mensen die zijn overgestapt naar de 2D-view helemaal. Dat wil niet zeggen dat de 3D-engine erg matig is, maar het is nog niet helemaal voor 100% af. Het is wel een perfecte basis voor Football Manager 2010.\"

Ik kan je één ding zeggen: ik ben helemaal weg van de 3D-matchengine. Het was inderdaad een perfecte basis voor Football Manager 2010, want alles wat in 2009 niet klopte is in 2010 helemaal gefixt. Animaties zijn veel beter geworden, voetballers komen natuurlijker over en er zijn goed gedetailleerde stadions mét supporters. Dat creëert wel een sfeertje hoor. Supporters die helemaal gek worden als je een goal scoort, wauw. Inhoudelijk gezien kent de 3D-matchengine ook een aantal toevoegingen. Twee nieuwe camerastandpunten, de toevoeging van de \'touchline instructions\' en analyses. En wat zijn die laatste twee toevoegingen verdomd goed. Zo kun je \'vanaf de lijn\' instructies geven aan je team, denk maar aan het schreeuwen van: “Ga de flanken benutten!” “Geef diepe ballen!” “Schiet zoveel mogelijk!” En: “Hinder de tegenstander!” Dit soort tactiekwisselingen kunnen erg nuttig zijn tijdens een wedstrijd. Bij analyses geeft Football Manager je een analyse van een bepaalde speler, waardoor je een goed beeld van hem hebt tijdens de wedstrijd. Scoort hij niet vaak? Je ziet dat hij te vaak van afstand schiet, dus je vraagt hem om minder van afstand te schieten. Deze twee toevoegingen maken Football Manager 2010 wel erg compleet.

Conclusie

Football Manager 2010 is een topgame. Casualgamers en beginnende managers kunnen nu eindelijk zonder enig probleem meteen aan de slag met deze managergame. Football Manager 2010 komt als een complete game over, de nieuwe features zijn net geslepen diamanten en de bugs neem je voor je lief. De gevulde stadions laten je hart sneller kloppen, vooral als er wordt gescoord en je de supporters helemaal door het dolle ziet gaan. Kopen die handel, gewoon doen, je krijgt er geen spijt van.