Football Manager 2010

Voetbal. Nog steeds een geliefde sport hier in ons kikkerlandje. Wat moet je ook, met zo\'n sterk Nederlands elftal op het moment. Het WK in Zuid-Afrika is volgend jaar en eerlijk gezegd kan ik er nu al niet op wachten. Volgens mij delen vele andere voetbalfans ook die mening. Maar ja, dan heb je ook nog de competitie. Het ziet er naar uit dat FC Twente, PSV of Ajax er met de titel van doorgaan. Wil je dat voorkomen als groot Feyenoord-fan? In Football Manager krijg je de kans om de criticasters de mond te snoeren. Dus hup, vooruit ga Football Manager spelen. Inmiddels zijn we aangekomen bij Football Manager 2010. Het walhalla voor managers in wording is weer ververst. Nu nog hopen dat het een beetje goed is ververst.

Hm, Dordrecht scoort 1-1 tegen Ajax. Balen. Misschien heeft Martin Jol het slide-balkje van \'Tijd winnen\' wat meer naar rechts verplaatst, zodat de spelers wat rustiger gaan spelen. Geen slimme zet. Van mij moet je door blijven knokken tot 3-0 of nog meer. Zeer aanvallend voetbal met veel pressie, dat is mijn tactiek. Inderdaad, ik ben een fervent Football Manager-speler. Met Football Manager 2009 heb ik het jaar 2025 gehaald na vier keer de Champions League gewonnen te hebben met FC Groningen en Go Ahead Eagles. Je zou hem maar in het dagelijks leven kennen, die Egamer. Een topcoach in de wereld van Football Manager. Enfin, terug naar de tactiek. Dat \'slide-balkje\'-gedoe is een beetje voorbij. Met Football Manager 2010 heeft Sports Interactive voor een meer casual-vriendelijker benadering gekozen. Zo heb je een geheel nieuw interface, die erg overzichtelijk is. Daarnaast is de toevoeging van de \'Homepage\' goud waard. Daarmee kun je het laatste nieuws zien over de competities en clubs waarop jij je hebt geabonneerd. Wil je meer weten over de wedstrijden van Ajax? Klik op het sterretje en je ontvangt nu bijna al het nieuws rond Ajax. Dat nieuws lees je vervolgens op je homepage. Dan heb je ook nog het Backroom Advice/Technisch advies, waar de technische staf je tips geeft over je tactiek of spelers. Heel erg handig voor beginnende spelers.

De Tactics Creator. Ook een welkome toevoeging voor beginners. Je merkt het al: Football Manager wil van die ene reputatie af. Immers, de gemiddelde gamer denkt nog steeds aan cijfertjes en ingewikkeld gedoe bij Football Manager. Maar het ziet er naar uit dat Football Manager deze reputatie snel gaat verliezen. En gelukkig maar. De Tactics Creator is een nieuwe feature in versie 2010. Het is niets anders dan een wizard, waar jij aangeeft wát voor spel je wilt spelen. Controleren, countertactiek, aanvallend of juist erg verdedigend? Dat kun je aangeven. Zo kun je ook per positie de speelwijze veranderen, bijvoorbeeld dat de ene middenvelder zich vooral moet richten op het veroveren van ballen en dat de andere juist het spel moet maken. Wat dacht je van de spitsen? In vorige delen van Football Manager had ik vaak last van spitsen die weinig scoorden. Gelukkig kun je nu instellen of je een storende spits, een targetman of juist een afmaker wil. Voor elke positie kun je aangeven wat voor spel hij moet spelen. De Tactics Creator is een geweldige toevoeging, omdat het spel voor iedereen gemakkelijk wordt én je het gevoel krijgt van: “Wauw, mijn tactiek zit echt precies in elkaar zoals ik het wilde”. Dat ontbrak best vaak bij voorgaande delen.

Maar, hardcore Football Manager-fans, niet getreurd. Nog altijd kun je ervoor kiezen om op de ouderwetse manier de tactieken te bedenken, en je kunt ook de adviezen van je technische staf negeren. Dat maakt Football Manager 2010 in het algemeen een veel betere game dan de voorgaande delen. Iedereen kan het spel nu spelen. Nou ja, iedereen…je moet natuurlijk wel van voetbal houden. Naast de nieuwe toevoegingen zijn er ook verbeteringen gekomen. Zo zijn er heel veel bugs verholpen (Miles Jacobson meldde tijdens de perspresentatie dat vijftig procent van het team met \'bugfixing\' bezig was). Er zijn nu vijfhonderd vragen beschikbaar voor bij persconferenties, er is nu een uitgebreide editor, Low League Management-clubs hebben een beter overzicht van financiën en er is een groot pluspunt: je kunt van alles veranderen. Zo heb je nu Screen Flow; je kunt daarmee een volgorde kiezen om van scherm naar scherm te gaan. Zijn er dan geen nadelen te noemen? Weinig, al heb ik nog wel een aantal bugs ontdekt: het niet kunnen saven bijvoorbeeld, als er een corner genomen is, wordt er meteen voor buitenspel gefloten en keepers die raar doen. Al heeft het verleden mij geleerd dat het allemaal goed komt met die bugs.