Shin Megami Tensei: Persona 3

Het andere belangrijke deel van Persona 3 is een sim-achtig spel. Op en rond de school kun je diverse relaties aangaan met mede-studenten en inwoners van het dorp. Door bijvoorbeeld lid te worden van een sportclub of met mensen in een winkel te praten,of opdrachten voor ze uit te voeren, versterk je de sociale link. Als de link sterk genoeg wordt, worden je persona\\\'s sterker of ontgrendel je speciale eigenschappen. Bij iedere sociale link hoort een type persona, waardoor het belangrijk is om met zoveel mogelijk verschillende mensen en groepen vriendschappelijke relaties aan te knopen, en deze ook goed te onderhouden. Iedere dag bestaat uit verschillende dagdelen, \\\'s ochtends vroeg voor schooltijd, de ochtend breng je door op school, lunchpauze, de middag op school, na schooltijd, de avond en Dark Time. Niet op iedere dag zijn alle dagdelen vrij beschikbaar, soms gaat de dag gewoon aan je voorbij zonder dat je iets kan doen. Tijdens schooltijd stellen de leraren je soms vragen. Beantwoord je deze correct, dan stijg je in aanzien bij je medeleerlingen. Na schooltijd kan je studeren, het dorp in om spullen te kopen of je sociale links te versterken, of gewoon terug naar huis. Meestal is er net genoeg tijd om één activiteit uit te voeren voor je verder gaat naar het volgende dagdeel.


<\/center>
Na een paar gevechten in Tartarus ben je meestal erg moe. Je moet dan een paar dagen herstellen voor je weer kan vechten. Ook je partymembers kunnen moe of ziek zijn. Als je gaat vechten als je niet in optimale conditie bent zal je vaker missen en eerder gewond raken. Je moet minstens twee groepsgenoten hebben die over een goede gezondheid beschikken om naar Tartarus te kunnen. Als het volle maan is, volgt er een bosslevel. Deze vinden niet in Tartarus plaats maar in de gewone wereld. Zij zijn sterker dan gewone schaduwmonsters en moeilijker te verslaan, maar leveren natuurlijk ook meer experience op.



<\/center>
Het spel bevat bijzonder veel tussenfilmpjes. Het volledige spel duurt dan ook tientallen uren. Na een uur speeltijd had ik nog niet een keer hoeven vechten. Het spel is dan ook zeker niet geschikt voor mensen die vooral van actie-rijke spellen houden. Je hebt veel geduld nodig om de sociale links op te bouwen en alle mogelijkheden van het spel te ontdekken. Je kan het spel alleen in de hal van je studentenflat en aan het begin van Tartarus opslaan. Door de lange cutscenes kan het gebeuren dat je een half uur of meer niet bij een savepoint komt. Het spel is niet te pauzeren tijdens de filmpjes, dus zorg dat je niet gestoord kan worden. De laadtijd tussen verschillende schermen als je door de school of het dorp loopt kan op den duur gaan irriteren.

Persona 3 is getekend in een manga/anime-achtige stijl. De schoolmeisjes hebben korte rokjes en grote borsten, emoties worden overdreven weergegeven. Tijdens sommige gevechtsscenes krijg je cartoon-achtige tekstballonnetjes in beeld in plaats van de daadwerkelijke actie. De achtergronden zijn voor PS2-begrippen erg gedetailleerd. Het spel bevat veel gesproken tekst, door erg goede stemacteurs ingesproken, al is het misschien een wat vreemde keuze om een Japans meisje een valleygirl-achtig accent mee te geven. Bij het schoolsfeertje past het echter wel goed.