FIFA 07

De kunstmatige intelligentie is op het ene moment van aardig niveau, maar daalt daarna weer net zo snel naar bedroevende onnozelheid. Wanneer een speler van de tegenpartij in balbezit is, voert hij de meest kwieke trucjes uit om die bal te behouden. Maar wanneer jij zelf de trotse eigenaar van de bal bent, snijd je door de vijandelijke verdediging als een warm mes door boter. Ook de intelligentie van je medespelers kent pieken en dalen. Tijdens een aanval vanaf de zijkant rent er eigenlijk altijd wel een teamgenoot naar het midden zodat je een mooie voorzet kunt geven. Deze intelligentie verdwijnt als sneeuw voor de zon wanneer een medespeler niet toeslaat wanneer de bal letterlijk langs hem heen rolt. De moeilijkheidsgraad verhogen maakt de tegenstander weliswaar beter, maar niet slimmer. Ze spelen sneller en agressiever, maar nog altijd staat hun verdediging als een bouwval, in plaats van een huis. Iemand die plezier heeft bij het speuren naar dat ene gat in de verdediging om zo vol voldoening die zwart-witte bal het doel in te knallen is hier dus niet aan het juiste adres. Mensen die kicken op uitslagen met meer dan 5 punten verschil juist wel.

Een leuk extraatje voor de DS is de mogelijkheid om via het touchscreen aan te geven welke tactiek je met je team uit wilt voeren. In totaal zijn er vier aanvallende en vier verdedigende tactieken. Dit verschaft je zeker meer controle over je spelers, maar toch kleven er twee nadelen aan. Ten eerste is zo’n tactiek helemaal niet nodig voor succes, wat te wijten is aan de eerdergenoemde simpelheid waarmee je kunt scoren. Ten tweede is het moeilijk om naast het daadwerkelijke voetbal ook nog eens met die kleine knopjes op het touchscreen te rommelen. Ik raad EA dan ook aan om dit systeem volgend jaar te laten werken met stemcommando’s, zo hoef je je aandacht niet van het spel weg te halen.

<\/center>

De belangrijkste mode is vanzelfsprekend de Carrière Mode. Hierin verkoop je je ziel voor vijf jaar aan je favoriete voetbalclub en help je ze (helaas met gemak) op hun weg naar de top. Het is wonderbaarlijk om te zien hoeveel spelers, teams en competities er wel niet inzitten. Om het teamgevoel nog wat te versterken kun je een teamwapen en teamlied maken. Bij het teamlied maak je met het touchscreen en een aantal instrumenten een compositie, waar je zelfs nog je eigen stemgeluid aan toe kunt voegen. Na ieder door jouw team gescoord doelpunt wordt het lied ten gehore gebracht. Ieder seizoen krijg je een aantal doelstellingen opgelegd waar je aan zult moeten voldoen. Denk hierbij aan het winnen van de beker, of een bepaald aantal wedstrijden in jouw voordeel beslissen.

Daarnaast kun je nog losse toernooien spelen of je uitleven in de Challenge Mode, waarbij die laatste nog wat speciale gameplay oplevert. In de Challenge Mode word je altijd op een bepaald punt in de wedstrijd gezet, van waaruit je een missie moet zien te voltooien. Je moet bijvoorbeeld in de laatste 40 minuten van de wedstrijd je twee punten achterstand wegwerken tot gelijkspel of winst. Deze mode compenseert gedeeltelijk het gebrek aan afwisseling van de Carrière Mode.

<\/center>