Splinter Cell: Essentials

Ubisoft heeft in de afgelopen paar jaar Splinter Cell zo\'n beetje naar elk mobiel systeem gebracht en uiteraard mag een PSP-versie dan niet ontbreken. De mensen bij Ubisoft hadden waarschijnlijk alleen weinig zin om een compleet nieuwe game in elkaar te draaien, dus kwamen ze met een simpel, maar op zich prima, plan. Pak een paar toffe missies uit de afgelopen paar games - Ubisoft heeft zelfs al missies uit Double Agent in Essentials gestopt - en mix die met wat nieuwe missies. Het resultaat is Splinter Cell: Essentials.

Het nadeel aan dat het een verzameling is, is natuurlijk dat je er niet echt makkelijk een verhaal omheen schrijft wat alle missies aan elkaar bindt. Maar bij Ubisoft hebben ze daar een vrij eenvoudige, doch doeltreffende, oplossing voor verzonnen.

Splinter Cell: Essentials speelt zich af kort na Double Agent, de game die inderdaad nog uit moet komen. Het spel opent met een scène waarin Sam op de begraafplaats is waar zijn dochter begraven ligt. Zodra hij bij haar graf aankomt, wordt hij gearresteerd door Homeland Security en meegenomen ter ondervraging. Er gaan namelijk geruchten dat hij, nadat hij bij Third Echelon gestopt was wegens de dood van zijn dochter, zich aangesloten had bij een terroristengroepering. Naast dit probleem hebben ze ook een aantal feiten verkeerd. Zo denken ze dat hij burgers gedood heeft en missies op illegale manieren uitgevoerd. Om te bewijzen dat dit niet zo is, mag jij al die missies nog eens doorspelen.

Het verhaal is dus vrij slapjes, maar goed, de oude missies zijn leuk genoeg om nog een keer te spelen. Daarnaast bieden de nieuwe missies - inclusief de oude zijn er 12, 3 daarvan moet je vrijspelen door de rest te halen - genoeg ruimte voor vermaak. De eerste missie neemt je terug naar het Colombia van 1992 waar Sam een van zijn collegae moet redden van guerilla strijders en zo zul je steeds verder spelen door Sams geschiedenis.

De besturing van de game is prima. De moves die je nodig hebt om langs de guards te sluipen of om diezelfde guards om te leggen schud je moeiteloos uit je mouw. Daarnaast zitten ook alle bekende Sam Fisher acties in de game; van de split jump waarbij je door in de split te springen tussen twee muren omhoog kan komen, tot de move waarbij je aan bijvoorbeeld een buis hangt en jezelf op een guard laat vallen waarbij je hem knock-out slaat.