Mario Kart DS

Mario Kart, wie kent het niet? De ondertussen legendarische reeks staat altijd garant voor een hele hoop lol. Oké, veel mensen vinden de GameCube-versie wat minder, maar de delen die daar voor uit zijn gekomen waren steengoed. Hopelijk past Mario Kart DS ook in dat rijtje.

Grand Prix
Mario Kart DS heeft zoals de andere delen een Grand Prix mode. In de Grand Prix rijd je in 50cc, 100cc en 150cc. Je kunt dit ook zien als Easy, Normal en Hard, waarmee de snelheid per cc steeds ietsje hoger komt te liggen. In totaal zijn er 32 tracks verdeeld over acht cups. Je rijdt telkens vier tracks om een bepaalde cup te winnen. De helft van de 32 tracks zijn nieuw en de andere helft zijn tracks uit de eerdere Mario Kart-delen, onderverdeeld in de Retro Cups. Proef de nostalgie met circuits als Mario Circuit (SNES), Baby Park (GameCube) of Moo Moo Farm (N64)!

Je kunt kiezen uit de vaste Mario-crew, als Luigi, Peach, Bowser, Donkey Kong, en ga zo maar door. Elke racer kan meerdere soorten karts gebruiken en elke kart heeft dan ook zijn eigen voor- en nadelen. Sommige rijden harder dan de rest, andere accelereren weer sneller en weer andere zijn lompe vaartuigen die maar moeilijk door een bocht te sturen zijn; het is maar net wat je het beste ligt.

Aan het racen is niets veranderd. Je racet nog steeds tegen zeven computertegenstanders op een baan waar je items kunt gebruiken om tegenstanders tijdelijk uit te schakelen. Rode schilden, groene schilden, bananenschillen, sterren; je kunt weer van alles gebruiken. Nieuw zijn onder andere de Bullet Bill, waarmee je verandert in een kogel die razendsnel over de map scheert. Of wat dacht je van de inktvis die er voor zorgt dat er inkt op het scherm komt, waardoor je zicht verslechtert?

Op dit moment klagen mensen over het zogenaamde \'snaken\'. Je kunt je kart door een bocht slippen, maar door een bepaalde handeling uit te voeren tijdens het slippen kun je handmatig een powerboost uitvoeren. Dit is gewoon een gameplay-onderdeel die vele voordelen biedt en zeker noodzakelijk is in de 150cc klasse. Alleen is het zo dat sommige mensen dit te goed kunnen en letterlijk door de hele track \'snaken\'. Uiteraard betreft het hier dan de online mode van de game. Om eerlijk te zijn zul je dit echt niet veel meemaken, want door een track snaken is echt niet makkelijk en dus zullen veel mensen dit ook niet onder de knie krijgen.

Als je een cup hebt gewonnen krijg je een rating, die varieert van de hoogste ranking (drie sterren) tot de laagste ranking (F). Die rating is gebaseerd op een aantal onderdelen. Zo moet je zo min mogelijk tegen objecten botsen, veel gebruik maken van je powerslide, zo min mogelijk items gebruiken en zoveel mogelijk als eerste eindigen. Als het je lukt om op elke track minimaal een ster te pakken als rating, dan krijg je ook een ster achter je naam als je online gaat spelen. F3@r meh!

Time Trial fans komen ook aan hun trekken. Als je snel genoeg bent speel je op een aantal tracks een aantal ghosts vrij. Deze ghosts zijn de tijden die de ontwikkelaars van de game hebben neergezet. Je kunt ook je eigen tijden opslaan in de vorm van een ghost, maar deze is niet online te delen. Wel kunnen mensen jouw ghosts downloaden als zij met hun Nintendo DS en Mario Kart in de buurt zijn.

Tenslotte kun je door cups te winnen ook unlockables vrij spelen. Je kunt onder andere nieuwe characters en karts winnen.

Battle
De glorieuze Battle mode, wat de grootste teleurstelling van velen was op de GameCube, is weer zo goed als vanouds. Je kunt draadloos tegen acht andere personen een potje spelen, maar als er niemand in de buurt is kun je tegen zeven computergestuurde tegenstanders battlen. Ook de Battle mode heeft net als de Grand Prix mode een aantal nieuwe en retro tracks. Wie herinnert zich Block Fort niet?

Elke ronde begin je met één ballon, maar je hebt er een aantal als reserve. Je moet in je microfoon van de DS blazen om extra ballonnen op te blazen. Wie geen zin heeft om dit te doen in een volle trein kan ook gewoon Select ingedrukt houden.

De Battle mode valt helemaal niet tegen, alleen is het vreemd dat er geen online mode van deze variant te spelen is. Zoals je net hebt kunnen lezen is het wel mogelijk tegen mensen in de buurt te spelen die een DS bezitten, het mooie hiervan is dat je dit kunt doen met maar één game cart. Maar toch, voorlopig dus geen online battles.

Online
Wat wel online kan is racen. Met maximaal vier mensen kun je racen op bijna alle banen. Sommige tracks, bijvoorbeeld die met veel verkeer op de weg, zijn niet te spelen via het internet, omdat de DS en de verbinding dit niet trekt. Niet dat het een groot gemis is, want de online ervaring is prachtig en er zijn zeker meer dan 20 tracks die wel online te spelen zijn.

Je kunt kiezen om tegen wereldwijde spelers, continentale spelers, rivalen of vrienden te spelen. De eerste twee spreken voor zich, de andere twee niet. Rivalen zijn mensen die een vergelijkbare score als jou hebben. Zo voorkom je dat je constant wordt ingemaakt door de beste Mario Kart-spelers, of vind je juist mensen van jouw hoge niveau. Spelen tegen vrienden gaat via een omslachtige manier. Jouw DS maakt een zogenaamde Friend Code voor je aan. Deze code kun je delen met andere mensen, zodat ze jou kunnen toevoegen. Echter, voordat je DS andere mensen detecteert, moet je ook hun code toevoegen. Mario Kart DS mist een chatfunctie, dus je zult of op toeval, of via internet met elkaar kunnen afspreken om te spelen. Overigens houdt het spel een aantal statistieken voor je bij. Je kunt zien hoeveel potjes je online gewonnen en verloren hebt. Ook kun je zien tegen welke vrienden je succesvol was en tegen welke je minder succesvol was.

Om jezelf een beetje te onderscheiden van de rest kun je een avatar maken die automatisch op je kart wordt geplakt. Reken maar dat je vele keren de Nederlandse vlag voorbij zult zien komen, maar ook \'grappenmakers\' met hakenkruizen zijn niet te missen.

Graphics en geluid
Je zult het niet zeggen als je sommige screenshots ziet, maar het spel ziet er prachtig uit. De game loopt altijd vloeiend en bij sommige tracks komt de kracht van de DS echt goed naar voren. De muziek en het geluid zijn ook goed. De retro tracks hebben dezelfde muziek als in de originele versies, het spel is dus niet alleen een lust voor het oog, maar ook voor het oor.