Star Wars: KotoR II: The Sith Lords

KoToR II is een zogenaamde aktie-RPG in een SF-setting. Het verhaal van KoToR II speelt zich zo\'n vijf jaar na deel I af en gaat eigenlijk verder waar je in deel I bent opgehouden. Simpel gezegd hobbel je weer met een klein groepje speelbare karakters over planeten en reis je door de ruimte waar je vele gesprekken voert met NPC\'s (de Non Playing Characters, de figuren waar je zelf geen controle over hebt) en grote gevechten voert om dichter bij je doel te komen en het verhaal dat voor je ligt te ontrafelen en vooral te beleven.

Zodra je een vijandige NPC tegenkomt springt het spel op pauze, je geeft al je teamleden specifieke opdrachten of je laat ze het allemaal zelf oplossen en je laat het spel weer verder gaan waarna het gevecht zich voltrekt. Mocht er iets niet helemaal volgens plan gaan druk je weer op de pauzeknop van je controller en kun je alle orders aanpassen, verwijderen of nieuwe toevoegen. Het is zelfs mogelijk om de pauzeoptie helemaal over te slaan en alle orders in realtime te geven en zelf uit te voeren. Helaas wordt het vechten in realtime snel behoorlijk chaotisch en onoverzichtelijk. Met het vechtsysteem hebben we gelijk ook iets wat volgens sommigen geen succes was in KoToR I. Het is inderdaad eerst een beetje wennen aangezien het een vechtsysteem is dat ik nog niet eerder ben tegen gekomen maar ben je er eenmaal aan gewend, dan wil je nooit meer anders.

Tijdens je gesprekken met NPC’s en je teamleden kun je altijd kiezen voor verschillende antwoorden. Op basis van wat je zegt zul je langzaam naar de lightside of de darkside gaan, ruwweg gezegd: de goede of slechte kant. Ben je bereid om iedereen kosteloos te helpen met wat voor problemen dan ook, dan ben je een echte Jedi en behoor je tot de lightside. Heb je geen zin om naar dat geblaat van die zwakke schapen te luisteren en ruim je ze liever met een flinke Force lighting uit de weg, dan zul je afdwalen naar de darkside en een echt Sith Lord worden.



Het mooie hiervan is dat dit ook echt effect heeft op het verhaal. Mensen zullen anders reageren, je zult andere opdrachten krijgen en ook het einde van het spel zal compleet anders zijn. Hierdoor heb je haast twee verschillende games voor de prijs van een.