CD: Stephanie McKay - Tell it like it is

Stephanie McKay is een stoere dame. Alleen een stoere dame gaat hoogzwanger op tournee. McKay was in december in ons land te vinden om haar nieuwe cd, Tell it like it is, te promoten. Dit is haar tweede solo-album. Het is gevuld met twaalf funky soulnummers, waarvan je de een vlot zat bent en de ander nog wel een dozijn keer wilt opzetten.


Tell it like it is
McKay heeft een rijke, muzikale achtergrond. Zo speelde ze jarenlang gitaar in een eigen band in New York en werkte ze samen met onder andere Tricky en Kelis. Het was de ontmoeting met de producer van Portishead, Geoff Barrow, die uiteindelijk leidde tot McKay's solodebuut, McKay. De titel van dit nieuwe album is ingegeven door haar neiging om maar gewoon te vertellen waar het op staat. Ze vertelt op deze cd wat er in haar stad gebeurt met haar en mensen in haar omgeving. Het is tevens de titel van het eerste nummer. Een beat die niet zou misstaan in een seventies tv-serie leidt dit nummer in. Het liedje blijft wat tam, maar McKay's scherpe soulstem (kan dat?) geeft mooie invulling. Hoogvliegers bespeur ik niet op deze cd, maar laagvliegers evenmin.

Catchyness
Om de één of andere reden doen veel nummers denken aan covers van bestaande songs. Bekende zanglijntjes en melodieën komen langs, maar ze zijn niet te benoemen. Misschien is het de catchyness van McKay's muziek die de luisteraar erin luist. De songs blijven snel hangen. Zo ook één van de leukste nummers van de plaat, 'This Letter', een indringende beat die niet los te laten is. De afsluiter van de cd is 'Oxygen', een swingend nummer, dat een spanning met zich meedraagt in de onderdrukte stem van McKay. McKay's plaat geeft een bezield en funky seventies-gevoel. Tell it like it is bevat lekkere muziek, interessante combinaties van stijlen en een voorbereiding op geweldige live-muziek. Want live moet ze een sensatie zijn. Inmiddels niet meer zwanger, maar compleet met baby in draagdoek op het podium, zoals ze zelf aankondigt haar carrière te combineren met het moederschap.


Label: Muthas of Invention Releasedatum: 1 september 2008
Waardering: