Theater: Les Miserables

Les Misérables wordt ook wel de Musical der Musicals genoemd. De promotie rondom deze voorstelling is groots, zoals we van Joop van den Ende gewend zijn. Maar laten we eerlijk zijn, de meeste van zijn producties maken deze grootspraak meer dan waar. Zo ook dit keer weer. LesMis anno 2008 kan de vergelijking met de voorstelling uit 1991 heel goed doorstaan en is nog altijd een musical van formaat.

Awfullybigadventure schreef voor FOK! de volgende review en plaatste deze in de reviewsubmit


Het verhaal
Na 17 jaar te zijn weg geweest staat de musical Les Misérables weer op de Nederlandse planken. Een geheel nieuwe cast brengt het verhaal van Jean Valjean, een dwangarbeider die na 19 jaar gevangenisstraf weer voorwaardelijk op vrije voeten komt. Valjean verbetert zijn leven, klimt op tot fabriekseigenaar en uiteindelijk tot burgemeester. Hij belooft voor de dochter van Fantine (Nurlaila Karim), een stervende werkneemster, te zorgen. Dikwijls op de vlucht voor inspecteur Javert (Wim van den Driessche), een rechtlijnige politieman, komt Valjean in aanraking met het echtpaar Thenardier (Carlo Boszhard en Marjolein Algera). Hier is de kleine Cosette, de dochter van Fantine, ondergebracht. Met zijn tweeën reizen ze naar Parijs, waar de volwassen Cosette (Suzan Seegers) opgroeit.

Dan breekt de studentenopstand van 1832 uit. Per toeval leert Cosette de student Marius (Jamai Loman) kennen. Zij worden op slag verliefd, zonder dat Valjean het weet. Terwijl de studenten hun plannen voor een opstand beramen houdt het echtpaar Thenardier zich bezig met andere vuile zaakjes. Ook inspecteur Javert, naar Parijs geroepen om de misdaad te bestrijden, is van de partij. Hierdoor komt hij weer op het spoor van Valjean. Wanneer Thenardier een overval op het huis van Jean Valjean beraamt wordt hij onderbroken door zijn dochter Eponine (Céline Purcell), die verliefd is op Marius. Valjean, geschrokken door het lawaai, denkt dat Javert hem op de hielen zit en maakt plannen om naar Engeland te vertrekken. Het verliefde paar is geschokt nu ze van elkaar moeten scheiden en in zijn wanhoop sluit Marius zich aan bij de opstandelingen.


Javert heeft zich intussen opgeworpen als spion, maar wordt nog vóór de strijd begint ontmaskerd. Een poging tot afscheid nemen zit er voor Marius en Cosette niet in, dus schrijft hij een brief. Deze wordt door Eponine bezorgd. Dit met het idee dat ze dan niet gewond kan raken in het gevecht. Eponine geeft de brief af aan Valjean, die haar in zijn tuin betrapt. Valjean is radeloos. Hij wil Cosette niet kwijt, maar merkt wel dat zij hopeloos verliefd is. Hij besluit naar de barricade te gaan en komt midden in het gevecht aan, waar hij met enkele schoten de barricade redt. Als dank mag hij de spion Javert doden. Javert is stomverbaasd wanneer Valjean zijn touwen doorsnijdt en hem laat gaan. Intussen redt Eponine Marius wanneer hij wordt beschoten. Dodelijk gewond bekent ze in Marius’ armen dat ze verliefd op hem is.

’s Nachts, wanneer iedereen slaapt bidt Valjean voor Marius. De volgende morgen barst de strijd weer in alle hevigheid uit. Alle opstandelingen worden gedood, behalve Marius. Dodelijk gewond redt Valjean hem en neemt hem mee, weg van de barricade. Wanneer Valjean op zijn tocht door het riool even op adem komt verschijnt monsieur Thenardier. Deze herkent Valjean en steelt een ring van Marius. Wanneer Marius aan de beterende hand is, gaat hij terug naar het café waar zijn vrienden ooit samen kwamen. Daar treurt hij om hun dood. Valjean vertelt Marius de waarheid over zijn verleden.

Dan is eindelijk de trouwdag daar. Op het bal zijn als ongenode gasten ook het echtpaar Thenardier aanwezig, om Marius te chanteren met de achtergrond van Jean Valjean. Hierdoor komt Marius te weten wie hem heeft gered, en wat voor held Jean Valjean in werkelijkheid is. Met Cosette spoedt hij zich naar Valjean, die op dat moment stervende is. Marius, de waarheid kennende, ziet Valjean nu voor het eerst in al zijn glorie.

Valjean echter, neemt intussen heel iets anders waar. In zijn stervensuur verschijnt Fantine aan hem. Ze geeft hem haar zegen en dank voor zijn zorg voor Cosette. Samen met Fantine en Eponine voegt Valjean zich bij de doden. Dit tafereel zien we in een reprise van 'Hoor je het zingen op de straat.'


De cast anno 2008
René van Kooten treedt met de rol van Jean Valjean in de voetsporen van Henk Poort, die in 1991 met deze rol geschiedenis schreef. Van Kooten, aardig jong nog voor de rol van een man die 19 jaar gevangen heeft gezeten, vertolkt deze rol op een sublieme wijze en doet in geen geval onder voor Henk Poort. Net als in 1991 wordt deze productie van Les Misérables vertolkt door een cast die grotendeels aan het begin van de carrière staat.

Céline Purcell is erg overtuigend in haar rol als Eponine. Tijdens haar solo 'Heel alleen' was de emotie haast voelbaar. Ook Nurlaila Karim, in haar rol van Fantine was super en heel anders dan Pia Douwes deze in 1991 neerzette. Door de stem van Nurlaila zit er nu veel meer soul in de rol. Dit is ook zeker terug te vinden in 'Mijn droom'.


Nurlaila op de Uitmarkt 2007 met haar vertolking van 'Mijn droom'

Wim van den Driessche speelt een uitstekende Javert, alleen zijn stem is minder bombastisch als bij Ernst-Daniel Smid destijds. Dat is een minpintje, want het bombastische past wel bij de rol van Javert. Maar Van den Driessche legt wel veel gevoel in de rol en speelt een fantastische sterfscène. Carlo Boszhard zet een briljant boosaardige en bij vlagen grappige Thenardier neer. Niet langer is Boszhard een entertainer, een showmaker als Lumière in Beauty and the Beast, maar geeft hij je rillingen in de rioolscène en toch ook een brede grijns tijdens 'Baas van ’t hele spul'.

Een ander verschil ten opzichte van LesMis 1991, zijn de arrangementen. Nog steeds kun je de bekende tonen horen, maar de muziek heeft een andere dimensie gekregen en heeft daardoor voor iets meer vaart gezorgd. Een prachtige show, vol emotie en mooie muziek. Les Misérablesis zeker een aanrader!


Theater: Nieuwe Luxor Rotterdam Waardering: