Boek: Peter's Zeurkalender 2008

Al oriënterend voor deze review kwam de volgende filosofische vraag langs: 'Waarom wil de mens in deze hoog technologische tijden per se elke dag een blaadje van een kalender scheuren?'. Alles wat dat ene blaadje per dag vertelt, is ook te vinden op je computer (die toch ook dagelijks aanstaat). Een mogelijk antwoord op deze vraag werd er ook bij vermeld: 'Het heeft te maken met heimwee naar oude, traditionele waarden en gewoontes'', volgens consumentenpsycholoog en trendonderzoeker Herman Konings. 'Een van de basiswetten luidt: als iets verloren dreigt te gaan, wordt de aandacht er alleen maar groter voor.' Een andere reden dat we graag 'scheuren' is volgens Konings: 'Elke ochtend dat blaadje van die kalender scheuren, geeft structuur aan ons leven. Het geeft een gevoel van controle. Dat werkt in deze chaotische tijden. Op dezelfde manier als breien dat ook doet: uit die onoverzichtelijke kluwen wol, haal je door te breien orde.'

Tot zover het filosofische en serieuze gedeelte van deze review, want het gaat natuurlijk om de kalender zelf: Peter's Zeurkalender 2008.

366 dagen zeuren
Je leest het goed: 366 dagen, want 2008 is een schrikkeljaar en we krijgen dus een extra dag cadeau. Voor een scheurkalender altijd leuk, want je hebt één strip/tekening meer te lezen en te scheuren. Zo ook bij Peter's zeurkalender. Dit was het eerste waar ik naar keek, want in een eerder schrikkeljaar heb ik de makers van een bepaalde kalender wel eens betrapt op het niet invoegen van die extra dag in februari. Peter van Straaten (1935) heeft gelukkig wel opgelet en de kalender is dus compleet.

De scheur-zeurkalender bevat de zo bekende pennenstreektekeningen van Peter van Straaten. Volgens sommige berichten in de media scheur je je met deze kalender lachend het jaar door. Echter, niet alle tekeningen en onderschriften zijn even goed en humoristisch. Soms moet je te veel nadenken en te intensief naar de tekening kijken om het bijgeleverde onderschrift te begrijpen en er de humor van in te zien. En als je lang moet nadenken over zoiets, is de lol er wel een beetje van af. Net als met een mop moet je meteen weten wat er zo leuk aan is, anders is het moment voorbij. Het is jammer dat dat ook voor sommige van Peter's tekeningen geldt. Wat wel aardig gedaan is, is dat op de bekende feestdagen de tekeningen ook daadwerkelijk op die feestdagen slaan. Zo is er op 24 december een afbeelding te vinden van een coke-snuivende dame met als tekst: '... een witte kerst...'.


Eén van Peter's tekeningen


Jubileum
De achterkant van de kalender vermeld 'Niemand zeurt beter dan Peter'. Toch mag je een poging wagen hem te overtreffen. Vanwege het 15-jarig jubileum is er aan deze editie van de scheurkalender namelijk een onderschriftenwedstrijd verbonden. Op de laatste pagina, ná 31 december, is een losse tekening opgenomen. Onder de tekening staat dit keer geen tekst van Van Straaten. De uitdaging is aan jou. Verzin zelf een onderschrift bij deze tekening en win hiermee een heuse 'Van Straaten' (de prijs is de originele tekening van deze strip met daaronder het onderschrift dat jij als winnaar hebt verzonnen). Opmerkelijk is wel dat deze wedstrijd aan het eind van de kalender staat, terwijl de uiterste inzenddatum 15 januari 2008 is. Je moet dus wel meteen doorbladeren naar het eind van de kalender, want als je netjes wacht tot je 'aangescheurd' bent bij de laatste pagina, ben je te laat.

Over het geheel genomen een aardige verzameling, met af en toe een misser. De missers worden goed gemaakt door de dagen waarop wel meteen duidelijk is wat de humor is achter de tekeningen en bijbehorende teksten. Dit op-en-neergaande niveau maakt wel dat de beoordeling op drie sterren uit komt. Een leuke kalender voor 2008, maar er zullen ongetwijfeld leukere te vinden zijn, al blijft humor natuurlijk ook heel persoonlijk. En wat Peter leuk vindt, vindt een ander misschien helemaal niets - en gelukkig maar, anders was de wereld wel heel erg saai.


Uitgever: Uitgeverij De Harmonie ISBN: 9789061698197 Pagina's: n.v.t.
Waardering: