DVD: Forgotten Heroes and Volunteers of World War II

De BBC-serie Timewatch staat bekend om de kwalitatief hoogstaande historische documentaires. Vaak over belangrijke gebeurtenissen die een enorme impact op de wereld hebben gehad, maar ook over de vergeten elementen uit onze geschiedenis. De twee dvd's getiteld Forgotten Heroes and Volunteers of World War II vallen in de laatste categorie. Zelfs voor de geoefende Discovery-kijker bevatten deze documentaires van beide 50 minuten informatie en verhalen die eigenlijk nooit aan bod zijn gekomen.




De ongekroonde helden van de zee
Forgotten Heroes vertelt over de burgerhelden die tijdens de oorlog bij de burgerscheepvaart werkten. Na de oorlog werden ze vergeten en zelfs gekleineerd omdat ze niet bij het leger zaten. De medailles die ze decennia later ontvingen mochten ze niet eens dragen, en dat terwijl ze door het bevoorraden van de legers toch een fundamentele taak hadden. Daarbij is ook nog een kwart van alle burgers die werkten op de Britse koopvaardijschepen tijdens de Tweede Wereldoorlog omgekomen. De documentaire bestaat vooral uit 'talking heads' en sfeerbeelden van de ruige zee en de machinekamer, maar toch boeit het tot de aftiteling. De kracht zit hem vooral in de afgrijselijke verhalen die voormalige scheepslieden van uiteenlopende nationaliteiten vertellen. De paniek na een torpedoaanval, de ijzige kou in het water terwijl ze wachtten op hulp, het is niet voor te stellen hoe vreselijk zoiets moet zijn. Maar dankzij de gepassioneerde verhalen en de camera die meedeint met de zee kom je aardig in de buurt.

Indische vrijwilligers
De andere dvd, Forgotten Volunteers, behandelt het grootste vrijwilligersleger uit de wereldgeschiedenis. Vanaf 1939 meldden meer tweeënhalf miljoen Indiërs zich om te dienen voor het Britse koninkrijk. En dat terwijl diezelfde Britten hen altijd als slaven behandelden, en de leider in de oorlog (Winston Churchill) hen een verachtelijk volk vond. De Indiërs vochten in Duinkerke en Afrika, maar kregen niet de waardering die ze verdienden. En ook toen ze terugkwamen in eigen land werden ze niet als helden ontvangen. De enige heroïsche soldaten waren de Indiërs die aan de zijde van Japan vochten tegen de Britten, het Indisch Nationaal Leger (INA).



Vrouwelijke soldaten van het INA


Forgotten Volunteers moet het niet zozeer hebben van de boeiende verhalen, maar van de impact die het verhaal op je maakt. De strijd van het goede tegen het kwade, van het vrije volk tegen de onderdrukking, zakt immers weer helemaal in elkaar als je deze dvd bekijkt. Nu zijn er genoeg verhalen te bedenken die de zwart-wit verhoudingen ontmaskeren, zoals de politionele acties, maar het blijft noodzakelijk dat dit soort historische feiten niet bedekt blijven. Een eerlijke, neutrale kijk op de geschiedenis is onmogelijk, maar documentaires als deze zijn in ieder geval een stap in de goede richting.

Forgotten Heroes and Volunteers of World War II is kortom een interessante mix van aangrijpende verhalen over interessante historische ontwikkelingen. Daarbij hoef je niet eens een WO2-fanaat te zijn om te kunnen genieten van deze dvd-box. Een geïnteresseerde blik op de wereld, en dan met name op de feiten die vaak onvermeld blijven, is al genoeg.


Label: Just Entertainment Releasedatum: 25 april 2007 Kijkwijzer:
Waardering: