DVD: Dark Ride

In de jaren tachtig werden de videotheken overspoeld met de ene na de andere horrorfilm. Met relatief goedkope effecten, veel ketchup en een hele serie aan knappe dames die dachten de weg naar roem en fortuin in te slaan, werd de meest verschrikkelijke pulp uitgebracht. Het lijkt er een beetje op dat de geschiedenis zich herhaalt. De laatste jaren komt de een na andere horrorflick ons op dvd tegemoet. De ene keer is het resultaat om te huilen zo slecht, maar soms zit er toch een onverwacht juweeltje tussen. Een van de nieuwste releases op dvd is Dark Ride, nooit in Nederland in de bioscoop te zien geweest, maar nu als Collector's Edition uitgebracht.



Een groepje tieners besluit tijdens de voorjaarsvakantie op pad te gaan. Met een busje rijden ze richting New Orleans, tot ze bij een ogenschijnlijk verlaten tankstation aankomen. Daar treffen ze een flyer met informatie over de heropening van een duistere kermisattractie. Een jaar of tien geleden werd het lokale spookhuis gesloten nadat een man er twee kinderen vermoordde en ernstig verminkte. De tieners besluiten dat het wel erg tof is om een nachtje in het spookhuis door te brengen. Wat ze niet weten is dat de moordenaar recent is ontsnapt uit het plaatselijke Pieter Baan Centrum en is teruggekomen naar de plek waar hij ooit zijn slachtoffertjes maakte. Het levert een kat-en-muis spelletje op, waarbij de tieners proberen te ontsnappen uit het doolhof dat vol is gestopt met allerlei schrikeffecten. De een na de ander legt het loodje, maar het blijkt dat er meer achter de moordpartij zit dan alleen een verknipte ziel met een scherp mes.



Het was even flink schrikken geblazen na zestig minuten gekeken te hebben naar Dark Ride. Een blik op de display van de dvd-speler liet namelijk zien dat de tieners al een uur bezig waren met hun spannende invulling van de voorjaarsvakantie en dat er eigenlijk nog niemand gesneuveld was. Geen gekrenkte haar of gebroken nagel. Was de psychotische moordenaar misschien ook met vakantie of was het budget op voor een boze man met een scherp mes? Nee, pas na het eerste uur begint de vers ontsnapte weirdo aan zijn klus. Misschien is het wel een record, want behalve de terugblik op de eerdere moordpartij eind jaren tachtig (ergens in de eerste minuten), vloeit er dus tijden geen bloed. Niet dat de regisseur niet probeert de kijker de stuipen op het lijf te jagen, maar als kijker ben je nu eenmaal voorbereid op een paar simpele effecten uit een spookhuis. Lichtpuntjes in het eerste uur zijn de charmante liftster (Andrea Bogart) en haar pogingen om topless een van de jongens te plezieren. Alhoewel de locatie zich prima leent voor een goede horrorfilm en er veel meer gedaan had kunnen worden met de geschiedenis van de moordenaar, zit er te veel herhaling in de film en blijven de moorden oppervlakkig door ze neer te zetten als een soort hobbyprojectje van een geflipte man. Op het eind van de film wordt nog krampachtig geprobeerd alle losse eindjes aan elkaar te knopen, maar echt logisch is het allemaal niet.



Alhoewel de Nederlandse release in de markt is gezet als Collector's Edition is er in de verste verte geen sprake van een bijzondere uitgave. De release bevat naast een paar promotietrailers voor andere films van Dutch Filmworks namelijk helemaal geen extra's. Het enige afwijkende aan de release is dat de keepcase in een kartonnen sleeve is verpakt. Niet dat een dvd boordevol interviews en bloopers het eindoordeel over deze release nog had kunnen veranderen. Daarvoor is het verhaal te traag opgebouwd en is er te weinig aandacht voor de bloederige moorden en de wanhoop die de tieners zouden moeten ervaren.


Label: Dutch Filmworks Releasedatum: 7 februari 2007 Kijkwijzer: Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!