CD: Weird Al Yankovic - Straight Outta Lynwood

Weird AlWeird Al Yankovic is dan misschien niet de meest bekende zanger uit Amerika, maar hij doet prima zijn best. Zijn stijl is het parodiëren van muzikanten, en dan meestal met hilarische clip erbij. Dat hij de autoriteit op dit gebied is, blijkt wel als je ziet hoeveel muzikale parodiëen die niet van Al zijn, toch zijn naam hebben gekregen. Om te weten te komen welke parodieën niet gemaakt zijn door Weird Al kun je een bezoek brengen aan de "Not Al Page". Al is wel verantwoordelijk voor de nieuwe cd/dvd "Straight Outta Lynwood". In Amerika is het een Dual-Disc, in Europa is het een cd met een losse dvd. Helaas zijn daarbij de 5.1 surround mix en de karaoke versies komen te vervallen. Verder missen we zowel in Amerika als in Europa de parodie "You're Pitiful", gebaseerd op You're Beautiful door James Blunt. James Blunt zou er geen probleem in hebben gezien, maar helaas zag zijn platenmaatschappij er wel een probleem in. Om problemen zoals met "Amish Paradise" te voorkomen, heeft men besloten de song niet op de cd te zetten. Wel zijn er vanaf de website van Al meerdere links te vinden naar deze gratis te downloaden mp3.

"Straight Outta Lynwood" is een prima album voor Weird Al. Zowel stijl als songparodieën komen voor. Zo is de opening een parodie op Ridin' van Chamilionaire, en is de tweede song eerder een medley gebaseerd op songs van Brian Wilson. Daarbij is het meteen duidelijk dat alleen Weird Al Yankovic een leuk liedje kan schrijven over dat ene orgaan. Natuurlijk blijft Weird Al trouw aan de polka. Ook deze keer is het weer een medley van verschillende grote hits uit de afgelopen jaren. Dat door een polkamelodie de dubbele bodem uit een liedje compleet wordt weggeslagen is duidelijk te horen bij Candyshop van 50 Cent en Drop It Like It's Hot van Snoop Dogg. Topper van het album is ongetwijfeld track 11, "Trapped In The Drive-Thru", wat een bijna 11 minuten durende parodie is op Trapped in the Closet van R. Kelly.

Subheader

Naast de cd is er ook een dvd te vinden, met daarop 6 clips van de cd plus een "Behind the Scenes" over hoe het album gemaakt is. Tevens zou op de dvd het gehele album in 5.1 surround te vinden zijn, met ook nog een karaoke-mix. Helaas staat het alleen maar vermeld op de hoes, en is het niet terug te vinden op de dvd. Dit is wel een grote misser, vooral als je weet dat het album een Grammy-nominatie heeft gekregen voor "Best Surround Sound Album!". Gelukkig staan de vermelde clips er wel op. Iedere clip heeft zijn eigen stijl en is gemaakt door een andere director. Zo is Bill Plympton, bekend van zijn Plymptoons op MTV, verantwoordelijk geweest voor de clip van "Don't Download this Song". De clip van "Close but no Cigar" is gemaakt door John Kricfalusi, de bedenker van Ren and Stimpy. Omdat de clip van "White and Nerdy" pas later is gemaakt is deze niet aanwezig op de dvd. Gelukkig biedt de MySpace-pagina van Weird Al Yankovic wel een aantal links naar de clip.


Weird Al Yankovic - White and Nerdy


Inhoud van de cd.
01. White And Nerdy Chamillionaire - Ridin'
02. Pancreas Brian Wilson medley
03. Canadian Idiot Green Day - American Idiot
04. I'll Sue Ya! Rage Against the Machine - Bombtrack en Killing in The Name
05. Polkarama! Polka Medley
06. Virus Alert Sparks - This Town Ain't Big Enough For The Both Of Us
07. Confessions, Part III Usher - Confessions, Part2
08. Weasel Stomping Day
09. Close, But No Cigar Cake - Short Skirt, Long Jacket
10. Do I Creep You Out? Taylor Hicks - Do I make you Proud
11. Trapped In The Drive-Thru R. Kelly - Trapped in The Closet
12. Don't Download This Song "We are the World" en "Hands Across America"

Het album "Straight Outta Lynwood" is prima, en van nette kwaliteit. Wel is het ontbreken van de 5.1 Surround een grote misser. Mogelijk dat het ontbreken van de karaoke-versie dat laatste weer een beetje minder erg maakt. Al met al maakte Al een prima album, maar om nu te zeggen dat deze de vorige albums compleet laat vergeten gaat weer wat ver. Voor de fan is het zeker een aanrader, voor de overige luisteraars is het zeker een leuk album, maar besef wel dat de muziekstijlen op dit album flink van elkaar verschillen.


Label: Red Ink Releasedatum: 20 november 2006
Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!