DVD: Everyone Stares The Police Inside Out

Hij geldt als één van de beste drummers van de wereld, en vergaarde zijn grootste roem tussen 1977 en 1985 op de drumkit van The Police: Stewart Copeland. Samen met twee Britten, gitarist Andy Summers en zanger/bassist Gordon Sumner, oftewel Sting, veroverde de Amerikaan eind jaren '70 de wereld met opwindende hits als So Lonely, Roxanne, Message in a Bottle en Walking on the Moon. Niks nieuws tot zover. Maar wat wil het geval, zo schrijft Stewart Copeland op de achterzijde van zijn documentaire Everyone Stares The Police Inside Out: "In 1978, when I was a member of a struggling rock band called The Police, I scraped together enough money to buy a super movie 8 camera. I started filming. It was like watching a movie unfold as the band sparked a fire that lit up the world for us. 'Everyone Stares' is that movie", aldus Copeland.


Het verhaal, dat zijn première al kende op Robert Redfords Sundance Film Festival in januari van dit jaar, begint met een overzicht van de vroege dagen van The Police in Londen. Copeland, die zijn stem ook al eens leende aan Southpark, blijkt een volleerd voice-over wanneer hij op de klanken van het eerste album Outlandos d'amour (1978) zijn beelden van droog commentaar voorziet.
Vervolgens komt de kleine tournee door de Verenigde Staten aan bod, waar de muziek van de groep langzaamaan succes begint te kennen: Can't Stand Losing You wordt een hit, en via Copelands camera zien we hoe de band zich van haar groeiende status bewust wordt. Ook het dubbele gevoel bij de hysterische fans die het de band meerdere keren onmogelijk maken als ze na een optreden de zaal willen verlaten.

De behind-the-scenes zijn over het algemeen duidelijk 'hand-held' in beeld gebracht. Zo zijn er onder andere beelden van de band in New York, én die van de Nederlandse Wisseloord studio's, voor de opname van het derde album Zenyatta Mondatta (1980). Het geluid is goed verstaanbaar, alhoewel Nederlandse ondertiteling helaas ontbreekt in deze ongeveer 75 minuten durende documentaire.


De filmpjes zijn soms hilarisch, soms melig, maar altijd right on the spot. Zo vervolgt de documentaire met beelden van Europese festivals waaronder ons 'eigen' Pinkpop (editie 1979). Tijdens een optreden op het Duitse Lorelei-festival zit Copelands camera er zo dicht op, dat je gitarist Andy Summers hoort snauwen dat hij (Copeland) de ritmesectie bij het opzwepende Next to You "too fast" speelt. Niet zo verwonderlijk, want hoewel de Amerikaan een briljante drummer is, lijkt hij soms nét iets te veel oog voor zijn camera te hebben. Eén chapter van de totaal 19 heeft niet voor niets de titel 'Chat to Camera During Show'.

Everyone Stares The Police Inside Out is weliswaar netjes ge-edit, maar geeft verder een zeer realistische weergave van binnenuit. Fantastisch ruw archiefmateriaal, en een aanrader voor de fans.


Label: Hip-O Records Releasedatum: 6 oktober 2006
Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!