DVD: Roadrage 2004

Natuurlijk staat de DVD weer bommetjevol met bands van Roadrunner Records, maar jammer genoeg zijn de clips net iets minder speciaal dan die van vorig jaar. Daar zat tenminste nog een 'Director's Cut' op van Slipknots 'My Plague'. De enige speciale clip die op Roadrage 2004 staat is een 'Uncensored'-versie van Machine Heads 'Imperium'. Dat die 'Uncensored'-versie erop staat is misschien wel leuk, maar het is dan wel triest dat de middelvinger in Fear Factory's 'Cyberwaste' dan weg wordt gecensureerd. Wat er ongecensureerd is aan de clip van 'Imperium' is me overigens niet helemaal duidelijk, ik zie weinig verschil met de clip die ik op TV voorbij zie komen.

Roadrage 2004 DVD

Twee bands die vorig jaar op Roadrage speelden staan ook deze keer met twee clips op de DVD, Ill Niño is aanwezig met 'This Time's For Real' en 'How Can I Live'. Van Chimaira staan de twee hardste nummers van hun meest recente album 'Impossibility Of Reason' erop; 'Pure Hatred' en 'Power Trip'. Spineshank is deze keer in geen velden of wegen te bekennen, maar die band bestaat dan ook niet meer. Althans, in de toenmalige bezetting. Hoe het er nu voor staat met de band nu zanger Jonny Santons de band uitgekickt is, is iedereen onduidelijk. Een andere band die tweemaal aanwezig is op deze DVD is nieuwkomer Everytime I Die, wat misschien verraadt dat deze band op de Roadrage 2004 Tour zal staan.

Als er iets is dat deze DVD duidelijk maakt, is het het totale gebrek aan inspiratie van Metalbands voor een videoclip. Bijna alle clips op deze DVD zijn in de trant van 'We schieten wat live-beelden, al dan niet in een studio, monteren er een leuk achtergrondje in en we hebben een nieuwe videoclip'. Nu hebben Metalbands niet de megabudgetten die de popdoosjes wel hebben voor videoclips, maar mede daardoor begint het nut van dit soort compilatie-DVD's mij een beetje te ontgaan. Dat komt overigens ook door het feit dat ik alle videoclips op deze DVD al dan niet op de muziekzenders voorbij heb zien komen. De prettige vreemde eend in de bijt is de clip van To My Surprise, 'In The Mood'. Niet alleen is dit de enige clip die ik nog nooit heb gezien, het is ook nog eens een zeer mooi geanimeerde videoclip.

Wat ik me eigenlijk nog het meest afvraag tijdens het kijken van deze DVD is waarom Nickelback er in godesnaam opstaat. De band heeft totaal niets te zoeken op deze DVD. Uiteraard, de band staat onder contract bij Roadrunner Records, maar deze compilatie is toch vooral gericht op de Metalliefhebbers, die 'hun' bands amper op TV zien. Over zendtijd heeft Nickelback echter nooit te klagen gehad. De band mag dan wel een beetje in de vergetelheid raken, die kop van Chad Krueger heb ik inmiddels wel vaak genoeg gezien.

Roadrage 2004 DVD

Een pluspuntje van deze compilatie is dat het geluid nu wel over de gehele linie hetzelfde qua volume is. Moest ik vorig jaar nog na elk nummer aan het volume sleutelen, nu kan ik gewoon lekker op mijn gemak naar de DVD kijken en luisteren. Het grootste minpunt van deze DVD is en blijft het totaal ontbreken van extra's. Nu wordt deze DVD zonder pretenties op de markt gegooid en kost hij geen drol, maar het is toch jammer dat wij, die toch al zo verstoken worden van fatsoenlijke muziek op de muziekzenders, niet net iets meer verwend worden door zo'n compilatie.