CD Review: James Brown - The Next Step

Over James Brown valt heel wat te vertellen, maar laten we het kort houden...

James Brown
Geboren te Pulaski, Tennessee op 3 mei 1933.
Amerikaans soulzanger, bijgenaamd The Godfather Of Soul.

Hij maakte aanvankelijk deel uit van een gospelformatie, maar stapte al snel over naar de rhythm and bluesmuziek. In het begin van de jaren zestig behoorde hij tot de populairste R&B-artiesten van de Verenigde Staten, die met zijn opzwepende shows het publiek in extase wist te brengen. De live-LP Live at the Apollo (1962) geeft een goede indruk van Browns shows in die periode.

Hij scoorde hits met o.a. It's a man's man's man's world (1966), Sex Machine (part 1; 1970) en Woman (1974). In het begin van de jaren zeventig kreeg de meester van de funk [muziek] concurrentie van nieuwe funkformaties zoals Kool and the Gang. Als live-attractie bleef Brown echter steevast volle zalen trekken.



In 1986 keerde hij ook weer terug in de hoogste regionen van de hitparade met het nummer Living in America, maar daarna ging het langzaam maar zeker bergafwaarts met Brown, ook op het persoonlijke vlak. Een neerwaartse spiraal van drugsgebruik en geweldpleging deed hem aan het eind van het decennium zelfs enkele jaren in de gevangenis belanden.

Zijn artistieke belang bleef echter ook voor nieuwe generaties zwarte-muziekliefhebbers onbetwist, niet in het minst doordat zijn muziek zich deed gelden als een populaire samplebron voor hiphopmuzikanten.