Film Review: Black Hawk Down



Inmiddels is Black Hawk Down, nog voor de premiere in Nederland, al genomineerd voor 4 Oscars, waaronder de Oscar voor de beste regie. Ridley Scott geeft zeker dat beetje extra aan deze film, dat hem boven de midden-moot uit laat steken, maar ook hij kan van deze film geen klassieker maken.

Black Hawk down lijdt onder de matige prestaties van de acteurs die, tussen het overigens schitterend gefilmde visuele geweld, niet in hun rol lijken te komen. Het verhaal is te zeer gefragmenteerd om een een gevoel van binding te krijgen met een van de hoofdpersonen.

Normaal gesproken is dat niet goed voor een film. Maar het karakter van een verhaal als Black Hawk Down maakt het nagenoeg onmogelijk om de gebeurtenissen in een vorm te gieten die ook nog eens een hoge mate van betrokkenheid mogelijk maakt, zonder in een sentimentele tranentrekker te veranderen.



Black Hawk Down begint op de inmiddels bekende Jerry Bruckheimer manier. Veel buddy-buddy en Male Bonding gedoe in aanloop naar het echte onderwerp van de film. De eerste 45 minuten worstelt de film zich dus door een traag script heen, en net als je als kijker de moed opgeeft dat het nog goedkomt met Black Hawk Down, trapt regisseur Ridley Scott vol op het gas en krijgt de film het karakter van een visuele achtbaan rit.

In een directheid en hardheid, die doet denken aan de landing op Omaha Beach uit Saving Private Ryan voltrekt de actie zich in het resterende deel van de film. Als kijker krijg je nauwelijks kans adem te halen en je krijgt het gevoel dat er tussen de hagel van kogels en raketten door niemand van de soldaten het zal overleven.

Het geeft een uiterst realistisch beeld van de werkelijke situatie in Somalië waar de film over verteld. De script schrijvers hebben zich de moeite genomen uitgebreide interviews af te nemen met de overlevenden van deze militaire actie. Veel van deze beschrijvingen vonden hun weg terug in het script van deze film.
Het zal me niets verbazen als de documentaire die gemaakt werd na aanleiding van de interviews (inmiddels uitgezonden op de BRT) een weg vindt naar de DVD release van deze film.