Film Review: Solaris



Psychiater Kelvin werkt met psychisch getraumatiseerde mensen. Als op een dag twee medewerkers van de DBA ruimtevaart maatschappij hem benaderen om een alarmerende video boodschap te bekijken van een oude vriend, begint voor hem een avontuur dat zijn leven voor altijd zal veranderen.

Het ruimte station rondom de oceaanplaneet Solaris is offline gegaan. Het laatste contact met het station is de boodschap die Kelvin van zijn oude vriend Gibarian heeft ontvangen. Een reddingsteam dat op weg was naar het ruimte station is vlak voor aankomst van de radar verdwenen. Niemand weet wat er op het ruimtestation rondom Solaris is gebeurd, aangespoord door Gibarian's boodschap wordt Kelvin gevraagd naar Solaris te reizen om de zaak uit te zoeken.



Bij aankomst op het Solaris station blijkt het grootste deel van de crew dood te zijn. Kelvin probeert er achter te komen of er psychische redenen zijn voor de geweldsexplosie die zich hier heeft afgespeeld. In zijn gesprekken met de overlevende crew leden wordt hem duidelijk dat er meer aan de hand is op het station dan op het eerste oog zichtbaar is.

De kolkende oceaan planeet is meer dan een levenloos object, en haar intelligente aanwezigheid wordt steeds merkbaarder. Kelvin wordt gedwongen alles wat hij als werkelijkheid ervaart te heroverwegen.