Film Review: Harry Potter

Aangezien ik genoten heb van Rowlings boeken kon ik niet wachten en had ik hoge verwachtingen van deze film. Ik was heel benieuwd in hoeverre de film van het boek verschilde en hoe ze bepaalde dingen in beeld hadden gebracht. Dus daar stond ik, samen met mijn moeder (die ik ook verslaafd heb gemaakt aan de boeken), middenin een groep kinderen, waarvan enkelen uitgedost met punthoeden en her en der zelfs een Zweinsteinmantel. Ik ving ook een opmerking op hoe die jongen daaro (ik dus) wel niet op Sneep leek, maar dat terzijde.



Tot mijn grote vreugde werd het verhaal, op een paar details na, in ere gehouden. Geen grote noemenswaardige aanpassingen, toevoegingen of geschrapte dingen. Maar ergens vond ik het toch jammer dat ze niet alles precies zoals in het boek hebben gedaan. Nu weet ik dat ik dan nog zeker een half uur langer in de bioscoop zou hebben gezeten, en tweeëneenhalf uur was al een behoorlijk lange zit. Vooral voor een film die zoveel jonge kijkers trekt.

Toch mistte ik de beeldgeving van de lessen. Zo zien we van de lessen Transfiguratie van Anderling, Toverdranken van Sneep en Verweer tegen de Zwarte Kunsten van Krinkel nagenoeg niets. Best wel apart als je bedenkt dat alles op een school afspeelt. Het lijkt wel of Harry en zijn medestudenten veel tijd over hebben om allerlei avonturen te beleven. Ook mistte ik toch wel één best vaak voorkomend karakter uit het boek: Foppe de klopgeest. In de film zal je hem nergens tegenkomen. En dat terwijl deze toch een komische noot aan het geheel gaf. Jammer. Over spoken gesproken, ook van John Cleese had ik meer verwacht. Zijn korte optreden in de film was niet echt zo'n prominente plaats in de castlisting waard naar mijn mening. Verder mistte ik het smokkelen van Kleine Norbert naar de hoogste toren, de test met de toverdranken en het vuur (tussen het reuzenschaakspel en de spiegel van Negereb) en het geweldige, "onpartijdige" commentaar van Leo Jordaan tijdens de Zwerkbal-wedstrijden.



Maar dit alles weegt niet op tegen het feit dat ik enorm genoten heb van de film en over het algemeen het boek weer terugbeleefde. Bijna helemaal zoals ik het zelf in gedachten had. Vooral Robbie Coltrane wist Hagrid precies zo neer te zetten zoals ik hem verwacht had. De goede acteerprestaties van de nagenoeg onervaren kinderen (Radcliffe, Watson en Grint) heeft mij ook zeer verbaasd. En dan te bedenken dat ze tegenover een aantal acteurs staan die toch behoorlijke faam hebben in het vak. Mensen als Maggie Smith (Anderling), Richard Harris (Perkamentus), Alan Rickman (Sneep) en Robbie Coltrane (Hagrid). Geweldige Special Effects ook, die vooral in de Zwerkbal-scene goed te zien zijn. Geweldig hoe ze dat in beeld hebben gebracht. Daar was ik nou altijd al benieuwd naar.

Ook de muziek is een meesterwerk. Nu had ik de soundtrack al in huis en was ik al tot de conclusie gekomen dat John Williams toch weer een meesterwerk heeft afgeleverd. En dat terwijl ik de muziek voor A.I. nogal vond tegenvallen. Maar hier waren weer de uiterst herkenbare themes die je niet zomaar weer vergeet. Typische Williams-sound. Beetje a la 'Hook' met een vleugje 'Witches of Eastwick'. Ik kan de cd dan ook zeker aanraden.



Conclusie
Tenslotte wil ik nog even toevoegen dat ik genoten heb, de film me absoluut niet teleurstelde, eerder zelfs verbaasde. En dat ik hem zeker kan aanraden voor iedereen. Een prachtige, leuke familiefilm met her en der een vleugje humor. Deze tovenaarsleerling krijgt van mij een 8.5!