Hellion: Mystery of the Inquisition

Door de groei van de gamesindustrie de laatste paar decennia is er een boel veranderd op het gebied van development. Kwamen vroeger de topgames vrijwel standaard uit Japan of Amerika, tegenwoordig hebben Engeland, Canada, Frankijk en China toch een flink aandeel genomen. Daarnaast zijn er veel studio\'s die misschien in eerste instantie niet zoveel voorstellen, maar die toch vrij radicaal groeien. Kijk naar onze eigen Triumph Studios of Guerrilla Games. Ook buiten de standaard Westerse Wereld wordt steeds meer ontwikkeld, een paar jaar terug kwam eigenlijk vanuit het niets CD Projekt Red met hun RPG The Witcher die de wereld vrij snel veroverde. Een groepje landgenoten onder de naam Flying Fish is nu bezig met een middeleeuwse FPS onder de naam Hellion: Mystery of the Inquisition. In een klein hokje op de Gamescom kreeg ik van de bedenker van de game alvast een presentatie van waar de studio momenteel mee bezig is. Helaas sprak de beste man geen Engels, maar de PR-medewerker speelde de rol van tolk.

Hoewel Flying Fish de game al een tijd terug heeft aangekondigd en regelmatig screenshots vrijgeeft is de game nog in vrij vroege fase van ontwikkeling. Deze winter moet de game de alpha fase in gaan, dus er wordt nog volop aan de meest basische zaken ontwikkeld. Heel veel was er dan ook niet te zien. Er waren twee demo\'s in elkaar gedraaid, in één werd een beeld geschapen van de combat en in de ander van de setting en de visuals. Maar laten we even met het begin beginnen, het verhaal achter deze game.

Hellion neemt ons mee terug naar een tijd waarin de kerk nog enorm centraal stond in het dagelijks leven van vrijwel de gehele Europese bevolking. De kerk oefent zijn macht duidelijk uit en duldt niet veel tegenspraak en om dat te bewerkstelligen waren er de zogenaamde inquisities. Je speelt in de game Godric of Glastonbury, een Engelsman in dienst van de Pauselijke Inquisitie rond het jaar 1219. Als jonge knaap moest hij aanschouwen hoe zijn vader gedood werd na een beschuldiging van ketterij. Hij groeide daarna op bij zijn oom en op zijn 18e verliet hij Engeland en trok op met een groep Dominicaanse monniken. Deze leerden hem onder andere hoe je duivels kunt uitdrijven en boze geesten weerstaan. Laten dit technieken zijn waar de Katholieke Kerk wel gebruik van wil maken en dus moet Godric helpen met het beëindigen van de religieuze oorlogen in Europa door te strijden voor de Paus. Uiteraard kom je er in de loop van de game achter dat niet alles is wat het lijkt en er zal zeker een plottwist zijn om het verhaal spannend te houden.

In het begin van de game zul je als vrome Christen braaf doen wat je wordt opgedragen. De inquisities waren niet bepaald zachtzinnig en ketters werden vaker na een schijnproces gedood dan dat ze bekeerd werden. Als Godric vecht je voor de kerk en dus zal menig ketter aan je zwaard worden geregen. Daarnaast mag je ook demonen gaan uitdrijven in de welbekende stijl van The Exorcism. Hoe je dat doet is niet vastgelegd, met bruut geweld of een wat laffere methode, net wat je zelf wilt. Van de genoemde combat heb ik alvast een voorproefje gekregen. De game is een FPS en dus zul je vechten zoals in bijvoorbeeld Oblivion. Zwaardgevechten zijn vrij bloederig, al hoeft het niet zo te zijn dat het na één klap afgelopen is. Vijanden blijven vechten als ze gewond zijn en alleen door ze tot moes te meppen of met een brute finishing move echt af te maken kun je een gevecht beëindigen. Hierbij zullen redelijk wat armen, benen en hoofden de straten versieren.

Op visueel gebied probeert Flying Fish een zo accuraat mogelijke weergave te maken van het Europa begin 13e eeuw. Zo zul je in steden komen waar beroemde kathedralen staan die toen nog in aanbouw waren en oogt alles erg gedetailleerd waardoor je het gevoel krijgt echt de geschiedenis in te duiken. Je zult in de game reizen van Rusland tot Spanje en van dit alles wordt onderzocht hoe het er indertijd uitzag en dat wordt vervolgens nagemaakt. Alles ziet er mooi uit en de Unreal Engine 3.5 doet zijn werk goed. Vlammen dansen prachtig op de wind en de lichteffecten door glas in lood in de kathedraal die ik zag waren erg mooi. Het voordeel van het gekozen tijdperk is dat de Pauselijke Inquisitie onder leiding van Paus Gregorius IX erg gedetailleerd bijhield wat ze deden. Hierdoor is veel van die tijd bewaard gebleven en Flying Fish maakt graag gebruik van de gedetailleerde geschiedschrijving die bestaat van deze periode.