Zouden ouders moeten meebeslissen over inhoud van 'Week van de Lentekriebels'

De Week van de Lentekriebels is deze week weer van start gegaan. Er is mede door de onderhand traditionele desinformatie, weer de nodige ophef over deze week, waarin basisscholen stilstaan bij relationele en seksuele vorming. Zouden ouders moeten kunnen meebeslissen over de inhoud van zo'n lespakket?

Week van de Lentekriebels  (@seksuelevorming.nl)
Week van de Lentekriebels (@seksuelevorming.nl)

In de afgelopen jaren heeft de Week van de Lentekriebels de nodige onrust veroorzaakt vanwege een direkte aanpak door Rutgers. Er zijn alternatieve methodes om kinderen op de basisschool seksuele vorming te geven, maar die worden niet gesubsidieerd. Oneerlijk, vinden ontwikkelaars daarvan. "Door subsidie kost onze methode Veiligwijs de school 4000 euro, de Lentekriebels 100 euro", zegt Arjet Borger verbonden aan centrum Zorg voor Seksualiteit. Volgens haar zou er vanuit de samenleving sterke behoefte zijn aan een alternatieve aanpak. Dit jaar kozen 80 scholen voor haar methode.

Borger legt uit dat in Nederland een kleine groep zeer orthodox is op het gebied van seksualiteit, zoals bijvoorbeeld in de orthodox-christelijke kringen, terwijl er ook een kleine groep is die juist heel progressief is. Daartussen bevindt zich een brede middengroep. Volgens haar neigt de Week van de Lentekriebels te veel naar de progressieve groep. "Klassen zijn heel divers, met grote verschillen tussen leerlingen, ouders en leerkrachten", merkt ze op.

Volgens Borger zijn er genoeg voorbeelden: "Er wordt bijvoorbeeld een memoryspel gespeeld met afbeeldingen van geslachtsdelen en er is een anticonceptietentoonstelling voor groep 7." Haar methode is beduidend minder expliciet. "Wij werken sensitiever en houden meer rekening met de diverse religies en achtergronden in een groep."

Seksuoloog Peter Leusink is het niet eens met Borger wat betreft de vermeende progressiviteit van Rutgers. Vooral in de jongste klassen gaat het vooral over respect voor elkaar, benadrukt hij. "Wat betekent vriendschap? Wat is verliefdheid? Dat vormt de basis voor verdere ontwikkeling in hogere klassen, waarbij veilige seks centraal staat", legt hij uit. "De geboden informatie is essentieel voor elke jongere. Daarom wordt het op school gegeven, omdat sommige ouders hierin onvoldoende kunnen voorzien. Er wordt openlijk gesproken over zaken, dus meisjes leren bijvoorbeeld dat ze een clitoris hebben."

734 stemmen , laatste: 08-03-2024, 11:16