Moeten leerlingen op school leren hoe ze AI kunnen gebruiken?

Hoewel sommige ouders zouden willen dat AI op scholen wordt verboden, wil de overgrote meerderheid dat leraren worden opgeleid in het gebruiken en onderwijzen van de opkomende technologie. Hoort AI op school in het lespakket?

AI (@Pixabay)
AI (@Pixabay)


Natuurlijk gaat het er op school nog steeds om dat kinderen op school leren lezen, schrijven en rekenen, maar het gaat ook om leerlingen en studenten voor te bereiden op de arbeidsmarkt. Velen denken dat die door de komst van AI aanzienlijk zal worden veranderd.

Uit een dit voorjaar gehouden enquête onder 22.816 volwassenen in 31 landen  blijkt dat de meerderheid van de respondenten (57%, gemiddeld wereldwijd) denkt dat AI de manier waarop ze hun huidige werk doen de komende vijf jaar waarschijnlijk zal veranderen, en iets meer dan één op de drie (36%) denkt dat dit al het geval is. 

Hoewel er al jaren wordt opgeroepen om op scholen meer aandacht te geven aan STEM-vakken ( Science, Technology, Engineering and Mathematics), geeft de snelle ontwikkeling van AI de noodzaak van STEM-vakken aan.

Bijna de helft (48%) van de ouders zegt dat er momenteel niet genoeg ruimte wordt gegeven aan nieuwe technologieën, zoals AI en codering, in het onderwijspakket in hun land. 

Driekwart (75%) van de ouders vindt daarnaast dat leraren moeten worden opgeleid om leerlingen te leren hoe ze AI kunnen gebruiken. En een vergelijkbaar percentage (71%) vindt dat leraren getraind moeten worden in het gebruik van AI-methoden in hun lesmethoden, zoals bij de lesvoorbereiding. 


685 stemmen , laatste: 23-10-2023, 11:53