'Week van de Lentekriebels' op basisscholen, wat vind jij hiervan als ouder?

Het jaarlijkse basisschoolproject 'Week van de Lentekriebels' over verliefdheid, weerbaarheid en seksualiteit veroorzaakt dit jaar door desinformatie enorme ophef op social media. Heb jij een probleem met deze vorm van seksuele vorming in het onderwijs? 

Week van de lentekriebels ( Beeld : Stefanio Ferrario via Pixabay)
Week van de lentekriebels ( Beeld : Stefanio Ferrario via Pixabay)

Het thema voor de Week van de Lentekriebels 2023 is: ‘Wat vind ik fijn?’. Het gaat hierbij om positieve seksuele vorming. Onderwerpen die hierbij aan bod komen zijn: leren over je lijf, praten over wat je fijn vindt, autonomie en een positief zelfbeeld.

Door uit context gehaald lesmateriaal en valse berichtgeving is onrust ontstaan onder ouders. Werknemers van expertisecentrum seksualiteit Rutgers krijgen online veel bedreigingen op hun dak. Ouders die zich zorgen maken over de lessen seksuele vorming in de Week van de Lentekriebels kunnen het best contact opnemen met de school, adviseert minister Wiersma voor Primair en Voortgezet Onderwijs. Basisscholen hebben uitdrukkelijk een rol in de seksuele vorming en de seksuele weerbaarheid van kinderen, aldus Wiersma. Hij wijst erop dat de lentekriebel-lessen per leeftijd verschillen en vooral tot doel hebben kinderen wijzer en weerbaarder te maken.  Zo gaat het bij groep 2 bijvoorbeeld over verschillen tussen jongens en meisjes, wensen en grenzen. 

Lessen over menstruatie en zaadlozing voor kinderen die daar gezien hun leeftijd mee te maken krijgen, of over verliefdheid en begrijpen wat liefde is, horen bij de leerdoelen van het onderwijs, zegt de minister. "Als er kinderen zijn die dit thuis niet leren, en het mag ook niet op school, waar dan wel?"

807 stemmen , laatste: 12-02-2024, 20:02