Columbus was Spaanse Jood
Een 20 jaar durend genetisch onderzoek naar de overblijfselen van Christoffel Columbus heeft de conventionele historische opvattingen over Columbus op hun kop gezet. Uit het onderzoek blijkt namelijk dat de ontdekkingsreiziger, wiens reis naar de Nieuwe Wereld het verloop van de wereldgeschiedenis ingrijpend veranderde, mogelijk een Spaanse Jood was in plaats van een zoon van Genua.
Deze bevinding roept het intrigerende vooruitzicht op dat de man die een centrale rol speelde in de opkomst van het machtige Spaanse rijk, afkomstig was uit dezelfde gemeenschap die zijn beschermheren, koning Ferdinand en koningin Isabella, in hetzelfde jaar dat Columbus Amerika bereikte, uit hun koninkrijk verdreven.
De resultaten van het onderzoek werden zaterdagavond bekendgemaakt tijdens een speciaal programma op de nationale omroep RTVE, ter gelegenheid van de Spaanse nationale feestdag die de aankomst van Columbus in de Nieuwe Wereld op 12 oktober 1492 herdenkt.
José Antonio Lorente, forensisch medisch expert aan de Universiteit van Granada en leider van het onderzoek, verklaarde dat zijn analyse heeft aangetoond dat het DNA van Columbus passend is bij een Joodse oorsprong.
"Wij beschikken over zeer gedeeltelijk, maar voldoende DNA van Christoffel Columbus," zei hij. "We hebben DNA van zijn zoon Fernando Colón, en zowel in het Y-chromosoom [mannelijk] als in het mitochondriaal DNA [overgedragen door de moeder] van Fernando zijn er sporen die compatibel zijn met een Joodse oorsprong."
Hoewel Lorente erkende dat hij de geboorteplaats van Columbus niet precies kon vaststellen, suggereerde hij dat de oorsprong waarschijnlijk in de Spaanse Middellandse Zeeregio ligt.
"Het DNA wijst erop dat de oorsprong van Christoffel Columbus in het westelijke Middellandse Zeegebied ligt," verklaarde hij. "Als er in de 15e eeuw geen Joden in Genua waren, is de kans dat hij daar vandaan kwam minimaal. Er was ook geen grote Joodse aanwezigheid in de rest van het Italiaanse schiereiland, wat de zaken erg onzeker maakt."
Gezien het gebrek aan solide theorieën of duidelijke aanwijzingen dat Columbus Frans zou kunnen zijn geweest, verkleinde Lorente het zoekgebied verder. "Dan blijven het Spaanse Middellandse Zeegebied, de Balearen en Sicilië over. Maar Sicilië zou vreemd zijn, want dan zou er in zijn naam sporen van het Italiaans of het Siciliaans zijn terug te vinden. Dat alles betekent dat zijn meest waarschijnlijke oorsprong in het Spaanse Middellandse Zeegebied of de Balearen ligt, die destijds tot de kroon van Aragón behoorden."
Volgens RTVE hebben Lorente's bevindingen een einde gemaakt aan 500 jaar speculatie over Columbus' geboorteplaats en nationaliteit. Door de eeuwen heen is gesuggereerd dat de ontdekkingsreiziger Genuees, Baskisch, Catalaans, Galicisch, Grieks, Portugees of Schots zou kunnen zijn geweest. Na het analyseren van 25 mogelijke locaties en zich te concentreren op een shortlist van acht, kwam Lorente uit op West-Europa.
Zijn baanbrekende conclusies zijn echter met uiterste voorzichtigheid ontvangen door enkele van zijn vakgenoten. "Helaas kunnen we vanuit wetenschappelijk oogpunt niet echt beoordelen wat er in de documentaire werd getoond, omdat ze geen enkele gegevens uit de analyse presenteerden," vertelde Antonio Alonso, geneticus en voormalig directeur van het Spaanse Nationale Instituut voor Toxicologie en Forensische Wetenschappen, aan El País. "Mijn conclusie is dat de documentaire nooit het DNA van Columbus laat zien en dat we als wetenschappers niet weten welke analyses zijn uitgevoerd."
Rodrigo Barquera, expert in archeogenetica aan het Max Planck Instituut voor Evolutionaire Antropologie, uitte zijn verbazing dat de bevindingen zijn gedeeld zonder voorafgaande toetsing door anderen in de wetenschappelijke gemeenschap. "Normaal gesproken stuur je je artikel naar een wetenschappelijk tijdschrift," vertelde hij El País. "Er wordt dan een redacteur aan het stuk toegewezen en ten minste drie onafhankelijke beoordelaars onderzoeken het werk en beslissen of het wetenschappelijk valide is of niet. Als dat zo is, wordt het gepubliceerd en kan de rest van de wetenschappelijke gemeenschap beoordelen of ze het ermee eens zijn. Het presenteren op televisie, buiten die dialoog en met alle mediabelangstelling, belemmert de mogelijkheid voor de wetenschappelijke gemeenschap om er iets over te zeggen."
Lorente verdedigde zijn handelen tegenover dezelfde krant door te stellen: "Ons team en de universiteit hebben dit onderzoek naar Christoffel Columbus en zijn familie altijd beschouwd als een enkel, verbonden en onscheidbaar geheel, en er zal niets worden gepubliceerd totdat het onderzoek is voltooid."
De onthulling van zaterdag kwam twee dagen nadat Lorente en zijn team meldden dat DNA-analyse van de overblijfselen van Columbus, zijn zoon Fernando en zijn broer Diego ‘definitief bevestigden’ dat het gedeeltelijke skelet in een tombe in de kathedraal van Sevilla daadwerkelijk toebehoort aan de beroemde ontdekkingsreiziger.
Hoewel Columbus stierf in de Spaanse stad Valladolid in 1506, wenste hij begraven te worden op het eiland Hispaniola, dat tegenwoordig is verdeeld in Haïti en de Dominicaanse Republiek. Zijn overblijfselen werden in 1542 daarheen gebracht, in 1795 verplaatst naar Cuba, en vervolgens in 1898 naar Sevilla overgebracht toen Spanje de controle over Cuba verloor na de Spaans-Amerikaanse oorlog.
Als Columbus een Sefardische Jood was (Sefarad is de Hebreeuwse naam voor het Iberisch schiereiland) zou zijn identiteit een significante historische ironie zijn en iets dat hij waarschijnlijk zou hebben willen verbergen voor de samenleving en zijn illustere beschermheren.
Zijn aankomst in Amerika effende het pad voor de opkomst van het rijke en machtige Spaanse rijk, precies op het moment dat Ferdinand en Isabella, die Columbus' reizen sponsorden, de Joden uit Spanje verdreven te midden van antisemitische angsten over vermeende raciale zuiverheid. Eeuwen van vervolging, pogroms en regionale uitzettingen culmineerden in 1492 toen de Joodse bevolking van het land werd gedwongen in ballingschap te gaan, zich tot het katholicisme te bekeren of op de brandstapel te sterven.
In 2015 probeerde Spanje boete te doen voor deze uitzetting, die het een ‘historische vergissing’ noemde, door een tijdelijke wet aan te nemen die het Spaanse staatsburgerschap aanbood aan de nakomelingen van de Joden die aan het einde van de 15e eeuw uit het land waren verdreven.
Ongeveer 132.000 mensen van Sefardische afkomst hebben vóór het verstrijken van het aanbod in oktober 2019 een aanvraag ingediend voor het staatsburgerschap. Meer dan de helft van deze aanvragen kwam uit Latijns-Amerikaanse landen, waaronder Mexico, Colombia, Venezuela, Argentinië, Peru, Panama, Chili en Ecuador.