FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 13 oktober 2024

Bewoners boven geldautomaten vrezen plofkraak: angstige nachten en verhuiswens

Beelden van verwoestende explosies bij geldautomaten zorgen inmiddels niet meer voor grote verbazing. Dat bij plofkraken nooit gewonden zijn gevallen is een wonder te noemen. Nog altijd zijn er op verschillende plekken in Amsterdam geldautomaten gevestigd onder en naast woningen. De bewoners van die woningen zijn vaak angstig, want wat als 'hun' automaat de volgende is? 

De plofkraak op een geldautomaat in de Maasstraat (Amsterdam-Zuid) begin oktober toonde weer aan wat voor ravage zo'n explosie aanricht. Veertien woningen raakten beschadigd, één huis werd onbewoonbaar verklaard. Wonder boven wonder raakte er niemand gewond. Het zorgt voor onrust bij bewoners van huizen boven geldautomaten in de stad, zo blijkt uit een rondgang van NH/AT5.

Een enkeling maakt zich weinig zorgen, maar het gros van de twintig ondervraagde bewoners is het erover eens: ze vinden de plofkraken beangstigend en vragen zich regelmatig af of, en zo ja wanneer de automaat bij hun huis aan de beurt is. Dat zorgt voor uiteenlopende problemen. Een structurele verhuiswens bij de een, waar anderen aangeven te kampen met slapeloze nachten en een ander heeft zelfs pillen geslikt tegen de angst.

"Ik heb wel gedacht van: het is hier nooit gebeurd", vertelt de 81-jarige Cees Berkel, wonend boven een automaat in de Westerstraat in de Jordaan. "Zouden ze nooit op die gedachte kunnen komen? Ik vind het hier wel een buurt ervoor. Er zijn winkels en vaak lopen er mensen op straat waardoor het niet 1-2-3 zal gebeuren, maar 's nachts, als het heel stil is: dan ga je er wel aan."

Dat geldt ook voor Claudia de Noten, die woont aan de Sumatrastraat in Oost. De plofkraak in de Maasstraat gaf haar opnieuw een onrustig gevoel. "Als je hoort dat er elders een plofkraak gebeurd is, dan ga je toch wel nadenken en hopen dat het niet hier gebeurt."

Veel bewoners van woningen boven of naast geldautomaten willen alleen anoniem hun verhaal doen. Een 27-jarige bewoonster van een woning direct boven een automaat in de Kinkerbuurt slaapt er ook niet lekker van. "Ik zie veel beton om de automaat heen, maar toch heb ik het idee dat ik op straat lig als het hier gebeurt", vertelt ze. "Mijn bed staat recht boven de automaat en ik kan me die enorme schade van twee jaar geleden nog herinneren, toen het hier iets verderop bij de Primera gebeurde."

Maatregelen
In 2019 werd de stad 95 keer opgeschrikt door een plofkraak, dit jaar staat de teller op twee. De grootste aanbieder van geldautomaten in de stad is Geldmaat. In een reactie laat een woordvoerder van het bedrijf weten extra veiligheidseisen te stellen aan automaten die onder woningen zijn geplaatst. Dusdanig dat ze de impact van een plofkraak zouden moeten kunnen weerstaan. Ook zijn automaten in de nacht buiten gebruik en bij een plofkraakpoging wordt het geld waardeloos. Daarom vindt het bedrijf een geldautomaat onder een woning nog wel verantwoord. Daarnaast zien ze door de genomen maatregelen de plofkraakpogingen op hun automaten dalen. 

Risico's groter
Criminoloog Jasper van der Kemp ziet ook een keerzijde van de maatregelen. "Wat je wel ziet als gevolg van die maatregelen is dat de plofkraakpogingen met zware explosieven gedaan worden", legt hij uit. "De knal en explosie zijn echt groot en daarmee zijn ook de effecten en schade en risico's groter geworden."

De woning van Claudia de Noten zit pal naast de geldautomaat in de Sumatrastraat en als plofkrakers het op deze specifieke automaat hebben gemunt vreest ze voor de gevolgen. "Dat mijn huis opgeblazen wordt en dat er gewonden vallen." Ook Cees Berkel vreest de impact. "De vernietiging is vaak groot. En dan denk ik van: ja, straks moet ik van deze woning af waar ik zo blij mee ben. Daar zit ik niet op te wachten."

Volgens Berkel denken de daders niet na over de gevolgen. "Totaal niet, heb ik de indruk", vertelt hij. "Het gaat hen alleen om de centen en dat is het dan. Dan zitten ze niet op Cees Berkel te wachten, die hier heerlijk ligt te snurken 's nachts. Nee toch?"

Grand Slam-goud judoka Korrel, zilver Smink en Stevenson

Op de slotdag van het Grand Slam-toernooi van Abu Dhabi hebben de Nederlandse judoka's flink gescoord. Er stonden nog vijf gewichtsklasses op het programma en dat leverde nog eens vier Nederlandse medailles op, waaronder goud.

Vrouwen -78kg
Migle Dudenaite uit Litouwen zag haar Kroatische opponente Karla Prodan in de slotfase van het eerste bronzen gevecht een blessure oplopen en opgeven, Zanet Michaelidou uit Cyprus versloeg de Duitse Raffaela Igl voor het andere brons. Anna Monta Olek uit Duitsland won vervolgens de titel door de Française Chloe Buttigieg op haar zij te gooien voor wat een beslissende waza-ari bleek.

Vrouwen +78kg
De Kroatische Helena Vukovic won in de golden score op straffen van de Kazachse Karina Takiyeva voor het eerste brons, Nazgul Maratova zorgde wel voor Kazachs brons door op straffen te winnen van de Russische Anastasiia Kholodilina. Karen Stevenson stond in de finale en de Nederlandse trof daarin Coralie Hayme uit Frankrijk, maar dat leverde geen succes op: Hayme nam Stevenson in de houdgreep en pakte de titel.

Mannen -90kg
De Braziliaan Giovani Ferreira klopte de Oezbeek Nurbek Murtozoev in de strijd om het eerste brons, Murad Fatiyev uit Azerbeidzjan won het andere brons tegen de Hongaar Peter Safrany. In de finale trad Jesper Smink aan tegen de Rus Mansur Lorsanov, maar die bleek een maat te groot en wierp Smink op zijn rug voor ippon. Mark van Dijk verloor in de kwartfinales van Lorsanov en in de herkansingen van Safrany.

Mannen -100kg
De Russische oud-wereldkampioen Arman Adamian was veel te sterk voor de Amerikaan Nathaniel Keeve en pakte brons. Simeon Catharina vocht voor het andere brons tegen de Tadzjiek Dzhakhongir Madzhidov, maar die was hem met twee machtige worpen de baas. In de finale stond ook een Nederlander: Michael Korrel nam het op tegen de Rus Niiaz Bilalov en wierp hem in de golden score op de tatami voor de titel.

Mannen +100kg
Jelle Snippe en Jur Spijkers streden om brons en die ging naar Snippe, die Spijkers' been haakte en hem op de rug legde. De Oezbeek Utkirbek Turoboyev legde de Rus Tamerlan Bashaev in de golden score op de zij voor het andere brons. De Rus Valerii Endovitskii kreeg de voor Azerbeidzjan uitkomende Ushangi Kokauri tot slot op de zij, om het met een houdgreep af te maken voor de titel.

Razgatlioglu zet grote stap naar World Superbike-titel, loodzwaar weekeinde Van der Mark

Op het circuit van Estoril in Portugal is het voorlaatste weekeinde van het World Superbike-kampioenschap van dit jaar verreden. Vooral voor de Nederlander Michael van der Mark werd dat een bijzonder moeilijk weekeinde: eerder in de week liet hij weten dat zijn moeder plotseling was overleden.

Race één
Toprak Razgatlioglu vertrok vanaf poleposition en had Danilo Petrucci en Jonathan Rea naast zich op rij één. Andrea Locatelli, Nicolo Bulega en Michael van der Mark volgden op rij twee, voor Sam Lowes, Tarran Mackenzie en Alex Lowes. Na een heerlijke openingsronde kwam Locatelli zowaar door als leider, voor Petrucci, Razgatlioglu, Rea, Bulega en de van rij vier vertrokken kampioen Alvaro Bautista.

Titelkandidaat Bulega werd al snel door Rea aan de kant gezet en verloor de nodige plekken, terwijl Razgatlioglu snel voorbij Petrucci ging en kort daarna ook de leiding pakte van Locatelli. Petrucci ging niet veel later onderuit, Bautista zette zijn sterke race door en nam plaats op plek twee, maar al snel schoof hij onderuit, waarmee zijn titelkansen wel echt verkeken leken te zijn.

Vanaf de derde plek was Locatelli de volgende die onderuit gleed. Razgatlioglu was ondertussen oppermachtig en pakte voor het eerst na zijn zware crash in Frankrijk weer een zege, gevolgd door Bulega en Iker Lecuona, die na anderhalf jaar weer eens het podium mocht betreden. Van der Mark sloot zijn race af op een prima zevende plek.

Superpolerace
Met dezelfde startopstelling als race één werd de korte race op gang geschoten en het was Petrucci die bij de start de leiding pakte, voor Locatelli, Razgatlioglu, Rea en Bulega. De Turkse WK-leider pakte plek één snel terug en ook Locatelli en Bulega gingen voorbij aan Petrucci.

Bautista werkte zich langs Petrucci en Locatelli naar de derde plek, waar zijn prima opmars eindigde. Bulega opende in de slotfase ineens nog de aanval op Razgatlioglu en trok zijn Ducati er in de allerlaatste bocht langs en onderdoor voor een zeer fraaie overwinning, met Razgatlioglu op plek twee op 0,003 seconden - de kleinste winstmarge ooit in het World Superbike-kampioenschap. Van der Mark finishte als dertiende.

Race twee
De laatste race van het weekeinde begon met Bulega op pole, voor Razgatlioglu en Bautista. Locatelli, Petrucci en Alex Lowes vertrokken vanaf rij twee, voor Xavi Vierge, Lecuona en Andrea Iannone en met Van der Mark op plek elf. Voor Razgatlioglu was het ook het eerste matchtpoint: hij zou de wereldtitel pakken als hij de race zou winnen en Bulega níet in de top-11 zou eindigen.

Bautista kwam na de openingsronde als leider door, voor Locatelli, Bulega, Rea en Razgatlioglu. Bulega schoof snel door naar de tweede plek en ook Razgatlioglu nam Locatelli te grazen, waarna de Turk de aanval opende op de leidende Ducati's. Dat duurde niet heel lang, anderhalve ronde later had hij ze beiden te pakken en reed hij met zijn BMW aan de leiding.

Vanaf plek vier schoof Locatelli onderuit, terwijl Bulega teamgenoot Bautista verschalkte. Lecuona reed ondertussen op plek vier, maar ook hij ging onderuit en zo schoof Van der Mark door naar plek vijf, achter Rea. Op Razgatlioglu stond geen enkele maat, hij pakte een mooie zege, voor Bulega en Bautista. Rea werd vierde, Van der Mark sloot een mentaal loodzwaar weekeinde af met een zeer knappe vijfde plek.

Kampioenschap
Razgatlioglu gaat als leider het slotweekeinde in, volgende week in Jerez. Ondanks het feit dat hij zes races minder reed dan Bulega heeft hij wel 46 punten voorsprong op de Italiaanse Ducati-rijder, wat betekent dat hij bijvoorbeeld aan één podiumplek in de twee reguliere races al genoeg heeft voor de titel. Van der Mark schoof op naar een mooie zesde plek, die hij in Jerez moet verdedigen tegen Iannone en Locatelli.

Israël valt VN-posten nu doelbewust aan

De spanningen in het Midden-Oosten zijn verder opgelopen nadat Israëlische troepen opzettelijke aanvallen hebben uitgevoerd op VN-blauwhelmen in Zuid-Libanon. De VN-vredesmacht UNIFIL meldde dat Israëlische tanks vanochtend vroeg een poort hebben geramd bij een van hun posten in het grensdorp Ramyah. Deze actie wordt door UNIFIL bestempeld als een ‘schokkende overtreding’ van internationale overeenkomsten en de organisatie eist onmiddellijke opheldering van de Israëlische autoriteiten.

Het incident volgt kort op een verklaring van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, die opriep tot de onmiddellijke terugtrekking van de internationale troepenmacht uit Zuid-Libanon ‘voor hun eigen veiligheid’. Netanyahu heeft deze eis persoonlijk overgebracht aan VN-secretaris-generaal António Guterres, waarmee hij de druk op de Verenigde Naties opvoert om zich terug te trekken uit het gebied.

De diplomatieke spanningen namen verder toe toen de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, Israel Katz, Guterres tot persona non grata verklaarde op het sociale mediaplatform X. Katz beschuldigde de VN-leider van antisemitisme en anti-Israëlische vooringenomenheid en stelde dat hij niet langer welkom is in Israël. De Israëlische regering noemt kritiek op Israëlisch geweld vaker antisemitisch.

UNIFIL rapporteerde dat bij het laatste incident vijftien blauwhelmen lichamelijke klachten zoals huidirritatie hebben opgelopen na blootstelling aan onbekende rook. De oorzaak en aard van deze rook zijn nog onduidelijk en er wordt een onderzoek ingesteld om de omstandigheden te verhelderen.

Dit is niet het eerste voorval in recente dagen. Eerder deze week werden bij het hoofdkwartier van UNIFIL in Naqoura meerdere blauwhelmen gewond door acties van Israëlische troepen. Deze herhaalde aanvallen op VN-personeel zijn ongekend en hebben geleid tot internationale verontwaardiging.

De Italiaanse premier Giorgia Meloni, doorgaans een bondgenoot van Netanyahu, noemde de aanvallen op VN-vredestroepen ‘onacceptabel’. Italië levert een substantiële bijdrage aan de UNIFIL-missie en heeft direct belang bij de veiligheid van de vredestroepen. Meloni's opmerkingen, hoewel gedaan voordat de laatste incidenten bekend werden, onderstrepen de groeiende bezorgdheid binnen de internationale gemeenschap over Israëls recente acties.

De gerichte aanvallen op VN-blauwhelmen door Israëlische troepen roepen ernstige vragen op over de toekomst van de vredesmissie in Libanon en de algehele stabiliteit in de regio. Dergelijke acties zijn in strijd met internationale normen en verdragen en kunnen leiden tot een escalatie van het conflict.

Analisten waarschuwen dat zonder onmiddellijke diplomatieke interventie de situatie verder kan verslechteren. De internationale gemeenschap staat voor de uitdaging om een balans te vinden tussen het beschermen van haar vredestroepen en het handhaven van stabiliteit in een al gespannen gebied.

AI ontdekt ruim 70.000 nieuwe virussen

Onderzoekers hebben met behulp van kunstmatige intelligentie (AI) 70.500 virussen ontdekt die voorheen onbekend waren voor de wetenschap, waarvan vele eigenaardig zijn en niets gemeen hebben met bekende soorten. Deze RNA-virussen werden geïdentificeerd via metagenomica, een techniek waarbij alle genomen in een omgeving worden bemonsterd zonder dat individuele virussen hoeven te worden gekweekt. Deze studie biedt niet alleen een veel bredere blik in de wereld van virussen, maar toont vooral het potentieel van AI om de 'donkere materie' van het RNA-virusuniversum te verkennen.

Virussen zijn alomtegenwoordige micro-organismen die dieren, planten en zelfs bacteriën infecteren, maar slechts een klein deel ervan is geïdentificeerd en beschreven. Er is in wezen een bodemloze put aan virussen te ontdekken, zegt Artem Babaian, viroloog aan de Universiteit van Toronto in Canada. Sommige van deze virussen zouden ziekten bij mensen kunnen veroorzaken, wat betekent dat het karakteriseren ervan kan helpen om mysterieuze aandoeningen te verklaren.

Eerdere studies hebben gebruikgemaakt van machine learning om nieuwe virussen in sequentiegegevens te vinden. De nieuwste studie, gepubliceerd in het tijdschrift Cell, gaat een stap verder en past deze technieken toe op voorspelde eiwitstructuren.

Het AI-model integreert een eiwitvoorspellingsinstrument genaamd ESMFold, ontwikkeld door onderzoekers bij Meta (voorheen Facebook). Een vergelijkbaar AI-systeem, AlphaFold, werd ontwikkeld door onderzoekers bij Google DeepMind in Londen, die deze week de Nobelprijs voor Scheikunde hebben gewonnen.

In 2022 zochten Babaian en zijn collega's in 5,7 miljoen genoommonsters uit openbare databases en identificeerden bijna 132.000 nieuwe RNA-virussen. Andere onderzoeksgroepen hebben soortgelijke inspanningen geleverd.

Maar RNA-virussen evolueren snel, dus bestaande methoden om ze in genoomsequenties te identificeren missen er waarschijnlijk veel. Een gangbare methode is te zoeken naar een deel van het genoom dat codeert voor een sleutelproteïne dat wordt gebruikt bij RNA-replicatie, genaamd RNA-afhankelijke RNA-polymerase (RdRp). Maar als de sequentie die voor dit proteïne codeert sterk verschilt van bekende sequenties, zullen onderzoekers het niet herkennen.

Shi Mang, een evolutionair bioloog aan de Sun Yat-sen Universiteit in Shenzhen, China en co-auteur van de Cell-studie, ging samen met zijn collega's op zoek naar voorheen niet-herkende virussen in openbare genoommonsters.

Ze ontwikkelden een model genaamd LucaProt, gebaseerd op de 'transformer'-architectuur die ook ten grondslag ligt aan ChatGPT en voedden het met sequentie- en ESMFold-eiwitvoorspellingsdata. Ze trainden hun model om virale RdRps te herkennen en gebruikten het om sequenties te vinden die codeerden voor deze enzymen, een aanwijzing dat deze sequenties tot een virus behoorden, in de enorme hoeveelheid genoomdata. Met deze methode identificeerden ze ongeveer 160.000 RNA-virussen, waaronder enkele die uitzonderlijk lang waren en werden gevonden in extreme omgevingen zoals warmwaterbronnen, zoutmeren en zelfs in de lucht. Net iets minder dan de helft hiervan was nog niet eerder beschreven. Ze ontdekten ‘kleine pockets van RNA-virusdiversiteit die zich echt ver weg bevinden in de uithoeken van de evolutionaire ruimte’, aldus Babaian.

"Het is een veelbelovende aanpak om de virosfeer uit te breiden," zegt Jackie Mahar, een evolutionair viroloog bij het CSIRO Australian Centre for Disease Preparedness in Geelong, Australië. Het karakteriseren van deze virussen zal onderzoekers helpen de oorsprong van microben te begrijpen en hoe ze geëvolueerd zijn in verschillende gastheren, voegt ze eraan toe. Het uitbreiden van de pool van bekende virussen maakt het ook gemakkelijker om meer vergelijkbare virussen te vinden, merkt Babaian op. "Ineens kun je dingen zien die je eerder gewoon niet kon waarnemen."

Het team kon echter niet bepalen welke gastheren de geïdentificeerde virussen hebben, wat nader onderzoek vereist, zegt Mahar. Onderzoekers zijn vooral geïnteresseerd in de vraag of een van de nieuwe virussen archaea infecteert, een hele tak van de levensboom waarvoor nog geen RNA-virussen duidelijk zijn aangetoond die ze infecteren.

Shi is momenteel bezig met het ontwikkelen van een model om de gastheren van deze nieuw ontdekte RNA-virussen te voorspellen. Hij hoopt dat dit onderzoekers zal helpen de rol te begrijpen die virussen spelen in hun ecologische niches.

Chepngetich verpulvert wereldrecord marathon

In de atletiekwereld is zondag weer een stuk geschiedenis geschreven. De marathon van Chicago leverde vorig jaar bij de mannen een wereldrecord op van wijlen Kelvin Kiptum, dit jaar was het raak bij de vrouwen, waar Tigst Assefa's record van 2:11.53 - gelopen in Berlijn vorig jaar - aan gort werd gelopen.

De Keniaanse Ruth Chepngetich won twee jaar geleden de marathon van Chicago in 2:14.18 uur, maar zondag ging er een enorme hap af. Ze startte verschroeiend snel en kwam na vijf kilometer door in 15.00 minuten, waarna er van verval maar mondjesmaat sprake was. Door perfect haaswerk en uitstekend indelen kwam Chepngetich uit op een ongelooflijke 2:09.56 uur, bijna twee minuten sneller dan het 'oude' wereldrecord.

Bij de mannen was er wat meer spanning wat de winst betreft, maar na een ruime dertig kilometer viel dat langzamerhand weg. John Korir ging er vandoor en de Keniaan wist uitstekend door te versnellen. Hij leek op weg naar een tijd rond de 2:04 uur, maar haalde er een fraaie versnelling uit en won in 2:02.44 uur, de twaalfde tijd ooit gelopen.

Columbus was Spaanse Jood

Een 20 jaar durend genetisch onderzoek naar de overblijfselen van Christoffel Columbus heeft de conventionele historische opvattingen over Columbus op hun kop gezet. Uit het onderzoek blijkt namelijk dat de ontdekkingsreiziger, wiens reis naar de Nieuwe Wereld het verloop van de wereldgeschiedenis ingrijpend veranderde, mogelijk een Spaanse Jood was in plaats van een zoon van Genua.

Deze bevinding roept het intrigerende vooruitzicht op dat de man die een centrale rol speelde in de opkomst van het machtige Spaanse rijk, afkomstig was uit dezelfde gemeenschap die zijn beschermheren, koning Ferdinand en koningin Isabella, in hetzelfde jaar dat Columbus Amerika bereikte, uit hun koninkrijk verdreven.

De resultaten van het onderzoek werden zaterdagavond bekendgemaakt tijdens een speciaal programma op de nationale omroep RTVE, ter gelegenheid van de Spaanse nationale feestdag die de aankomst van Columbus in de Nieuwe Wereld op 12 oktober 1492 herdenkt.

José Antonio Lorente, forensisch medisch expert aan de Universiteit van Granada en leider van het onderzoek, verklaarde dat zijn analyse heeft aangetoond dat het DNA van Columbus passend is bij een Joodse oorsprong.

"Wij beschikken over zeer gedeeltelijk, maar voldoende DNA van Christoffel Columbus," zei hij. "We hebben DNA van zijn zoon Fernando Colón, en zowel in het Y-chromosoom [mannelijk] als in het mitochondriaal DNA [overgedragen door de moeder] van Fernando zijn er sporen die compatibel zijn met een Joodse oorsprong."

Hoewel Lorente erkende dat hij de geboorteplaats van Columbus niet precies kon vaststellen, suggereerde hij dat de oorsprong waarschijnlijk in de Spaanse Middellandse Zeeregio ligt.

"Het DNA wijst erop dat de oorsprong van Christoffel Columbus in het westelijke Middellandse Zeegebied ligt," verklaarde hij. "Als er in de 15e eeuw geen Joden in Genua waren, is de kans dat hij daar vandaan kwam minimaal. Er was ook geen grote Joodse aanwezigheid in de rest van het Italiaanse schiereiland, wat de zaken erg onzeker maakt."

Gezien het gebrek aan solide theorieën of duidelijke aanwijzingen dat Columbus Frans zou kunnen zijn geweest, verkleinde Lorente het zoekgebied verder. "Dan blijven het Spaanse Middellandse Zeegebied, de Balearen en Sicilië over. Maar Sicilië zou vreemd zijn, want dan zou er in zijn naam sporen van het Italiaans of het Siciliaans zijn terug te vinden. Dat alles betekent dat zijn meest waarschijnlijke oorsprong in het Spaanse Middellandse Zeegebied of de Balearen ligt, die destijds tot de kroon van Aragón behoorden."

Volgens RTVE hebben Lorente's bevindingen een einde gemaakt aan 500 jaar speculatie over Columbus' geboorteplaats en nationaliteit. Door de eeuwen heen is gesuggereerd dat de ontdekkingsreiziger Genuees, Baskisch, Catalaans, Galicisch, Grieks, Portugees of Schots zou kunnen zijn geweest. Na het analyseren van 25 mogelijke locaties en zich te concentreren op een shortlist van acht, kwam Lorente uit op West-Europa.

Zijn baanbrekende conclusies zijn echter met uiterste voorzichtigheid ontvangen door enkele van zijn vakgenoten. "Helaas kunnen we vanuit wetenschappelijk oogpunt niet echt beoordelen wat er in de documentaire werd getoond, omdat ze geen enkele gegevens uit de analyse presenteerden," vertelde Antonio Alonso, geneticus en voormalig directeur van het Spaanse Nationale Instituut voor Toxicologie en Forensische Wetenschappen, aan El País. "Mijn conclusie is dat de documentaire nooit het DNA van Columbus laat zien en dat we als wetenschappers niet weten welke analyses zijn uitgevoerd."

Rodrigo Barquera, expert in archeogenetica aan het Max Planck Instituut voor Evolutionaire Antropologie, uitte zijn verbazing dat de bevindingen zijn gedeeld zonder voorafgaande toetsing door anderen in de wetenschappelijke gemeenschap. "Normaal gesproken stuur je je artikel naar een wetenschappelijk tijdschrift," vertelde hij El País. "Er wordt dan een redacteur aan het stuk toegewezen en ten minste drie onafhankelijke beoordelaars onderzoeken het werk en beslissen of het wetenschappelijk valide is of niet. Als dat zo is, wordt het gepubliceerd en kan de rest van de wetenschappelijke gemeenschap beoordelen of ze het ermee eens zijn. Het presenteren op televisie, buiten die dialoog en met alle mediabelangstelling, belemmert de mogelijkheid voor de wetenschappelijke gemeenschap om er iets over te zeggen."

Lorente verdedigde zijn handelen tegenover dezelfde krant door te stellen: "Ons team en de universiteit hebben dit onderzoek naar Christoffel Columbus en zijn familie altijd beschouwd als een enkel, verbonden en onscheidbaar geheel, en er zal niets worden gepubliceerd totdat het onderzoek is voltooid."

De onthulling van zaterdag kwam twee dagen nadat Lorente en zijn team meldden dat DNA-analyse van de overblijfselen van Columbus, zijn zoon Fernando en zijn broer Diego ‘definitief bevestigden’ dat het gedeeltelijke skelet in een tombe in de kathedraal van Sevilla daadwerkelijk toebehoort aan de beroemde ontdekkingsreiziger.

Hoewel Columbus stierf in de Spaanse stad Valladolid in 1506, wenste hij begraven te worden op het eiland Hispaniola, dat tegenwoordig is verdeeld in Haïti en de Dominicaanse Republiek. Zijn overblijfselen werden in 1542 daarheen gebracht, in 1795 verplaatst naar Cuba, en vervolgens in 1898 naar Sevilla overgebracht toen Spanje de controle over Cuba verloor na de Spaans-Amerikaanse oorlog.

Als Columbus een Sefardische Jood was (Sefarad is de Hebreeuwse naam voor het Iberisch schiereiland) zou zijn identiteit een significante historische ironie zijn en iets dat hij waarschijnlijk zou hebben willen verbergen voor de samenleving en zijn illustere beschermheren.

Zijn aankomst in Amerika effende het pad voor de opkomst van het rijke en machtige Spaanse rijk, precies op het moment dat Ferdinand en Isabella, die Columbus' reizen sponsorden, de Joden uit Spanje verdreven te midden van antisemitische angsten over vermeende raciale zuiverheid. Eeuwen van vervolging, pogroms en regionale uitzettingen culmineerden in 1492 toen de Joodse bevolking van het land werd gedwongen in ballingschap te gaan, zich tot het katholicisme te bekeren of op de brandstapel te sterven.

In 2015 probeerde Spanje boete te doen voor deze uitzetting, die het een ‘historische vergissing’ noemde, door een tijdelijke wet aan te nemen die het Spaanse staatsburgerschap aanbood aan de nakomelingen van de Joden die aan het einde van de 15e eeuw uit het land waren verdreven.

Ongeveer 132.000 mensen van Sefardische afkomst hebben vóór het verstrijken van het aanbod in oktober 2019 een aanvraag ingediend voor het staatsburgerschap. Meer dan de helft van deze aanvragen kwam uit Latijns-Amerikaanse landen, waaronder Mexico, Colombia, Venezuela, Argentinië, Peru, Panama, Chili en Ecuador.

Buitenaards leven heeft niet per se een nachtleven

Het ritme van dag en nacht is zo fundamenteel voor het leven op aarde dat het moeilijk is om een wereld zonder deze cyclus voor te stellen. Dit ritme beïnvloedt tal van biologische processen, van het slaap-waakpatroon bij mensen tot de fotosynthese bij planten. Maar wat als er planeten zijn waar dit onderscheid tussen dag en nacht ontbreekt? Recente studies suggereren dat veel potentiële leefbare exoplaneten mogelijk geen traditionele dag-nachtcyclus hebben.

Onze Melkweg bevat naar schatting tussen de 100 miljard en 400 miljard sterren. Ongeveer 70% hiervan zijn rode dwergen, ook wel M-dwergen genoemd. Deze sterren zijn kleiner en koeler dan onze zon. Een onderzoek uit 2013 naar exoplaneten onthulde dat ongeveer 41% van deze M-dwergen planeten heeft in de zogenoemde 'Goldilocks Zone': de ideale afstand tot de ster waar de temperatuur geschikt is voor vloeibaar water, een essentiële voorwaarde voor leven zoals wij dat kennen.

Dit betekent dat er alleen al rond M-dwergen potentieel 28,7 miljard leefbare planeten zijn. Dit aantal houdt geen rekening met planeten rond andere stertypes, zoals onze eigen zon. De mogelijkheden voor buitenaards leven zijn dus enorm.

Planeten in de bewoonbare zone van een M-dwerg worden M-aardes genoemd. Vanwege de lagere temperatuur van M-dwergen moeten deze planeten dichter bij hun ster staan om voldoende warmte te ontvangen. Deze nabijheid leidt tot een sterke gravitatie-interactie tussen de planeet en de ster, wat resulteert in getijdenvergrendeling. Dit betekent dat één zijde van de planeet altijd naar de ster gericht is, terwijl de andere zijde permanent in duisternis verkeert—vergelijkbaar met hoe de maan altijd dezelfde kant naar de aarde gericht houdt.

Op een getijdenvergrendelde planeet bestaan er geen traditionele dagen, nachten of seizoenen. De ene helft ervaart een eeuwigdurende dag, terwijl de andere helft altijd nacht heeft. Dit heeft grote implicaties voor het potentiële leven op zulke planeten. Op aarde zijn circadiaanse ritmes, die onze biologische processen synchroniseren met de 24-uurs dag-nachtcyclus, essentieel voor de gezondheid en het functioneren van organismen.

Ondanks het belang van licht voor circadiaanse ritmes, zijn er op aarde organismen die in volledige duisternis leven en toch biologische cycli hebben. Bijvoorbeeld, naakte molratten die ondergronds leven, synchroniseren hun ritmes met veranderingen in temperatuur en vochtigheid. Diepzeedieren stemmen hun activiteiten af op de getijden of chemische signalen. Zelfs bacteriën in het menselijk lichaam reageren op hormonale veranderingen in hun gastheer, zoals fluctuaties in melatonine, een hormoon dat reageert op duisternis.

Op getijdenvergrendelde planeten kunnen temperatuurverschillen tussen de dag- en nachtzijde krachtige windstromen en atmosferische golven veroorzaken. Klimaatmodellen suggereren dat deze dynamiek kan leiden tot weerscycli die vergelijkbaar zijn met seizoenen op aarde, zij het met verschillende tijdschalen en zonder verband met de rotatieperiode van de planeet. Deze cycli kunnen variëren van tientallen tot honderden aardse dagen en zouden dienen als externe stimuli waaraan organismen hun biologische ritmes kunnen aanpassen.

Hoewel het ontbreken van een traditionele dag-nachtcyclus een uitdaging lijkt voor het ontstaan van leven, tonen aardse organismen aan dat biologische ritmes flexibel zijn en kunnen synchroniseren met diverse omgevingsfactoren. Het is dus plausibel dat leven op M-aardes zich heeft aangepast aan de unieke omstandigheden, gebruikmakend van alternatieve signalen zoals temperatuurwisselingen, atmosferische veranderingen of chemische cycli.

China verhoogt staatsschuld fors om economie te versterken

China heeft aangekondigd de uitgifte van overheidsschuld aanzienlijk te verhogen om subsidies te verstrekken aan mensen met lage inkomens, de vastgoedmarkt te ondersteunen en het kapitaal van staatsbanken aan te vullen. Deze stappen zijn onderdeel van een breder plan om de stagnerende economische groei nieuw leven in te blazen.

Minister van Financiën Lan Foan verklaarde zaterdag tijdens een persconferentie dat er dit jaar meer ‘anticyclische maatregelen’ zullen worden genomen. Hoewel hij geen specifieke details gaf over de omvang van het fiscale stimuleringspakket, benadrukte Lan dat er nog ‘relatief veel ruimte is voor China om schulden uit te geven’.

De op één na grootste economie ter wereld kampt met sterke deflatoire druk als gevolg van een scherpe neergang in de vastgoedmarkt en fragiel consumentenvertrouwen. Deze factoren hebben de overmatige afhankelijkheid van China van export blootgelegd in een steeds gespannener mondiaal handelsklimaat.

Een breed scala aan economische data heeft de afgelopen maanden de verwachtingen niet waargemaakt, wat zorgen heeft gewekt bij economen en investeerders over het behalen van de groeidoelstelling van ongeveer 5% dit jaar. Bovendien bestaat de vrees voor een langer durende structurele vertraging van de economie.

Hoewel de gegevens voor september, die deze week worden vrijgegeven, naar verwachting verdere zwakte zullen tonen, blijft Zheng Shanjie, voorzitter van de Nationale Ontwikkelings- en Hervormingscommissie (NDRC), optimistisch. Hij verklaarde ‘volledig vertrouwen’ te hebben dat de groeidoelstelling zal worden gehaald.

Fiscale stimuleringsmaatregelen in China zijn het onderwerp van intense speculatie op de wereldwijde financiële markten, vooral na een bijeenkomst in september van het Politbureau, de hoogste leiding van de Chinese Communistische Partij. Tijdens deze bijeenkomst werd een verhoogd gevoel van urgentie gesignaleerd over de toenemende economische tegenwind.

Chinese aandelen bereikten tweejarige hoogtepunten en stegen binnen enkele dagen met 25% na die vergadering, maar zakten vervolgens door nervositeit over het ontbreken van verdere details over de aanvullende overheidsuitgaven.

Volgens een rapport van Reuters vorige maand is China van plan om speciale staatsobligaties ter waarde van ongeveer 2 biljoen yuan (258 miljard euro) uit te geven als onderdeel van nieuwe fiscale stimuleringsmaatregelen. De helft hiervan zou worden gebruikt om lokale overheden te helpen hun schuldenproblemen aan te pakken, terwijl de andere helft subsidies zou verstrekken voor de aankoop van huishoudelijke apparaten en andere goederen, evenals het financieren van een maandelijkse toelage van ongeveer 800 yuan (103 euro) per kind voor alle huishoudens met twee of meer kinderen.

Daarnaast meldde Bloomberg News dat China overweegt tot 1 biljoen yuan (129 miljard euro) aan kapitaal te injecteren in zijn grootste staatsbanken om hun capaciteit te vergroten om de economie te ondersteunen, voornamelijk door het uitgeven van nieuwe staatsobligaties.

Aanvullende schulduitgifte in China is doorgaans onderworpen aan formele goedkeuring door het Nationale Volkscongres, dat naar verwachting de komende weken bijeenkomt.

De centrale bank kondigde in september de meest agressieve monetaire steunmaatregelen aan voor de economie sinds de COVID-19-pandemie. Deze omvatten diverse stappen om de vastgoedsector uit een jarenlange neergang te halen, waaronder renteverlagingen op hypotheken.

Hoewel deze maatregelen de aandelenkoersen in China hebben doen stijgen, menen veel analisten dat Peking ook diepgewortelde structurele problemen moet aanpakken, zoals het stimuleren van consumptie en het verminderen van de afhankelijkheid van met schulden gefinancierde infrastructuurinvesteringen.

Het merendeel van China's fiscale stimulansen gaat nog steeds naar investeringen, maar de rendementen daarop nemen af en de uitgaven hebben lokale overheden opgezadeld met een schuld van 13 biljoen dollar.

Minister Lan gaf aan dat Peking lokale overheden zal ondersteunen bij het oplossen van hun schuldenproblemen en voegde daaraan toe dat zij in de laatste drie maanden van dit jaar nog een gezamenlijk bedrag van 2,3 biljoen yuan (297 miljard euro) te besteden hebben, inclusief schuldquota en ongebruikte fondsen. Lokale overheden zullen ook worden toegestaan om ongebruikte grond terug te kopen van projectontwikkelaars, een maatregel die zowel de vastgoedmarkt als de financiële positie van lokale overheden moet ondersteunen.

Lage lonen, hoge jeugdwerkloosheid en een zwak sociaal vangnet betekenen dat de uitgaven van huishoudens minder dan 40% van de jaarlijkse economische output uitmaken, ongeveer 20 procentpunten onder het wereldwijde gemiddelde. Ter vergelijking: de investeringen liggen 20 procentpunten boven het gemiddelde.

Een privaat rapport van het wervingsplatform Zhaopin toonde aan dat het gemiddelde salaris dat door recruiters in 38 grote Chinese steden wordt aangeboden, in het derde kwartaal met 2,5% is gedaald ten opzichte van het tweede kwartaal. Deze trend benadrukt de noodzaak voor Peking om consumptie te stimuleren en het vertrouwen van zowel consumenten als bedrijven te herstellen.

De Zweedse meubelretailer Ikea, waarvan de 39 winkels in China de gevolgen van de vastgoedcrisis hebben ondervonden, riep Peking donderdag op om verdere stimuleringsmaatregelen in te zetten. Het bedrijf benadrukte dat extra inspanningen nodig zijn om de binnenlandse consumptie te stimuleren en de economische groei te ondersteunen.

De aankondiging van China om de overheidsschuld aanzienlijk te verhogen en extra stimuleringsmaatregelen te treffen, onderstreept de groeiende bezorgdheid over de staat van de economie. Terwijl beleidsmakers streven naar kortetermijnoplossingen om de groeidoelstellingen te halen, blijft het aanpakken van diepgewortelde structurele problemen een cruciale uitdaging voor de langetermijngezondheid van de Chinese economie.

Israëlische aanval op Iran aanstaande; gevolgen mogelijk groot

Israël staat op het punt om Iran aan te vallen om de Iraanse aanvallen van vorige week te vergelden. Daardoor dreigt een wederzijdse confrontatie met ballistische raketten. Premier Benjamin Netanyahu overweegt naar verluidt nog steeds hoe hij precies zal reageren op de raketaanval van Iran op 1 oktober en wat zijn plannen zijn, is nog immer onduidelijk.

In een videotoespraak op zondagochtend waarschuwde Netanyahu zijn ministers: "Praat weinig, doe veel." Volgens bronnen van NBC News ligt de focus van Israël momenteel op het aanvallen van militaire en energie-infrastructuur in Iran. Een aanval op het vermeende nucleaire programma van Iran lijkt nu minder waarschijnlijk.

Een aanval op Iraanse olie-installaties zou echter enorme gevolgen kunnen hebben, zowel economisch als politiek, ver buiten het Midden-Oosten. Iran heeft gewaarschuwd terug te slaan door installaties in de Golfstaten, waaronder de Verenigde Arabische Emiraten, aan te vallen. Dit zou kunnen leiden tot een scherpe stijging van de olieprijzen, met mogelijk desastreuze gevolgen voor de wereldeconomie.

Hogere olieprijzen zouden ook de brandstofprijzen in de Verenigde Staten kunnen doen stijgen, net in de laatste weken voor de presidentsverkiezingen. Dit zou Donald Trumps kansen op herverkiezing kunnen vergroten, een uitkomst die Netanyahu mogelijk zou verwelkomen.

Voorlopig houdt Israël de wereld in spanning over het exacte moment en de manier waarop ze Iran zullen treffen. Een minder voor de hand liggende optie blijft ook een mogelijkheid. Israël zou namelijk diep doorgedrongen zijn in Iran met zijn inlichtingendiensten, wat een geheime aanval op Iraanse infrastructuur of zelfs de Iraanse regering mogelijk maakt.

De VS zijn naar verluidt in gesprek met Israël over de inzet van een geavanceerd anti-ballistisch-raketsysteem, bekend als THAAD. Dit systeem zou Israël extra bescherming bieden in het geval van een nieuwe Iraanse aanval, maar de beslissing over inzet ervan is nog niet definitief, wat suggereert dat een Israëlische operatie nog enkele dagen op zich kan laten wachten.

THAAD vergt de inzet van 95 soldaten per batterij, wat zou betekenen dat er voor het eerst in deze oorlog Amerikaanse troepen op Israëlische bodem worden ingezet. Ondanks de frustraties van de regering-Biden over het beleid van Netanyahu, blijft de militaire samenwerking tussen de twee bondgenoten intensief.

SpaceX vangt enorme raket op met 'eetstokjes'

SpaceX heeft zondag wederom een enorm succes geboekt. De vijfde 'integrated flight test' van ruimteschip Starship met de Super Heavy Booster stond op het programma, maar dit keer ging het niet zozeer om de vlucht: de ogen waren vooral op de landing gericht.

De bedoeling was om, als alles tijdens de vlucht goed verliep, de booster op te vangen met de zogenaamde Mechazilla, de bijnaam van de lanceertoren. Daar zitten grote robotarmen op, liefkozend de 'eetstokjes' genoemd, en die moeten de booster op zien te vangen.

De lancering in Texas verliep perfect, de vlucht ging ook volledig volgens plan en dus werd het groene licht gegeven voor de vangst. De booster keerde netjes terug en de armen werkten perfect, nadat het vuur van de motoren een beetje was gedoofd kon men onder luid gejuich zien hoe de booster weer terug was bij de toren.

Starship, het krachtigste raketsysteem dat ooit is gebouwd, zou in de toekomst mensen naar de maan en Mars kunnen brengen. De lancering vond plaats om 8:25 uur ET (14:25 uur Nederlandse tijd) vanuit de SpaceX Starbase-faciliteit in Boca Chica, Texas.

De missie werd live gestreamd op het sociale mediaplatform X en is een belangrijke mijlpaal voor SpaceX. Terwijl de booster werd teruggehaald, vloog het Starship-ruimteschip verder, aangedreven door zes motoren. Het schip voerde een landingsoefening uit boven de Indische Oceaan, maar SpaceX had dit keer niet de intentie om het ruimtetuig te hergebruiken.

Het doel van deze test is om uit te vinden hoe SpaceX in de toekomst zowel de Super Heavy-booster als het Starship-ruimteschip zou kunnen terughalen en hergebruiken. Dit is essentieel voor het verlagen van de kosten en de tijd die nodig zijn om vracht of mensen naar de ruimte te brengen.

SpaceX wil uiteindelijk het Starship inzetten als landingsvoertuig voor NASA-astronauten die in 2026 als onderdeel van de Artemis III-missie naar de maan zullen reizen. Het bedrijf heeft al contracten met de Amerikaanse overheid ter waarde van bijna 4 miljard dollar om deze taak te volbrengen. Daarnaast hoopt SpaceX dat Starship in de toekomst de eerste mensen op Mars zal brengen.

De ontwikkeling van Starship begon in 2019 met kleine testvluchten van een prototype genaamd Starhopper, dat slechts enkele centimeters van de grond kwam. Sindsdien heeft SpaceX steeds complexere en ambitieuzere testvluchten uitgevoerd. In april 2023 vond de eerste geïntegreerde testvlucht plaats van zowel de Starship als de Super Heavy-booster. Hoewel deze lancering succesvol van de grond kwam, explodeerde het vaartuig enkele minuten na de lancering boven de Golf van Mexico.

SpaceX staat bekend om zijn bereidheid om te leren van vroege mislukkingen. Deze fouten worden gezien als kansen om snel verbeteringen door te voeren in het ontwerp van hun raketten. Met elke nieuwe testlancering worden de doelen van het bedrijf steeds ambitieuzer.
Tijdens een test in juni overleefden zowel de booster als het ruimtetuig de terugkeer naar de aarde, ondanks schade aan de vleugels. Dit was een belangrijke stap voorwaarts in het programma.

Hoewel het plan van zondag gedurfd en in een vroeg stadium van ontwikkeling was, zag SpaceX-oprichter Elon Musk het als een haalbare stap. Hij benadrukte in een interview dat het doel ambitieus is, maar ‘zeker binnen de grenzen van de natuurkunde ligt.’

Nu ook deze testvlucht succesvol is verlopen, kan SpaceX zich richten op nog grotere uitdagingen, zoals het bijtanken van het Starship in een baan om de aarde, een cruciale stap om toekomstige missies naar de maan of zelfs Mars mogelijk te maken.

De voortgang van Starship is van groot belang voor NASA’s Artemis-programma, dat erop gericht is om voor het eerst in meer dan 50 jaar weer mensen op de maan te laten landen. Eventuele vertragingen of mislukte tests zouden de planning van de bemande maanlanding in 2026 in gevaar kunnen brengen.

Auto te water: meerdere gewonden

Zaterdagmiddag rond 17.00u is een auto te water geraakt ter hoogte van de N210 bij Krimpen a/d Lek. Omstanders wisten 4 mensen uit de auto te redden.

Door onbekende oorzaak raakte de auto van de weg, waardoor de bestuurder de controle over het voertuig verloor en in het water belandde. De auto kwam bijna geheel onder water te staan. Er zijn geen andere weggebruikers bij betrokken geweest.

In de auto zaten vier personen. Omstanders wisten hen snel uit het voertuig te halen. Twee slachtoffers werden ter plekke gereanimeerd. De brandweer, meerdere ambulances, de politie en een traumahelikopter werden opgeroepen om hulp te verlenen. De omstanders die te hulp schoten, raakten onderkoeld en waren erg geschrokken door het ongeval. De brandweer ving hen op in de duikwagen van Schoonhoven en zorgde dat ze weer op temperatuur kwamen.

De politie gaat onderzoeken hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren. Over de toestand van de slachtoffers is nog niets bekend.

Zeer grote brand in winkelcentrum Oosterhout

Winkelcentrum Arendshof in Oosterhout was zondagochtend het toneel van een grote brand. Er werd gesproken van een zeer grote brand.

De brand is rond zes in de ochtend uitgebroken in één van de winkels. Winkelcentrum Arendshof telt meer dan zestig winkels. Een woordvoerder van Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant had nog geen verdere informatie over hoeveel panden er naast de eerste winkel getroffen zijn.

De brandweer heeft snel opgeschaald naar 'zeer grote brand' en is met verschillende voertuigen uitgerukt. Verschillende tankautospuiten, een kraan en een hoogwerker werden ter plekke ingezet. Rond 08.30 uur meldde de veiligheidsregio dat de brand onder controle was.

Door de brand was veel rookontwikkeling. Omwonenden werden geadviseerd ramen en deuren te sluiten en de ventilatie uit te schakelen. Over eventuele gewonden en de oorzaak van de brand kan de woordvoerder nog niets zeggen.

Politieonderzoek
De politie meldt onderzoek te doen naar de oorzaak van de brand en roept getuigen op zich te melden. Daarnaast is de politie op zoek naar eventuele camerabeelden. Volgens de politie blijft het winkelcentrum zondag dicht als gevolg van de brand.

Generaal Milley: "Trump fascistisch tot op het bot"

De voormalige hoogste militair van de Verenigde Staten, generaal Mark A. Milley, heeft in scherpe bewoordingen gewaarschuwd voor Donald Trump. In een nieuw boek van journalist Bob Woodward noemt Milley de oud-president ‘fascistisch tot op het bot’ en ‘de gevaarlijkste persoon voor dit land’.

Milley, 66 jaar oud, diende meer dan een jaar als voorzitter van de Joint Chiefs of Staff onder Trump en zette zijn dienst voort onder president Joe Biden. In september 2023 ging hij met pensioen na meer dan 40 jaar dienst in het leger. Tijdens zijn afscheidsrede liet hij zijn zorgen over Trump duidelijk blijken. “We zweren geen eed aan een koning, een koningin, een tiran of dictator, of iemand die dat probeert te zijn,” aldus Milley.

Het nieuwe boek van Woodward, getiteld War, verschijnt aankomende dinsdag en volgt Milley in de jaren na de Trump-regering. Hierin worstelt de generaal met zijn toenemende angst voor de oud-president, die hij ooit diende. Milley was al eerder een bron voor Woodwards boek uit 2021, Peril, waarin hij zijn zorgen deelde over Trumps geestelijke gesteldheid en beslissingen op het gebied van nationale veiligheid. In 2023 vertelde Milley aan Woodward dat zijn bezorgdheid alleen maar was toegenomen. “Ik weet nu zeker dat Trump een fascist is,” verklaarde hij.

Volgens het boek ontving Milley na zijn pensionering een ‘onophoudelijke stroom doodsbedreigingen’, die hij toeschrijft aan Trumps politieke retoriek en obsessie met wraak op zijn vijanden. Om zijn veiligheid te waarborgen, liet Milley kogelvrij glas en explosiebestendige gordijnen in zijn huis installeren. Hij vreest ook dat hij teruggeroepen zou kunnen worden in actieve dienst om gerechtelijk vervolgd te worden voor verraad, mocht Trump de presidentsverkiezingen in november winnen.

Milley verwijst in het boek naar een ontmoeting in 2020 in het Oval Office waarin Trump dreigde twee gepensioneerde generaals, Stanley McChrystal en William H. McRaven, terug te roepen in actieve dienst om hen te kunnen vervolgen. “Ik zal ze terug in actieve dienst roepen en ze voor de krijgsraad brengen!” riep Trump, aldus Woodward.

Milleys tijd onder Trump was vaak gespannen. In 2020, na de dood van George Floyd, verscheen hij samen met Trump bij een controversiële fotomoment bij een kerk in Washington, nadat demonstranten uit Lafayette Square waren verdreven. Later verontschuldigde Milley zich voor zijn aanwezigheid daar, omdat het de indruk wekte dat het leger betrokken was bij binnenlandse politiek.

Een ander conflict ontstond na de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021, toen Milley zijn Chinese tegenhanger belde om te benadrukken dat de situatie onder controle was en er geen reden was voor paniek. Trump bekritiseerde deze actie fel en noemde het ‘verraad’.

Milley was zaterdag niet bereikbaar voor commentaar en de Trump-campagne reageerde voorlopig ook nog niet. Tal van nationale veiligheidsfunctionarissen, gepensioneerde militaire leiders en Republikeinen hebben inmiddels openlijk hun steun aan de huidige vice-president Kamala Harris uitgesproken.

1,1 miljoen opgehaald voor Giro555

Binnen twee dagen hebben Nederlanders financieel steun betuigd aan de slachtoffers van het aanhoudende conflict in het Midden-Oosten. In totaal is er ruim 1,1 miljoen euro ingezameld via Giro555, het samenwerkingsverband van hulporganisaties dat noodhulp verleent aan mensen in de zwaarst getroffen gebieden, waaronder Libanon, Gaza, de Westelijke Jordaanoever, Israël en Syrië.

Harm Goossens, actievoorzitter van Giro555, spreekt zijn waardering uit voor de vrijgevigheid van de Nederlanders: "Het is hartverwarmend om te zien hoe betrokken mensen zijn bij de nood in het Midden-Oosten. Helaas merken we ook dat de discussie rondom het conflict en de maatschappelijke polarisatie invloed hebben op onze inzamelingsactie. Toch willen wij benadrukken dat het ons gaat om hulp voor álle mensen in nood, ongeacht hun afkomst of achtergrond. Elke euro kan het verschil maken."

De situatie in het Midden-Oosten is schrijnend. Honderdduizenden mensen zijn op de vlucht en hebben dringend hulp nodig. Tineke Ceelen, directeur van Stichting Vluchteling, schetst vanuit Libanon een aangrijpend beeld van de situatie: "Ik heb Beiroet vaak bezocht, maar de situatie is nu onvoorstelbaar. Mensen zoeken wanhopig naar veiligheid, maar die is nergens te vinden. Gezinnen slapen op straat, zonder basisvoorzieningen zoals sanitaire voorzieningen. De omstandigheden zijn ronduit mensonterend, vooral voor ouderen en kinderen. We kunnen geen dag wachten, er moet nú hulp komen."

Ondanks de zware omstandigheden zijn hulpverleners van de organisaties achter Giro555 actief in de regio, vaak in samenwerking met lokale partners. Zij bieden essentiële hulp, zoals medische zorg voor gewonden, voedselpakketten en onderdak voor ontheemde gezinnen. Deze inspanningen zijn van levensbelang voor de getroffen bevolking, die alles is kwijtgeraakt.

Giro555 blijft openstaan voor donaties en roept heel Nederland op om solidair te blijven met de slachtoffers van dit conflict. "Iedere bijdrage, groot of klein, is van onschatbare waarde voor mensen in levensgevaar," aldus Goossens. Doneren kan via IBAN NL08INGB0000000555 onder vermelding van ‘Midden-Oosten’ of via de website Giro555.nl.

De samenwerkende hulporganisaties benadrukken dat alleen door gezamenlijke inspanning het mogelijk is om levens te redden. Voor wie vreest dat zijn bijdrage gebruikt zal worden voor het financieren van terreuraanslagen of genocide: de donaties worden uitsluitend ingezet voor cruciale hulp zoals medische zorg, voedsel, schoon drinkwater en tijdelijke opvang.

Fenomenale Humphries naar finale World Grand Prix, De Decker wint Belgische halve finale

In het Engelse Leicester zijn zaterdagavond de halve finales gespeeld in de World Grand  Prix, de dartsmajor waarbij legs ook met een dubbel begonnen moeten worden. Het publiek kreeg één redelijk spannende wedstrijd voorgeschoteld, de andere werd vooral een demonstratie.

De avond begon met een Belgisch onderonsje tussen Mike de Decker en Dimitri van den Bergh, die de eerste set soepel pakte. Set twee was beduidend spannender en ging naar De Decker, die set drie én vier zelfs zeer overtuigend won.

Van den Bergh opende set vijf met een 170-finish, maar De Decker antwoordde gelijk met een 120-finish via twee keer bullseye. Toch won Van den Bergh de set, maar in set zes sloeg De Decker alweer toe met een 150-finish, waarna hij op 4-2 in sets kwam. In de zevende set maakte hij het af en De Decker zette zijn droomweek voort met een geweldige finaleplek.

Wereldkampioen en titelverdediger Luke Humphries speelde in de andere halve finale tegen Ryan Joyce en won de eerste set bijzonder soepel. Joyce liet kansen om set twee te winnen liggen en dat bleek pijnlijk.

Met een 144-finish won Humphries set drie, gelijk gevolgd door een 146-finish en 110 voor set vier. Er viel helemaal niks tegen in te brengen voor de toch zeker niet slecht spelende Joyce en met een 97-finish maakte Humphries de masterclass helemaal af: 5-0.

De finale staat zondagavond om 21.00 uur op de planning.

NASA gaat leven zoeken op maan Europa

NASA's langverwachte Europa Clipper-missie maakt zich op om diepgaande mysteries van Jupiter's ijzige maan Europa te ontrafelen. Met een reeks geavanceerde instrumenten aan boord is de missie ontworpen om de oceaan onder Europa's oppervlakte te onderzoeken en vast te stellen of deze de voorwaarden heeft om leven mogelijk te maken. De missie zal ook de externe en interne structuur van Europa onderzoeken, omdat beide cruciaal zijn voor de mogelijke bewoonbaarheid van deze maan.

"Het is voor ons belangrijk om een beeld te schetsen van hoe die buitenaardse oceaan eruitziet, het soort chemie of zelfs biochemie dat daar zou kunnen plaatsvinden," zegt Morgan Cable, astrobioloog en lid van het Europa Clipper-wetenschapsteam bij NASA's Jet Propulsion Laboratory (JPL) in Zuid-Californië.

Centraal in deze missie staat het opsporen van verschillende zouten, ijssoorten en organisch materiaal, de essentiële bouwstenen van een bewoonbare wereld. Hier komt de MISE (Mapping Imaging Spectrometer for Europa) in beeld. Opererend in infrarood, splitst MISE het gereflecteerde licht op in verschillende golflengten om de bijbehorende atomen en moleculen te identificeren.

De missie zal ook mogelijke hotspots nabij Europa's oppervlak proberen te lokaliseren, waar pluimen diep oceaanmateriaal dichter bij het oppervlak kunnen brengen. Dit gebeurt met behulp van E-THEMIS (Europa Thermal Emission Imaging System), dat eveneens in het infrarode lichtspectrum opereert.

Het vastleggen van scherpe, gedetailleerde beelden van Europa's oppervlak met zowel een smalle als een brede camerahoek is de taak van het EIS (Europa Imaging System). "De EIS-camera's zullen ons ongelooflijk hoge-resolutiebeelden geven om te begrijpen hoe Europa's oppervlak is geëvolueerd en blijft veranderen," aldus Cable.

NASA's Cassini-missie ontdekte eerder een gigantische pluim van waterdamp die uitbarstte uit meerdere jets nabij de zuidpool van Saturnus' met ijs bedekte maan Enceladus. Europa zou eveneens mistige pluimen van water kunnen uitstoten, afkomstig uit zijn oceaan of reservoirs in zijn ijskorst. Het instrument Europa-UVS (Europa Ultraviolet Spectrograph) aan boord van de Europa Clipper zal zoeken naar dergelijke pluimen en kan elk materiaal bestuderen dat mogelijk in de ruimte wordt uitgestoten.

Ongeacht of Europa pluimen heeft, draagt het ruimteschip twee instrumenten om de kleine hoeveelheden gas en stofdeeltjes te analyseren die van het maanoppervlak worden uitgestoten door inslagen met micrometeorieten en hoogenergetische deeltjes. MASPEX (Mass Spectrometer for Planetary Exploration/Europa) en SUDA (Surface Dust Analyzer) zullen de minuscule stukjes materiaal opvangen die van het oppervlak worden uitgestoten, en ze omzetten in geladen deeltjes om hun samenstelling te onthullen. "Het ruimteschip zal gas en stofdeeltjes die van Europa afkomen bestuderen door als het ware zijn tong uit te steken en die deeltjes te proeven, en die gassen in te ademen," legt Cable uit.

Om inzicht te krijgen in de dikte van de ijskorst en het bestaan van de oceaan, evenals de diepte en het zoutgehalte ervan, zal de missie het geïnduceerde magnetische veld van de maan meten met de ECM (Europa Clipper Magnetometer). Deze gegevens worden gecombineerd met metingen van elektrische stromen van geladen deeltjes die rond Europa stromen, geleverd door PIMS (Plasma Instrument for Magnetic Sounding).

Daarnaast zullen wetenschappers met REASON (Radar for Europa Assessment and Sounding to Near-surface) tot wel 29 kilometer diep in de ijskorst kijken, een gebied dat zelf een potentiële bewoonbare omgeving is. Het meten van veranderingen in radiosignalen veroorzaakt door Europa's zwaartekracht zal helpen bij het bepalen van de dikte van het ijs en de diepte van de oceaan.

"Niet-ijsachtige materialen op het oppervlak kunnen worden verplaatst naar diepe binnenzakken van zout water binnen de ijskorst," zegt Steve Vance, astrobioloog en geofysicus en ook lid van het Europa Clipper-wetenschapsteam bij JPL. "Sommige kunnen groot genoeg zijn om als meren te worden beschouwd, of op zijn minst vijvers." Het gebruik van de verzamelde gegevens om uitgebreide computermodellen van Europa's interne structuur te creëren, kan ook de samenstelling van de oceaan onthullen en schattingen geven van het temperatuurprofiel, voegt Vance toe.

Welke omstandigheden er ook worden ontdekt, de bevindingen zullen een nieuw hoofdstuk openen in de zoektocht naar leven buiten de aarde. "Het is bijna zeker dat Europa Clipper evenveel vragen zal oproepen of meer dan die beantwoordt. Dit project is van een geheel andere klasse dan degene waar we de afgelopen 25 jaar aan hebben gedacht," zegt Vance.

De drie belangrijkste wetenschappelijke doelen van Europa Clipper zijn het bepalen van de dikte van de ijskorst en de interacties met de onderliggende oceaan, het onderzoeken van de samenstelling en het karakteriseren van de geologie. De gedetailleerde verkenning van Europa zal wetenschappers helpen het astrobiologische potentieel van bewoonbare werelden buiten onze planeet beter te begrijpen.

De lancering van de Europa Clipper met al zijn hoogtechnologische instrumenten zal naar verwachting morgenmiddag om 18.09 uur (Nederlandse tijd) plaatsvinden. In april 2030 wordt Europa bereikt.

PVV blijft grootste, NSC gedecimeerd, vertrouwen in politiek daalt

In minder dan een jaar tijd heeft het politieke landschap in Nederland drastische verschuivingen ondergaan. Waar Nieuw Sociaal Contract (NSC) vorig jaar in de peilingen nog 31 zetels had en daarmee groter was dan de PVV met 19 gepeilde zetels, heeft de PVV inmiddels een dominante positie ingenomen met 37 gepeilde zetels. NSC is daarentegen gedaald naar slechts 4 zetels. Omdat de BBB op 7 zetels blijft staan, heeft het kabinet nu 68 gepeilde zetels en daarmee is het zijn meerderheid virtueel gezien ruimschoots kwijt. Bij de verkiezingen in november haalden de coalitiepartijen samen nog 88 zetels.

Tussen oktober vorig jaar en nu zijn vooral bij de PVV, NSC en het CDA de grootste bewegingen te zien. De eerste helft van 2023 werd gedomineerd door BBB, maar de introductie van NSC begin september zorgde voor een grote ommekeer. NSC steeg snel in de peilingen en werd de grootste partij. Vanaf eind oktober zette echter een geleidelijke, maar voortdurende daling in voor NSC. Bij de verkiezingen haalde Omtzigts partij nog 20 zetels, maar de daling zette door en versnelde tijdens de tijdelijke breuk in de formatie. Ondertussen klom het CDA gestaag en heeft inmiddels de vierde positie ingenomen met 13 zetels, de hoogste score sinds de Tweede Kamerverkiezingen van 2021.

De VVD maakte voorafgaand aan de verkiezingen de tactische fout om migratie tot het hoofdonderwerp van de verkiezingen te maken en samenwerking met de PVV nadrukkelijk niet uit te sluiten. Felle kritiek op migratie is al jarenlang de kern van de PVV en daardoor kon de VVD niet profiteren van die keuze. Tijdens het SBS-debat vlak voor de verkiezingen wist Geert Wilders zich dan ook met afstand het duidelijkst te profileren op het asiel- en migratiedossier. Dit leidde tot een snelle stijging van de PVV naar de eerste plaats, een positie die sindsdien niet meer is afgegeven. De VVD daarentegen haalde het laagste aantal zetels sinds 2006 en was direct de positie van grootste partij van Nederland kwijt.

De verschuivingen tussen partijen zijn duidelijk zichtbaar in de kiezersvoorkeuren:

PVV: behield tot juni meer dan 90% van zijn kiezers van november 2023, maar dat is nu gedaald naar 80%. Het verlies aan partijen aan de rechterkant wordt enigszins gecompenseerd door winst van kiezers die overstappen van NSC.

NSC: slechts 18% van de kiezers van november 2023 blijft de partij trouw. NSC verliest kiezers aan de PVV en het CDA en 20% van de voormalige NSC-kiezers weet niet op welke partij ze nu zouden stemmen. De partij trekt nauwelijks nieuwe kiezers aan.

CDA: winst is voornamelijk te danken aan het overstappen van kiezers van NSC en de VVD.

De electorale ontwikkelingen hebben ook hun weerslag op de politiek in Den Haag. De onzekerheid groeit of het kabinet de spanningen rondom asielmaatregelen zal overleven. Het vertrouwen in het kabinet is de afgelopen vier weken fors gedaald onder kiezers van alle partijen. Momenteel denkt 61% van de Nederlanders dat het kabinet vóór half 2025 zal vallen, terwijl 30% verwacht dat dit nog dit jaar gebeurt. Een maand geleden hoopte 27% dat het kabinet zou vallen; dat percentage is nu gestegen naar 35%.

De aanpak van migratie en het terugdringen van het aantal asielzoekers blijft een dominant thema. Deze maand lijkt beslissend te worden voor welke koers wordt ingezet en of de regeringspartijen tot een akkoord komen. Uit recente peilingen blijkt:

  • 30% van de kiezers wil dat hun partij steun geeft aan de noodwet.
  • 40% geeft de voorkeur aan steun voor de spoedwet.
  • 26% wil geen van beide steunen. 

Er zijn duidelijke verschillen tussen de kiezers van verschillende partijen. Zo steunt 64% van de PVV-kiezers de noodwet, terwijl bij NSC slechts 22% dat doet.

Op de vraag welke partij het meest overeenkomt met hun standpunt over asiel en migratie, antwoordt 35% van de ondervraagden de PVV. PvdA/GroenLinks volgt op afstand met 14%, en de VVD wordt door 11% genoemd.

Er is ook debat over het gedrag van Geert Wilders op sociale media. Uit onderzoek blijkt dat 68% van de Nederlanders vindt dat Wilders zijn reacties op X zou moeten matigen. Onder PVV-kiezers deelt 31% deze mening. Daarnaast vindt 55% van de bevolking dat premier Schoof zijn oordeel zou moeten geven over harde tweets van Wilders, zoals die over de demonstratie van 7 oktober in Amsterdam en burgemeester Halsema.

Gezien de electorale ontwikkelingen van de afgelopen anderhalf jaar, is de verwachting dat ook in de komende periode grote verschuivingen zullen plaatsvinden. Net als de afgelopen jaren zullen deze verschuivingen waarschijnlijk niet tussen rechts en links plaatsvinden, maar vooral tussen het midden en rechts, of binnen het rechtse spectrum zelf.

Een mogelijke val van het kabinet kan onvoorspelbare gevolgen hebben voor de electorale verhoudingen. Dit kan een nieuwe dynamiek creëren met een grote impact op de positie van één of meerdere partijen. Hoewel het moeilijk is te voorspellen hoe dit voor elke partij zal uitpakken, lijkt het waarschijnlijk dat NSC geen prominente positie meer zal behalen en dat het CDA onder leiding van Bontenbal zijn electorale positie juist verder zal versterken.

MLB: Dodgers en Guardians na winnen game 5 naar Championship Series

De Los Angeles Dodgers en de Cleveland Guardians hebben zich als laatste twee teams geplaatst voor de Championship Series. De Dodgers wonnen game 5 van de San Diego Padres, terwijl de Guardians na vijf wedstrijden te sterk bleken voor de Detroit Tigers.

Cleveland Guardians - Detroit Tigers 7-3
De Detroit Tigers konden in game 5 beschikken over hun beste pitcher, Tarik Skubal. Skubal, die dit postseason nog geen run tegen had gekregen, begon sterk aan de beslissende wedstrijd tegen de Guardians. In de eerste vier innings had de beste werper van de American League weinig moeite met de tegenstander. In de vijfde inning kwam hij echter in de problemen. Door opeenvolgende honkslagen van Andrés Giménez, Steven Kwan en David Fry kwamen de honken vol te staan, waarna José Ramírez geraakt werd door een pitch. Dit leverde de eerste run op voor de Guardians.

Daarna sloeg Lane Thomas het beslissende moment van de wedstrijd: een grand slam homerun, waarmee de Cleveland Guardians comfortabel op een 5-1 voorsprong kwamen. De Detroit Tigers knokten zich nog enigszins terug door zowel in de zesde als de zevende inning één run te scoren, maar verder kwamen ze niet. Thomas breidde de voorsprong in de zevende inning uit met zijn vijfde RBI van de dag. De Guardians wonnen uiteindelijk met 7-3 en staan nu in de ALCS tegenover de New York Yankees, die in hun serie te sterk waren voor de Kansas City Royals.

Los Angeles Dodgers - San Diego Padres 2-0
De beslissende vijfde game tussen de Los Angeles Dodgers en de San Diego Padres was een echt pitchersduel. Gedurende de hele wedstrijd werden slechts zes honkslagen genoteerd, maar homeruns in de tweede en zevende inning maakten het verschil. Enrique Hernández sloeg in de tweede inning de bal over de hekken, en in de zevende inning herhaalde Teoscar Hernández dat kunstje.

Ondanks de twee homeruns gooide de Japanse pitcher Yu Darvish een sterke wedstrijd. Zijn landgenoot Yoshinobu Yamamoto presteerde ook uitstekend voor de Dodgers en verliet na vijf innings de heuvel. De bullpen van de Dodgers nam het daarna over en bracht de wedstrijd zonder problemen tot een goed einde.

De Dodgers nemen het nu op tegen de New York Mets in game 1 van de NLCS, nadat de Mets de Philadelphia Phillies uitschakelden in hun NLDS-serie.

Pogacar geeft zijn concurrenten fietsles en wint voor vierde keer Ronde van Lombardije

Tadej Pogačar heeft opnieuw bewezen dat hij veruit de beste wielrenner van dit moment is. In de Ronde van Lombardije liet hij op de beklimming van de Sormano iedereen achter en won hij na een solo van bijna vijftig kilometer, met een voorsprong van meer dan drie minuten op Remco Evenepoel. Giulio Ciccone werd derde op 4 minuten en 30 seconden achterstand.

Al vroeg in de koers ontstond er een kopgroep van 23 renners, mede door een aanval van Wilco Kelderman. Ook de Nederlanders Thymen Arensman en Martijn Tusveld zaten mee in deze grote groep, die een voorsprong van vijf minuten op het peloton nam. Richting de Colma di Sormano begon de voorsprong echter snel te slinken, en op het moment dat de beklimming begon, was er nog slechts één minuut over.

Dankzij het harde werk van de ploeggenoten van Pogačar kon de Sloveen op 48 kilometer van de finish solo wegrijden. Niemand kon hem volgen, en bij de top van de beklimming had hij al een voorsprong van één minuut. Evenepoel, Enric Mas en Lennert Van Eetvelt probeerden nog te achtervolgen, maar Evenepoel wist uiteindelijk alleen in de afdaling weg te rijden.

Ondanks zijn inspanning slaagde Evenepoel er niet in het gat te dichten. Pogačar breidde zijn voorsprong verder uit en kwam met meer dan drie minuten voorsprong als winnaar over de streep, waarmee hij voor de vierde keer op rij de Ronde van Lombardije won. Achter hem reed Ciccone naar de derde plaats, maar hij eindigde op 4 minuten en 31 seconden van de winnaar. Bauke Mollema liet ook een goede indruk achter en finishte als twaalfde.

Results powered by FirstCycling.com

FOK! Wat een weer: droog in het zuidwesten, code geel in het noordwesten

herfstbanner


Goedemorgen! 

Waarschuwing:
In het noordwestelijk en noordelijk kustgebied kunnen vooral bij buien zware windstoten voorkomen. Later in de ochtend verdwijnen de windstoten. Verkeer, evenementen en buitenactiviteiten kunnen hinder ondervinden van de wind. Er is een kleine kans op schade aan huizen en gebouwen zoals aan daken. Vooral bij buien is er kans op zware windstoten van 75-90 km/uur. De wind komt uit een westelijke, later noordwestelijke richting. 

geel (Foto: KNMI)

Vanochtend schijnt de zon af en toe, maar komen er ook enkele buien voor. In het zuidwesten blijft het waarschijnlijk droog. De westenwind is matig tot vrij krachtig, aan zee komt de wind uit het noordwesten en is krachtig tot hard, 6-7 Bft. In het noordwestelijk en noordelijk kustgebied kunnen vooral tijdens buien zware windstoten voor van 75-90 km/uur. In de tweede helft van de ochtend neemt de wind geleidelijk af en verdwijnen de zware windstoten.

Vanmiddag zijn er zonnige perioden. Plaatselijk is nog een bui mogelijk. De maximumtemperatuur ligt rond 13°C. De westenwind is matig tot vrij krachtig, langs de kust komt de wind uit het noordwesten en is (vrij) krachtig, in het noordelijk kustgebied eerst nog hard, windkracht 7. In de loop van de middag neemt de wind geleidelijk in kracht af.

Vanavond zijn er opklaringen en blijft het droog. Er is weinig wind maar aan de noordkust is aanvankelijk nog sprake van een vrij krachtige noordwestenwind.

Vannacht is het droog. De minimumtemperatuur ligt rond 5°C, langs de kust iets warmer. Er staat weinig wind.

(Bron: KNMI)

Tot morgen!

 

Storm op zee bij De kop van Schouwen (Foto: Scherpschutter)
Onstuimig in het noordoosten ((Archief)Foto: Scherpschutter)

Geld of een foto doneren? Dat kan hier! 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

Zus Kim Jong Un waarschuwt Zuid-Korea voor 'verschrikkelijke catastrofe'

Volgens Pyongyang hebben Zuid-Koreaanse drones de afgelopen dagen meerdere malen propagandafolders hebben gedropt in Noord-Korea. De invloedrijke zus van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un heeft met een fors dreigement gereageerd op het vermeende binnendringen van Zuid-Koreaanse propagandadrones in het luchtruim van haar land.

Als er opnieuw een Zuid-Koreaanse drone wordt ontdekt in het luchtruim boven de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang, zal dat "tot een verschrikkelijke catastrofe leiden", aldus Kim Yo Jong.

Vrijdag beschuldigden de Noord-Koreaanse leiders Zuid-Korea ervan drones met propagandafolders het luchtruim boven Pyongyang in te hebben gestuurd op 3 oktober en opnieuw op afgelopen woensdag en donderdag. De Zuid-Koreaanse minister van Defensie Kim Yong Hyun wees dit aanvankelijk af. De Zuid-Koreaanse generale staf kwalificeerde de verklaring later door te zeggen dat zij "niet kon bevestigen of de Noord-Koreaanse beschuldigingen waar zijn of niet."

De zus van Kim Jong Un, die een invloedrijke stem heeft in Noord-Korea, zei over het Zuid-Koreaanse leger dat de weigering van Zuid-Korea om de drone-acties te erkennen betekende dat de drones inderdaad door de ‘militaire gangsters’ waren gestuurd. Volgens het officiële Noord-Koreaanse persbureau KCNA lieten de drones pamfletten vol ‘opruiend nepnieuws’ vallen. Het was een “opzettelijke schending van het internationaal recht en te beschouwen een ernstige militaire aanval”.

Zuid-Korea stuurt USB-sticks, Noord-Korea stuurt afval
Zuid-Korea heeft regelmatig ballonnen met daarin folders en ander materiaal, zoals USB-sticks met Zuid-Koreaanse K-popmuziek en televisieseries, de grens over laten gaan. Sinds mei stuurde Pyongyang in reactie duizenden ballonnen gevuld met afval en ontlasting de grens over naar Zuid-Korea.

Het Zuid-Koreaanse leger waarschuwde voor een niet-gespecificeerde militaire reacties op de campagne met uitwerpselen en ander afval als dit een ernstige bedreiging zou gaan vormen voor de gezondheid van burgers. Tot nu toe is er echter geen schade veroorzaakt door de ballonnen.

De twee Korea's zijn technisch gezien nog steeds in oorlog, aangezien het conflict van 1950-53 eindigde in een wapenstilstand in plaats van in een vredesverdrag. De relatie is momenteel bijzonder gespannen. De Noord-Koreaanse leider Kim waarschuwde onlangs dat zijn land “zonder aarzeling” kernwapens zou gebruiken als het door Zuid-Korea zou worden aangevallen.

Drie nepagenten op heterdaad betrapt en aangehouden

Dankzij een alerte verzorgende zijn er meerdere ‘nepagenten’ aangehouden. Zij hadden geprobeerd slachtoffers te maken in een woonzorgcentrum in Zaamslag.

Vrijdagmiddag 11 oktober 2024 ontving de meldkamer rond 15.00u een melding van mogelijke nepagenten. Een verzorgende gaf aan dat één van de cliënten gebeld zou zijn door ‘agenten’ die elk moment langs zouden kunnen komen. Diverse echte politieagenten zijn daarop langsgegaan bij het adres om de nepagent aan te houden.

De agenten kwamen aan bij de woning en treffen daar inderdaad een nepagent aan. Hij ging er vandoor toen zij zichzelf als echte agenten bekend maakten. De 18-jarige man uit Middelburg is hierop aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. De man probeerde te vluchten richting een voertuig. De bestuurder ging er snel vandoor, maar dankzij snel optreden van de politiecollega’s is het voertuig aangetroffen op de Engelandweg in Ritthem. In de auto zaten een man en vrouw (beide 24 jaar) uit Vlissingen. Ook zij zijn aangehouden en overgebracht naar het bureau.

Bij dit incident is tijdens het gesprek met de meldkamer een codewoord afgesproken tussen de echte politieagenten en de betrokkenen. Dit om er zeker van te zijn dat er echte agenten aan de deur staan. 

Halsema dankbaar voor 'vele steun' na ophef over pro-Palestijnse demonstratie

Burgemeester Halsema heeft "vele, vele steunbetuigingen" ontvangen nadat ze eerder deze week fikse kritiek kreeg op het toestaan van een pro-Palestinademonstratie tijdens de herdenking van de 7 oktober-aanslagen op Israël. "De afgelopen dagen ben ik overspoeld met lieve en ontroerende berichten naar aanleiding van alle media-aandacht", schrijft Halsema in een bericht op Instagram. Zo meldt AT5. 

De burgemeester noemt het "hartverwarmend" dat ze zoveel steun krijgt via sociale media, e-mail ("mijn mailbox loopt vol") en persoonlijke telefoontjes aan haar medewerkers. "Ook de steun van mijn collega-burgemeesters heeft me diep geraakt."

Dat Halsema maandag een pro-Palestijnse demonstratie toestond vlak bij de plek waar de slachtoffers van de Hamas-aanval werden herdacht, is haar door sommigen niet in dank afgenomen. De betogers mochten zich begeven op het Damrak; op de Dam vond de herdenking plaats. Maar een aantal demonstranten probeerde tóch bij de Dam te komen, waardoor de politie moest ingrijpen. Honderden mensen werden aangehouden.

Ophef door PVV-kritiek
Kritiek op Halsema kwam onder meer van PVV-leider Geert Wilders. Hij schreef diezelfde dag op X: "Het land uit met dat tuig en Halsema mag mee". Twee dagen later kreeg hij bijval van zijn partijgenoot, Kamerlid Marco Deen, die de minister opriep Halsema te ontslaan.

Zowel Deen als Wilders werden vervolgens teruggefloten op hun uitspraken, onder meer vanuit het kabinet. Zo noemde minister Uitermark (Binnenlandse Zaken, NSC) het verzoek van Deen "ongepast" en vond premier Schoof dit "veel te ver gaan". Halsema kreeg juist steun, onder meer van andere burgemeesters.

Vanwege het demonstratierecht staat ze nog altijd achter de keuze om de pro-Palestijnse betoging toe te staan, zei Halsema in een interview eerder deze week in televisieprogramma Eva. De aanwezigen op de Dam konden volgens haar niks merken van de tegendemonstratie. "Er is een verschil tussen akelige incidenten, die zijn er zeker geweest, en volledig uit de hand lopen."

Iran verbiedt meenemen van pagers in vliegtuig

Iran heeft passagiers verboden om op alle vluchten semafoons en walkietalkies mee te nemen. De nieuwe regel geldt voor zowel handbagage als koffers, zegt een woordvoerder van de Iraanse luchtvaartautoriteit, aldus persbureau Isna.

Passagiers mogen alleen hun mobiele telefoon meenemen aan boord van het vliegtuig.

Talloze piepers en walkietalkies van de aan Iran gelieerde Hezbollah-militie in Libanon ontploften 'uit zichzelf' in september. Later bleek de ontploffende electronica te zijn ontworpen door de Mossad en afkomstig te zijn uit Israël. Minstens 39 mensen werden gedood door de explosies en ongeveer 3.000 raakten gewond, waarvan sommigen ernstig. De slachtoffers waren voornamelijk Hezbollah-leden

Noorwegen voert grenscontroles in vanwege toegenomen terroristische dreiging

Noorwegen voert tijdelijk controles in aan zijn Schengengrenzen. Volgens de politie is er een verhoogde dreiging waardoor de binnenlandse inlichtingendienst PST heeft besloten om het terreur-alarmniveau te verhogen.

De binnenlandse inlichtingendienst heeft het niveau verhoogd vanwege de toenemende escalatie van het conflict in het Midden-Oosten. Vanwege de toegenomen dreiging voor Israëlische en Joodse instellingen is nu het op één na hoogste niveau van terreuralarm in werking gesteld. Tot nu toe werd het risico als 'gematigd' ingeschat.

De Noorse veiligheidsautoriteiten zijn ook bezorgd over criminele netwerken die ervan verdacht worden verantwoordelijk te zijn voor schietpartijen en explosies nabij de Israëlische ambassades in Stockholm, Zweden, en Kopenhagen, Denemarken.

De nieuwe verordening inzake grenscontroles zou in eerste instantie tot 22 oktober van toepassing moeten zijn.

Trump: 'Ik beloof de doodstraf voor migranten die een Amerikaan vermoorden'

Donald Trump heeft beloofd dat alle migranten die Amerikaanse burgers vermoorden de doodstraf krijgen als hij weer president wordt. De Republikein deed de aankondiging toen hij plannen onthulde over de aanpak van bendes bestaande uit illegale migranten die volgens hem Amerikaanse steden en dorpen hebben "overspoeld".

"Ik roep hierbij op tot de doodstraf voor elke migrant die een Amerikaanse burger of een politieagent vermoordt," zei Trump op een rally in Aurora, Colorado. De voormalige president heeft eerder beweerd dat de stad was veranderd in een "oorlogsgebied" door toedoen van Tren de Aragua, een gewelddadige Venezolaanse bende. Hij kondigde plannen aan om "de verwijdering van deze barbaarse bendes te versnellen" door een beroep te doen op de Illegal Aliens Act, een wet uit 1798 die de president toestaat een 'invasie-crisis' uit te roepen waardoor niet-ingezetenen mogen worden gedeporteerd. 

"We sturen elitetroepen van ICE [Immigration and Customs Enforcement], Border Patrol en federale wetshandhavers en arresteren en deporteren elk illegaal bendelid totdat er geen één meer over is," zei Trump, die het plan 'Operatie Aurora' noemde. Degenen die proberen terug te keren naar de VS nadat ze zijn gedeporteerd, zouden 10 jaar lang worden opgesloten zonder de mogelijkheid van vervroegde vrijlating, voegde hij toe.

Trump beweerde dat meerdere appartementengebouwen in Aurora zijn overgenomen door Tren de Aragua, en dat dit slechts een voorbeeld is van de vele Amerikaanse steden was die "overspoeld en veroverd" zijn door buitenlandse criminelen.

Zelensky: 'Oekraïne houdt stand in Koersk'

Volgens Kiev is Rusland er nog niet in geslaagd de Oekraïense strijdkrachten te verdrijven uit hun ingenomen posities in de Koersk-regio, vlakbij de grens.

Het Oekraïense leger houdt de linies vast, zei president Zelensky in zijn avondvideoboodschap. Het Russische ministerie van Defensie zei eerder dat het twee dorpen in de Koersk-regio had heroverd. Oekraïense troepen lanceerden in augustus een massale invasie in Koersk. 

Het hoofd van het Oekraïense presidentiële kantoor, Yermak, riep op tot snelle toezeggingen van het Westen voor de door zijn land gevraagde militaire hulp. Er zijn zeer concrete stappen nodig van de partners om Oekraïne te helpen, zei Yermak in een televisie-interview.

In gesprekken met verschillende regeringsleiders had Zelensky een zogenoemd overwinningsplan voor de Russische agressieoorlog gepresenteerd. Het plan is onder meer bedoeld om het gebruik van aan Oekraïne geleverde langeafstandswapens mogelijk te maken, zodat aanvallen van militaire doelen in het Russische achterland mogelijk worden. 

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1412
review
Metaphor: ReFantazio
review
Super Mario Party Jamboree
review
Erazer Mage P20
special
Random Pics van de Dag #1411
special
VrijMiBabes #231 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.