FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 21 juni 2024

Nederland en Frankrijk delen de punten in doelpuntloos gelijkspel

Nederland en Frankrijk hebben vrijdagavond gelijkgespeeld. In Leipzig kwamen beide ploegen niet tot scoren en werd het 0-0. Xavi Simons dacht even de man van de avond te gaan worden, maar zijn goal werd afgekeurd vanwege buitenspel voor Denzel Dumfries.

Het duel tussen Nederland en Frankrijk begon veelbelovend. In de eerste minuut kreeg het Nederlands elftal direct een goede kans via Jeremie Frimpong. De 23-jarige voetballer begon als rechtsbuiten en werd diep gestuurd door Xavi Simons, maar zijn inzet werd net gekeerd door de doelman van Frankrijk. Ook de Franse ploeg kreeg een aantal mogelijkheden in de openingsfase en in de veertiende minuut was Frankrijk dichtbij de openingsgoal. Adrien Rabiot brak door en wilde de kans gunnen aan Antoine Griezmann, maar het passje naar de Franse aanvaller was niet helemaal zuiver en Griezmann kon het niet goed afwerken en het bleef 0-0.

Frankrijk nam steeds meer controle over de wedstrijd en Nederland kon maar moeilijk een vuist maken tegen de Franse ploeg. Frankrijk kreeg in de tweede helft wat kansjes, maar Oranje overleefde. Uit het niets leek het Nederlands elftal na twintig minuten zelfs op voorsprong te komen in Leipzig. Na een schot van Depay kwam de bal voor de voeten van Simons die raak schoot, maar al snel werd duidelijk dat het doelpunt werd afgekeurd vanwege buitenspel.

Daarna nam Frankrijk weer over, maar beide ploegen kwamen niet tot scoren en werd voor het eerst dit EK niet gescoord. Door het gelijkspel hebben beide landen vier punten uit twee wedstrijden. Nederland staat aan de leiding doordat het meer doelpunten heeft gemaakt dan Frankrijk.

Olympisch BMX-kampioen Kimmann mist Spelen door ontstoken hartspier

Voor BMX'er Niek Kimmann loopt het olympisch jaar uit op een enorme domper. De 28-jarige Nederlander, die recent juist weer een ijzersterke vorm toonde met een dubbele World Cup-zege én WK-zilver, moet de Olympische Spelen in Parijs aan zich voorbij laten gaan.

De regerend olympisch kampioen liet in een persbericht van wielerbond KNWU weten dat hij na het WK onderzoek liet doen vanwege fysieke klachten. Daar bleek dat hij een ontstoken hartspier heeft, waarmee het niet verantwoord is om aan wedstrijden deel te nemen.

Volgens de KNWU is de kans groot dat Kimmann volledig herstelt, zijn carrière lijkt dan ook niet in gevaar te zijn, maar er gaat nog wel verder onderzoek gedaan worden. Op de Spelen zal Nederland nu vertegenwoordigd worden door toptalent Jaymio Brink en de ervaren Dave van der Burg.

Nederland zonder Veerman en met Frimpong tegen Mbappé-loos Frankrijk

Om 21.00 uur trappen Nederland en Frankrijk op het Europees kampioenschap voetbal af voor hun tweede groepswedstrijd. Nederland doet dat met een iets andere opstelling dan voor de wedstrijd waarin Polen met 2-1 werd verslagen.

Tien van de spelers die tegen Polen aan de wedstrijd begonnen zullen dat tegen Frankrijk ook doen, Joey Veerman moet op de bank plaatsnemen: hij wordt vervangen door Jeremie Frimpong, waardoor Xavi Simons op het middenveld gaat spelen.

Frankrijk moet het zoals verwacht doen zonder Kylian Mbappé, die tegen Oostenrijk zijn neus brak. Hij zal met het inmiddels befaamde masker op de bank plaatsnemen en kijkt toe hoe Aurélien Tchouaméni zijn plek op het veld in zal nemen.

De aftrap is dus om 21.00 uur, voor een ieder de simpele vraag: wat gaat het worden?

Opstelling Nederland: Verbruggen; Dumfries, De Vrij, Van Dijk, Aké; Simons, Reijnders, Schouten; Frimpong, Depay, Gakpo
Opstelling Frankrijk: Maignan; Koundé, Upamecano, Saliba, T. Hernández; Tchouameni, Kanté, Rabiot; Dembélé, Thuram, Griezmann

Oostenrijk wint van Polen op EK

Oostenrijk doet weer helemaal mee in de groep van Nederland. In de tweede groepswedstrijd wonnen de Oostenrijkers met 3-1 van Polen.

Bij Oostenrijk mocht Gernot Trauner voor het eerst in de basis beginnen op dit EK en de Feyenoord-verdediger kopte na negen minuten de openingstreffer binnen. Na een half uur zorgde Krzysztof Piatek voor de gelijkmaker. Nadat eerst Trauner kon blokken pikte Piatek de bal op en schoot met rechts raak.

Oostenrijk en Polen gingen met 1-1 de rust in. In de tweede helft was de Oostenrijkse ploeg de sterkste en zou ook de overwinning grijpen. Christoph Baumgartner tikte na een goede aanval de 2-1 binnen en niet veel later werd het ook nog 3-1. Marcel Sabitzer werd door de Poolse-doelman Wojciech Szczesny onderuit gehaald, waarna Marko Arnautovic vanaf elf meter raak schoot. Na de 3-1 kreeg Oostenrijk nog kansen om de score verder uit te diepen, maar het bleef 3-1.

Door de zege staan de Oostenrijkers nu op drie punten in groep C, evenveel als Frankrijk en Nederland, die later vrijdagavond tegen elkaar spelen.

ME ontruimt UvA-gebouw Roeterseiland, negen lokaalbezetters aangehouden

De mobiele eenheid van de politie heeft aan het begin van de avond het hoofdgebouw van de UvA op Roeterseiland in Amsterdam ontruimd. Eerder op de middag bezetten demonstranten daar twee klaslokalen. De negen activisten die aan het begin van de avond nog in het gebouw waren, zijn inmiddels aangehouden. Zo meldt AT5. 

De UvA deed daarna aangifte van lokaalvredebreuk en vernielingen. Volgens de politie werden daarbij ook agenten bekogeld.

De bezetting begon vanmiddag rond 14.00 uur. De demonstranten barricadeerden daarbij de klaslokalen. Volgens een woordvoerder van de UvA ging een deel van de actievoerders 's middags al weg. Negen mensen wilden niet vertrekken. Iets na 18.00 uur werden zij door de politie aangehouden. Het gebouw is inmiddels leeg.

Ook buiten het UvA-gebouw waren tientallen demonstranten aanwezig. De politie liet rond 17.40 uur weten dat drie van hen inmiddels zijn aangehouden vanwege 'belediging'. "De politie tolereert geen verbaal of fysiek geweld tegen politiemensen en treedt er daadkrachtig tegen op", schrijft een woordvoerder op X.

Op het moment dat de klaslokalen bezet werden, waren er nog colleges aan de gang, die zijn allemaal doorgegaan. Colleges die nog moesten beginnen, gingen niet door, maar de woordvoerder laat weten dat die op dat moment bijna niet meer ingepland stonden.

Later op de middag gingen de deuren van de UvA dicht, mensen die op dat moment binnen waren, konden nog wel naar buiten.

Oekraïne blijft hopen op EK na zege op Slowakije

Op het Europees kampioenschap voetbal in Duitsland heeft Oekraïne de eerste punten binnen. De ploeg verloor vorige week verrassend met 3-0 van Roemenië, maar vrijdag ging het in Düsseldorf beter: 2-1 winst tegen Slowakije, dat juist begon met een stunt tegen België (1-0).

Bij Oekraïne werd de bezem flink door de ploeg gehaald na de openingswedstrijd, met onder meer een andere keeper en aanvoerder, terwijl Slowakije logischerwijze met dezelfde opstelling begon. Dat leverde al vrij snel succes op: na een dik kwartier kopte Ivan Schranz de 1-0 binnen. Nadat hij ook tegen België scoorde werd hij zo voorlopig gedeeld topscorer, samen met Jamal Musiala.

De Slowaken hadden de voorsprong uit kunnen breiden, maar doelman Anatoliy Trubin hield het Oekraïnse doel verder schoon. De Oekraïners begonnen vat op de wedstrijd te krijgen, Slowakije moest doelman Martin Dubravka én de paal bedanken dat het met een voorsprong de rust in kon.

Kort na rust was het dan gedaan met die voorsprong: Mykola Shaparenko was trefzeker. Niet veel later viel Feyenoorder David Hancko aan Slowaakse zijde geblesseerd uit en een kwartier voor het einde van de wedstrijd viel de genadeklap: invaller Roman Yaremchuk tekende op heerlijke wijze voor de 2-1 overwinning voor Oekraïne, dat zo mag blijven hopen op de achtste finales.

Toetredingsonderhandelingen EU met Oekraïne en Moldavië starten dinsdag

Volgens planning zullen de gesprekken over toetreding van Oekraïne en Moldavië tot de EU aanstaande dinsdag beginnen. De EU-leden hebben dit opnieuw goedgekeurd, aldus het Belgische EU-Raadsvoorzitterschap.

Begin juni verklaarde de Europese Commissie dat Oekraïne en Moldavië aan alle voorwaarden hadden voldaan om toetredingsonderhandelingen te starten. Dit geldt ook voor de aanpak van corruptie en het respect voor de rechten van minderheden. Beide landen hebben een aanvraag ingediend om lid te worden van de EU na het begin van de Russische agressieoorlog tegen Oekraïne in februari 2022.

Tien verdachten krijgen dagvaarding voor geweld bij (tegen)demonstratie Pegida

Op 29 augustus moeten tien verdachten voor de politierechter verschijnen, om zich te verantwoorden voor geweldplegingen op 13 januari tijdens een demonstratie van Pegida in Arnhem.

Op die zaterdag is de voorman van Pegida naar Arnhem gekomen om te demonsteren en hierbij een koranverbranding te laten plaatsvinden. Uiteindelijk is de demonstratie ontbonden omdat, ondanks een noodbevel van de burgemeester, er als gevolg van een tegendemonstratie teveel dreiging ontstond. Het Openbaar Ministerie Oost-Nederland heeft naar aanleiding hiervan diverse strafrechtelijke onderzoeken lopen. Eén van de onderzoeken heeft zich gericht op de geweldplegingen tijdens de (tegen-)demonstratie. Dit onderzoek heeft geleid tot de identificatie van tien verdachten, die op 29 augustus voor de politierechter in Arnhem staan.

De diverse strafrechtelijke onderzoeken richten zich niet alleen op de gebeurtenissen op 13 januari zelf, maar ook op de periode voorafgaand en volgend hierop. Behalve naar de strafbare feiten begaan door de tegendemonstranten, kijkt het OM ook naar mogelijke strafbare feiten gepleegd door Pegida, dan wel door de voorman van Pegida. Onderzocht wordt of de uitingen van Pegida, of de voorman van Pegida, vallen onder een strafbare vorm van discriminatie of groepsbelediging.

Verder loopt er nog een onderzoek naar bedreigingen na afloop van de demonstratie. Hiervoor is tot nu toe één verdachte aangehouden, een 38-jarige man, die zich op een later moment voor de rechter moet verantwoorden.

Met de strafrechtelijke onderzoeken wil het OM het recht op demonstratie waarborgen. Het recht op demonstratie is een groot goed, maar daarbij mogen geen strafbare feiten worden gepleegd, niet door de demonstranten en ook niet door de tegendemonstranten. De bescherming van het grondrecht staat geheel los van het gedachtengoed van de (tegen-)demonstranten.

Israël vs Hezbollah: hoe verhouden de militaire capaciteiten zich tot elkaar?

De spanningen tussen Israël en de islamitische Hezbollah-militie in Libanon blijven voortduren. Het Israëlische leger heeft opnieuw een Hezbollah-commandant in Libanon gedood. Hij zou verantwoordelijk zijn geweest voor de aanvallen op Israël.

Hezbollah bevestigde de dood van de man. Volgens eigen zeggen vuurde de terroristische organisatie tientallen raketten af op doelen in Noord-Israël. Het Libanese persbureau NNA meldde eerder dat er Israëlische aanvallen op andere locaties in Zuid-Libanon hadden plaatsgevonden.

Terwijl Israël en Hezbollah elkaar het vuur aan de schenen leggen, bestaat er wijdverbreide vrees dat er een grootschalige oorlog zou kunnen volgen. Hoe geavanceerd zijn de militaire capaciteiten van Hezbollah en hoe zouden ze het kunnen doen tegen het moderne Israëlische leger als er een oorlog zou uitbreken?

Rechter: basisscholen kregen in 2022 te weinig geld voor personeel

De minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs heeft in 2022 te weinig geld toegekend voor de personeelskosten van basisscholen en scholen in het speciaal (basis)onderwijs.

Tot die conclusie komt de rechtbank Midden-Nederland in een uitspraak die gaat over de wet die de bekostiging van het primaire onderwijs eenvoudiger maakte. De minister moet nu alsnog voorzien in een toereikende bekostiging.

Van schooljaar naar kalenderjaar
De overheid moet het leerplichtige onderwijs financieren. Door de Wet vereenvoudiging bekostiging scholen voor primair onderwijs krijgen scholen voortaan één basisbedrag per leerling en per school en niet langer aparte budgetten voor personeel en materieel. De bekostiging wordt daarnaast voortaan per kalenderjaar en niet langer per schooljaar vastgesteld. Het nieuwe systeem geldt vanaf 1 januari 2023. De minister heeft een speciale overgangsregeling ingesteld voor de periode direct daarvoor, van augustus tot en met december 2022. In deze periode gold nog het oude systeem van bekostiging per schooljaar, terwijl het schooljaar 2022-2023 maar voor de helft kon worden volgemaakt totdat de nieuwe wet ging gelden. Op grond van deze overgangsregeling kregen scholen voor hun personeelskosten in deze periode 34,55% van het bedrag dat voor een heel schooljaar gold.

€250 miljoen misgelopen
Veel scholen zijn het hier niet mee eens, omdat 34,55% niet in verhouding staat tot de periode van vijf maanden waar het hier om gaat. Vijf maanden van een schooljaar komt immers overeen met 41,67% (5/12e deel) van de jaarlijkse bekostiging. 222 schoolbesturen zijn vervolgens gezamenlijk opgetrokken door beroep in te stellen bij de bestuursrechter. Deze groep is ongeveer een kwart van alle schoolbesturen en zij zeggen zo`n 250 miljoen euro mis te lopen door de overgangsregeling.

De rechtbank is het met de scholen eens. De minister heeft met de overgangsregeling niet goed voor ogen gehad dat het gaat om de bekostiging van (een deel van) het schooljaar 2022-2023. Het klopt wel dat er in de maanden januari tot en met juli van 2022 meer is betaald dan 7/12e deel van de jaarlijkse bekostiging, maar die periode hoorde bij het schooljaar 2021-2022 en die extra bekostiging moet worden weggestreept tegen de mindere bekostiging in het eerste deel van dat schooljaar. De minister moet nu de overgangsregeling aanpassen en over de periode van 5 maanden uit 2022 alsnog 41,67% aan bekostiging van personeelskosten toekennen.

Man bijt agent en wordt getaserd

Een 21-jarige man is afgelopen nacht getaserd omdat hij zich hevig verzette bij zijn aanhouding. Daarbij beet hij onder meer een agent in zijn arm.

Vrijdagnacht om 01.00 uur willen agenten de man controleren op de Enschotsestraat in Tilburg. Hij weigert echter om zijn ID te laten zien en wordt opstandig. Als de agenten hem vervolgens willen aanhouden gaat de verdachte volledig door het lint. Hij verzet zich hevig tegen zijn aanhouding en bijt daarbij onder meer een agent in zijn arm. Die loopt daarbij een bloedende wond op. Uiteindelijk moet een Taser worden ingezet om de verdachte onder controle te krijgen.

Jouw nieuwe bedrijf snel en goed op de kaart zetten: 5 tips

Je hebt een nieuw bedrijf opgericht? Goed bezig! Maar een bedrijf is al snel geen bedrijf meer als er niet voldoende klanten komen. Hoe weten ze jou te vinden? Dat is een kwestie van rammelen aan veel poorten en vooral van jezelf goed laten zien. Nou ja, je bedrijf dan, hè. Hier zijn vijf methoden om je naam meer zichtbaar te krijgen zonder dat het je meteen je halve pensioenvoorziening kost.

Maak van je medewerkers ambassadeurs

Hoe zorg je ervoor dat jouw medewerkers ook buiten werktijd jouw boodschap prediken? Neem nou de ondernemer die op een dag wakker werd met de gedachte: “Ik laat keycords bedrukken voor mijn personeel en laat ze op die manier ook in hun vrije tijd hun verbondenheid aan de zaak tonen.” Goede gedachte, want zo worden je medewerkers opeens ambassadeurs die overal jouw logo laten zien. Fijn om te weten: je kunt dergelijke bedrukkingen vaak al in relatief kleine aantallen bestellen.

Geef seizoenartikelen weg

Gratis is een toverwoord! Mensen zijn er dol op gratis presentjes te mogen ontvangen. Kijk hierbij goed naar de seizoenen, zodat jouw cadeautje altijd precies op tijd komt. Gaat het regenen? Geef een paraplu met je logo cadeau. Wordt een hittegolf verwacht? Laat waaiers bedrukken en je hebt er meteen heel wat vrienden bij. En al die vrienden promoten onbewust jouw toko. Prachtig toch!

Zet jezelf letterlijk op de kaart

Zo voor de hand liggend, dat we het haast zouden vergeten. Als je een bedrijf begint, is het tegenwoordig allereerst zaak om dat even bij Google te melden. Plaats jouw bedrijf op Google Maps zodat je altijd goed gevonden wordt. Je kunt daarbij aangeven of het een bezoeklocatie betreft of slechts een administratief adres. Handig is ook om meteen je openingstijden in te vullen, indien van toepassing.

Gebruik sociale media en Google ads

Waar zouden we nog zijn zonder sociale media en Google Ads? Als ondernemer kun je er veel plezier van hebben. Zorg ervoor dat je vindbaar bent op alle gangbare kanalen en schakel een Social media of Google Ads expert in als je er zelf niet voldoende kennis van hebt. Echt, dat verdient zichzelf snel terug!

Analyseer je eigen ervaringen

Welke marketingcampagnes van andere bedrijven hebben jou verrast? Wat viel jou het meest op? Was het buitenreclame of een commercial op de radio? Verplaats je in jouw doelgroep en probeer ze op dezelfde wijze te bereiken. Veel succes!

nw cmp

FOK! Wat een weer: vooral in het oosten buien

weerbanner (Foto: FOK.nl)


Goede morgen!

Vanochtend is het bewolkt. Later in de ochtend neemt de kans op een bui vooral in het zuiden en oosten toe. De wind is zwak tot matig en komt uit uiteenlopende richtingen.

Vanmiddag is er veel bewolking met een aantal buien. In de zuidoostelijke helft kunnen dat plaatselijk stevige buien zijn en is onweer niet uitgesloten. In de loop van de middag wordt het in het westen en zuidwesten droog. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 16°C op de Wadden tot plaatselijk 21°C in opklaringsgebieden. De wind gaat overal uit het noordwesten waaien en is op de meeste plaatsen matig.

Vanavond regent het eerst nog in het oosten en noordoosten. Van het westen uit wordt het droog en klaart het overal breed op. De wind gaat in de loop van de avond uit het westen waaien en neemt af naar zwak tot matig.

Komende nacht is er in het zuidoosten kans op een bui. De minimumtemperatuur ligt rond 12°C. Er staat een matige wind uit het zuidwesten. Aan zee en op het IJsselmeer is de wind vrij krachtig. (Bron: KNMI)

Tot morgen!   

               

Zon, maar ook wolken in Wormerveer (Foto: DJMO)
Zon, maar ook wolken in Wormerveer (Foto: DJMO)


Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                              

Vaccinatiegraad baby's en kleuters stabiel, bij oudere kinderen gedaald

Het aandeel baby’s en kleuters dat is gevaccineerd binnen het Rijksvaccinatieprogramma is vrijwel gelijk gebleven in vergelijking met vorig jaar. Bij kinderen vanaf 9 jaar is de vaccinatiegraad voor de meeste vaccinaties verder gedaald. Dat blijkt uit het rapport ‘Vaccinatiegraad Rijksvaccinatieprogramma Nederland – verslagjaar 2024’. Het RIVM is positief over de stabilisatie, maar de vaccinatiegraad onder jonge kinderen verdient nog steeds aandacht. De verdere daling onder oudere kinderen vindt het RIVM zorgelijk. Een hoge vaccinatiegraad is belangrijk om mensen tegen ernstige ziektes te kunnen blijven beschermen en om uitbraken van deze ziektes te voorkomen.

In Nederland krijgen kinderen vaccinaties tegen dertien besmettelijke ziektes die ernstig kunnen verlopen. Het overgrote deel van de kinderen neemt vanaf de geboorte deel aan het Rijksvaccinatieprogramma. Uit het rapport blijkt dat de vaccinatiegraad voor de meeste vaccinaties bij baby’s en kleuters vrijwel gelijk is gebleven. Voor de BMR (bof, mazelen,rodehond)-vaccinatie (bof, mazelen en rodehond) en de vaccinatie tegen meningokokkenziekte typen A, C, W en Y bij baby’s is deze waarschijnlijk zelfs iets toegenomen.

Daling vaccinatiegraad meningokokkenziekte bij tieners
Bij tieners is juist een daling te zien in de vaccinatiegraad. Vooral bij de vaccinatie tegen meningokokkenziekte typen A, C, W en Y, die tieners op 14-jarige leeftijd krijgen aangeboden. Deze vaccinatie is in 2020 aan het Rijksvaccinatieprogramma toegevoegd vanwege een uitbraak van meningokokkenziekte type W. Het is belangrijk om te achterhalen wat de precieze oorzaken zijn van de afname in de vaccinatiegraad bij tieners.

Deels anonieme gegevens
De exacte vaccinatiegraad van de verschillende vaccinaties kan het RIVM niet meer geven. Sinds 1 januari 2022 ontvangt het RIVM een deel van de gegevens over vaccinaties anoniem. Dit komt doordat ouders en/of tieners niet altijd toestemming aan de jeugdgezondheidszorg geven om vaccinatiegegevens met persoonsgegevens te delen met het RIVM. Het is niet mogelijk om anonieme vaccinaties mee te tellen voor de vaccinatiegraad. De informatie die nodig is om de vaccinatiegraad te bepalen is dan namelijk niet bekend. Bijvoorbeeld in welk jaar het gevaccineerde kind is geboren. De geregistreerde vaccinatiegraad is daarom lager dan de werkelijke vaccinatiegraad.

Voor de geregistreerde vaccinatiegraad per infectieziekte verwijzen we naar het rapport ‘Vaccinatiegraad Rijksvaccinatieprogramma Nederland – verslagjaar 2024’.

Ouders positief over vaccineren
Een peiling van het RIVM in 2023 liet opnieuw zien dat de meeste ouders positief denken over vaccineren. Dat jaar waren iets minder ouders van kinderen van 9 tot en met 14 jaar positief over vaccineren dan in 2022. Dit lijkt in lijn met de dalende vaccinatiegraad bij deze leeftijdsgroep. Bij ouders van kinderen die jonger zijn dan 3,5 jaar was er geen verschil te zien tussen 2022 en 2023.

Onderzoek verbeteren vaccinatiegraad
Vorig jaar is het RIVM gestart met een nieuw onderzoeksprogramma ‘SocioVax’. De eerste resultaten van dit programma geven meer inzicht in welke factoren een rol spelen bij de beslissing om wel of niet te kiezen voor vaccinatie. Ook is gekeken welke manieren voor professionals goed kunnen werken bij het ondersteunen van deze keuze en hoe vaccineren zo toegankelijk mogelijk kan worden gemaakt. Dit geeft zicht op waar er kansen liggen voor de Nederlandse praktijk om het vaccinatiebeleid verder te verbeteren.

Gemiddelde WOZ-waarde woningen 3 procent hoger

Op 1 januari 2024 bedroeg de gemiddelde WOZ-waarde van een woning 379 duizend euro. Dat is 3 procent meer dan een jaar eerder. De WOZ-waarde steeg het meest in de gemeente Midden-Groningen en daalde het meest in Amsterdam. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

De WOZ-waarde voor 2024 is de door de gemeenten vastgestelde marktwaarde van alle woningen per 1 januari 2023. De overheid gebruikt de WOZ-waarde om de hoogte van een aantal belastingen en heffingen te bepalen, zoals de onroerendzaakbelasting (ozb), inkomstenbelasting en waterschapsbelasting.

De WOZ-waarde volgt de prijsontwikkeling van bestaande koopwoningen met een jaar vertraging. Dit komt doordat woningen voor de WOZ in 2024 worden getaxeerd naar de waarde van 1 januari 2023. Hierbij gebruiken gemeenten onder andere de transactieprijzen van verkochte woningen. De transactieprijzen van bestaande koopwoningen waren in januari 2024 bijna 2 procent hoger dan een jaar eerder, maar deze prijsontwikkeling wordt pas meegenomen in de WOZ-waarde van 2025.

De prijsontwikkeling van bestaande koopwoningen en de WOZ-waarde zijn niet een op een vergelijkbaar. Bij de berekening van de ontwikkeling van de WOZ-waarde worden alle woningen meegenomen, ook huurwoningen en niet-verkochte koopwoningen. Daarnaast verandert de woningvoorraad door nieuwbouw en sloop, wat over het algemeen zorgt voor een hogere WOZ-waarde.

Midden-Groningen sterkste stijger, Amsterdam daalt
In de gemeente Midden-Groningen steeg de gemiddelde WOZ-waarde van woningen met 15,5 procent het sterkst. De gemiddelde WOZ-waarde ging daar naar 276 duizend euro per woning. In Zeeland steeg de WOZ-waarde het meest van alle provincies, met 7,8 procent tot 304 duizend euro.

In Amsterdam daalde de gemiddelde WOZ-waarde juist met 3,5 procent tot 499 duizend euro. Mede daardoor was de ontwikkeling in Noord-Holland met een stijging van 0,2 procent het laagst van alle provincies. Wel blijft Noord-Holland met een gemiddelde WOZ-waarde van 462 duizend euro koploper, op de voet gevolgd door de provincie Utrecht met 450 duizend euro.

Hoogste WOZ-waarde Bloemendaal, laagste Kerkrade
Hoewel de gemiddelde WOZ-waarde er met 2,7 procent daalde, had Bloemendaal opnieuw de hoogste waarde met 905 duizend euro per woning. Ook Laren (NH) leverde wat in, maar staat met een gemiddelde WOZ-waarde van 888 duizend euro nog op de tweede plek. In Kerkrade was de gemiddelde WOZ-waarde van woningen met 200 duizend euro het laagst. Vorig jaar was dat in Pekela.

Joe Biden gaat Donald Trump voorbij in laatste peiling FOX

De Amerikaanse president Joe Biden loopt voor het eerst sinds oktober 2023 vóór op Donald Trump.

Uit een nationaal onderzoek van Fox News blijkt een verschil van 2% tussen de twee presidentskandidaten in een hypothetische verkiezing. President Biden staat nu op 50 procent – twee punten meer dan vorige maand. Donald Trump scoort in de peilingen respectievelijk 48 procent.

Maakt Denzel Dumfries ons Europees kampioen?

Viva Hollandia, het EK is al een week aan de gang, vanavond speelt het  Nederlandse elftal hun tweede wedstrijd.  Het is weer tijd voor ons oranje elftal om te schitteren. En natuurlijk willen we kampioen worden, maar wie leidt ons naar de overwinning?

Volgens Barbara Huijgen van de Rijksuniversiteit Groningen moeten we kijken naar de voetballers die het beste kunnen scannen. Met scannen bedoelen we het kijkgedrag van de spelers. Wij mochten een kijkje nemen bij FC Groningen, waar Barbara onderzoekt hoe belangrijk het scannen is én of je het kan trainen.

0:00 Had Frenkie de Jong ons kampioen kunnen maken?

0:40 Hij en anderen zijn goed in scannen, en dat is belangrijk

1:20 Analyse van de jeugdselectie van FC Groningen

1:40 Voetbal is complex, alles verandert constant

3:00 Door overzicht sta je op de goede plek

3:30 Voetballers die niet scannen verliezen vaker de bal

4:00 Speciale camera's voor analyze

4:40 Beter scanner betekent beter passen

5:40 Je bent trager als je minder goed scant

6:00 Scouten op scannen, niet op kracht

6:50 Scannen kun je leren!

7:30 Hoe train je op beter scannen?

7:40 VR voetbaltrainingen 

7:50 Trainen met ICON 

8:40 Maken wij kans op het EK?

8:50 Maakt Denzel Dumfries ons kampioen?

Met dank aan Universiteit van Nederland

NAVO-landen Finland, Noorwegen en Zweden bereiken overeenstemming corridor

Noorwegen, Finland en Zweden zijn het eens geworden over een gemeenschappelijke corridor voor militair transport door de Arctische gebieden in het noorden van hun landen.

De Noorse premier Gahr Störe sprak over een belangrijke stap voor de drie NAVO-staten. Dit zou een snel transport van troepen en materiaal van de havens van Noorwegen via Zweden naar Finland mogelijk moeten maken. In Oslo had Gahr Störe een ontmoeting met zijn Zweedse collega Kristersson en de Finse president Stubb om het pact te bezegelen.

Het Noordpoolgebied is de afgelopen jaren van steeds strategischer belang geworden. Omdat de zeepassages in het hoge noorden tegenwoordig aanzienlijk minder vaak bevroren zijn als gevolg van de klimaatverandering, komen er nieuwe routes vrij voor de scheepvaart. 

Amerikaanse overheid verbiedt Russische antivirussoftware Kaspersky

De Amerikaanse overheid verbiedt de Russische antivirussoftware Kaspersky per direct.

Uit grondig onderzoek is gebleken dat dit de enige manier is om de nationale veiligheidsproblemen aan te pakken, aldus de autoriteiten. De reden voor het verbod zijn de cyberaanvalcapaciteiten door de Russische overheid en haar mogelijkheif om de activiteiten van Kaspersky te beïnvloeden.

De verkoop van de software aan bedrijven en consumenten in de VS is daarom per direct verboden. Vanaf 29 september mag Kaspersky geen updates meer installeren, waardoor het antivirusprogramma grotendeels onbruikbaar wordt tegen nieuwe bedreigingen.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #240 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1472
special
Random Pics van de Dag #1471
special
Random Pics van de Dag #1470
special
Random Pics van de Dag #1469
special
Random Pics van de Dag #1468
©FOK.nl e.a.