Experts: Iraanse aanval doet denken aan tactiek Poetin in Oekraïne

De aanvallen van afgelopen nacht door Iran op Israël doen denken aan de tactieken van Rusland tegen Oekraïne, maar ook aan de acties van de Houthi-militie in de Rode Zee. Experts zijn gealarmeerd.

Het gerenommeerde Institute for the Study of War (ISW), een Amerikaanse denktank, waarschuwt voor een zorgwekkende ontwikkeling in de geopolitieke conflicten in het Midden-Oosten. Volgens hun analyse vertonen de Iraanse aanvallen op Israël opvallende overeenkomsten met de tactische aanpak van Rusland in de oorlog tegen Oekraïne. Deze strategieën zouden gebruikt kunnen worden om te analyseren wat de beste aanpak zou zijn om Westerse lucht- en raketverdediging binnen te dringen.

ISW: Iran leert van Russen en Houthi's
Het Institute for the Study of War wijst op een bijzonder feit: "De Iraanse drone- en raketaanval op Israël laat zien dat Iran heeft geleerd van de Russen en de Houthi's om steeds gevaarlijkere en effectievere aanvalspakketten tegen Israël en de VS te ontwikkelen."

Vooral de Houthi-militie in Jemen zou als inspiratiebron kunnen dienen voor Iran. Deze milities gebruiken combinaties van Iraanse drones en raketten tegen Amerikaanse lucht- en raketafweersystemen, waardoor Iran en de Houthi's hun aanvalstactieken voortdurend kunnen verbeteren.

Het doel van deze aanpak lijkt te zijn om de Israëlische luchtverdediging te overspoelen door het gebruik van een combinatie van Iraanse drones, kruisraketten en ballistische raketten. Bovendien benadrukken gelijktijdige aanvallen van door Iran gesteunde actoren in Libanon en Jemen deze strategische aanpak.

Experts zien parallellen met Russische acties in Oekraïne
De parallellen met Rusland kunnen niet over het hoofd worden gezien. Net als Rusland experimenteert Iran met een mix van ballistische en kruisraketten en Iraanse drones om effectievere aanvalspakketten te lanceren. Het uiteindelijke doel is duidelijk: Amerikaanse en Europese raket- en luchtverdedigingssystemen binnendringen.

De alarmerende bevinding van het Institute for the Study of War is dat het voortdurende gebruik van Iraanse drones door meerdere vijanden van de VS en de zich verdiepende relaties tussen Teheran, Rusland, Noord-Korea en China het gebruik van deze aanvaltechniek tegen de VS en zijn bondgenoten te perfectioneren. Er ontstaat een steeds hechter netwerk van tegenstanders, die elkaar steunen en van elkaars fouten leren.

Waar is Iran mee bezig?
Voormalig Australisch generaal en militair expert Mick Ryan ziet de acties van Iran ook als een nieuwe strategie. Tot nu toe heeft het land vooral proxies gebruikt in het conflict met Israël, bijvoorneeld Hezbollah. "Israël heeft de raketten van Hezbollah al een tijdje in het vizier," legt Ryan uit op X, "maar zal ze niet allemaal kunnen vernietigen." Dit roept de vraag op of dit een korte, demonstratieve aanval is om de reputatie van Iran in de regio te versterken. "Of zit er meer achter?" vraagt Ryan.

Ryan zet ook vraagtekens bij het eigenlijke doel van Iran en de strategie om dat te bereiken. "Dit is een verandering in de manier waarop ze Israël jarenlang indirect hebben aangevallen," zegt Ryan. Hij wijst er ook op dat de Iraanse aanvallen mogelijk zelfs sympathie opwekken voor Israël, dat eerder werd bekritiseerd voor zijn aanvallen op de Gazastrook.

Een andere vraag die Ryan opwerpt, betreft de mogelijke reactie van Israël: "Hoe stevig zal de vergeldingsaanval van Israël zijn?". Israël heeft al geoefend met langeafstandsaanvallen op Iran. Zou het van deze gelegenheid gebruik kunnen maken om directe actie te ondernemen tegen het kernwapenprogramma van Iran? Te midden van deze grote onzekerheid blijft het de vraag hoe de situatie zich de komende uren en dagen zal ontwikkelen. Zal dit leiden tot een grote oorlog in het Midden-Oosten of is de-escalatie nog mogelijk?