Terroristische aanslag in Pakisten, 9 doden

In de Pakistaanse provincie Balochistan hebben gewapende mannen negen buspassagiers ontvoerd en vervolgens doodgeschoten. Dit werd bevestigd door een woordvoerder van de lokale politie. De politie gaat uit van een terroristische motief. De slachtoffers waren arbeiders uit de Pakistaanse provincie Punjab die 's nachts op weg waren naar de Iraanse grens.

Volgens de politie hielden de aanvallers de bus tegen door een zelf gefabriceerde wegblokkade en trokken ze negen van de passagiers uit de bus. De lichamen van de slachtoffers werden uren later onder een brug gevonden. Volgens een dokter van een plaatselijk ziekenhuis waren schoten van dichtbij de doodsoorzaak. Eerder hadden de aanvallers volgens de politie al schoten gelost op een auto in dezelfde plaats, een afgelegen gebied in de provincie, waarbij twee inzittenden om het leven kwamen.

Niemand heeft de verantwoordelijkheid voor de aanval opgeëist. Er worden echter herhaaldelijk aanslagen gepleegd door separatisten zoals het Balochistan Bevrijdingsleger in het zuidwesten van Balochistan. De separatistische groepen eisen meer autonomie voor de grondstofrijke provincie. Dit gaat ook over de exploitatie van natuurlijke hulpbronnen, waarin de separatisten een groter aandeel willen.

De provincie Balochistan, die qua oppervlakte ongeveer net zo groot is als Duitsland, grenst zowel aan Iran als aan Afghanistan. Het is een van de meest onveilige provincies van het land. Het geweld in deze regio wordt regelmatig gelinkt aan Chinese infrastructuurprojecten zoals de uitbreiding van de haven in de stad Gwadar. De opstandelingen hebben het daarom ook gemunt op Chinese staatsburgers en Chinese belangen.