Blokkade A12 zaterdag mislukt, ruim 400 arrestaties waaronder Greta Thunberg

Zaterdagmiddag slaagden klimaatactivisten van Extinction Rebellion er niet in om de Utrechtsebaan in Den Haag te blokkeren. De politie heeft de actievoerders gestopt en ruim 400 mensen gearresteerd, waaronder de bekende activiste Greta Thunberg.

De demonstranten werden tegengehouden voordat ze de snelweg A12 op konden gaan, maar het lukte sommigen wel om het kruispunt bij het Malieveld te blokkeren. Anderen werden door de politie verwezen naar een andere locatie om te demonstreren.

De wegblokkades zorgden voor vertraging voor automobilisten in het centrum van Den Haag. Een verslaggever meldde: "Het verkeer wordt omgeleid, maar het rijdt nog steeds." Er was een file op de A12 richting de stad, vanaf Voorburg tot aan het Malieveld. Rond 17.00 uur werden de laatste demonstranten die nog in het centrum van Den Haag liepen door de politie naar het centraal station gebracht.

Personen die na herhaalde waarschuwingen door de politie niet vrijwillig vertrokken, zijn aangehouden sommigen zelfs meermaals. Ook de Zweedse activist Greta Thunberg is gearresteerd. De betogers zijn door politieagenten in HTM-bussen gezet en afgevoerd. Extinction Rebellion veroordeelt het harde optreden: "We keuren het onevenredige geweld dat de politie tegen onze vreedzame demonstranten gebruikt ten zeerste af. Het gebruik van neusklemmen en bokkenpootjes is onaanvaardbaar." Een politiewoordvoerder reageert op deze beschuldigingen aan de NOS door te zeggen dat er "lichte dwang" is toegepast bij arrestanten die weerstand boden. "Wat wij als politie doen, noemen wij geen neusklem. We duwen tegen de zijkant van de neus om zo het verzet te breken", aldus de woordvoerder.

In totaal zijn er meer dan 400 mensen gearresteerd. Dit werd zaterdagavond door de politie bekendgemaakt. "Twaalf personen zijn gearresteerd tijdens een poging om de A12 in Den Haag te blokkeren, wegens onder andere het negeren van bevelen, opruiing en het niet tonen van identiteitsbewijs. Daarnaast zijn bijna 400 mensen aangehouden voor het overtreden van de Wet openbare manifestaties (Wom)", zo meldde de politie. Inmiddels is iedereen weer op vrije voeten.