'Haaien zouden banger voor de mens moeten zijn dan andersom'

Volgens een recente evaluatie door Amerikaanse wetenschappers is het risico om door een haai gebeten te worden erg laag. De Universiteit van Florida telde 69 niet-uitgelokte aanvallen van haaien wereldwijd in een statistiek voor 2023, waaronder enkele voor de kusten van de Amerikaanse staat.

Gezien er in 2023 zo'n 135 miljoen badgasten de stranden van Florida bezochten, lijkt het aantal haaiaanvallen relatief klein. "Als haaien in het water op vis jagen, zwemmen er af en toe mensen in de weg en dan bijten de haaien in het verkeerde 'vlees'," zegt Gavin Naylor, een haaienexpert aan de Universiteit van Florida en een van de auteurs van het jaarlijkse haaienrapport.

Als haaien echt mensen willen aanvallen, zou dat kinderspel voor ze zijn, legt Naylor uit: "Mensen zijn eigenlijk net worstjes die in het water drijven." Maar in plaats van aan te vallen, ontwijken haaien over het algemeen mensen.

De ondiepe subtropische wateren bij de stranden van Florida zijn rijk aan voedingsstoffen en dus ook aan prooivissen, waardoor ze veel haaien aantrekken. Vorig jaar werden acht mensen aangevallen door haaien voor de kust van New Smyrna Beach in de county Volusia. Dit leverde de plaats de roemloze bijnaam 'wereldhoofdstad van haaienbeten' op. De zee daar is populair bij surfers, maar het troebele water beperkt het zicht van de roofdieren, waardoor de kans groter is dat ze per ongeluk naar een mens bijten.

De meeste zwemmers hebben in Florida waarschijnlijk dicht bij een haai gezwommen zonder het te beseffen, zegt haaienonderzoeker Joe Miguez, een andere auteur van het jaarlijkse rapport. "Ze willen eigenlijk niets met ons te maken hebben."

Volgens een recent onderzoek is het aantal haaien wereldwijd sinds 1970 met 70 procent afgenomen. Misschien is de mens wel een grotere bedreiging voor de roofvissen dan voor henzelf. "We zouden ons meer moeten richten op het beschermen van deze dieren in plaats van bang voor ze te zijn", zei onderzoeker Miguez.