Opnieuw topmanager Lukoil overleden onder verdachte omstandigheden

De lijst met mysterieuze sterfgevallen onder topmanagers uit de Russische energiesector blijft groeien. Deze keer gaat het om de 53-jarige Vitaly Robertus, vicepresident van de oliegigant Lukoil. Hij is de vierde hooggeplaatste medewerker van het bedrijf die overlijdt sinds het begin van de oorlog in Oekraïne. Er is geen doodsoorzaak genoemd. 

Sinds het begin van de oorlog in Oekraïne stapelen de mysterieuze sterfgevallen onder topmanagers uit de Russische energiesector zich op. Robertus is al de vierde topmanager van Lukoil die onverwacht overlijdt in de afgelopen twee jaar.

In oktober vorig jaar overleed CEO Vladimir Nekrasov op 66-jarige leeftijd - volgens het bedrijf aan een acuut hartfalen. Nekrasov werkte ook tientallen jaren bij Lukoil, maar bekleedde de functie van CEO pas enkele maanden voor zijn dood.

Hij werd aangesteld in 2022 toen zijn voorganger, de toenmalige CEO Rawil Maganov, overleed nadat hij uit een raam van een ziekenhuis in Moskou was gevallen, zoals Russische media meldden. Lukoil schreef destijds dat Maganov was "overleden na een ernstige ziekte". Hij was 67 jaar oud.

Een andere topmanager van het bedrijf, Alexander Subbotin, stierf onder bizarre omstandigheden in mei 2022. Zoals Russische media destijds meldden, stierf de 44-jarige tijdens een occulte behandeling voor alcoholverslaving. Er werd gemeld dat de man een sjamanenechtpaar had bezocht voor een "katerbehandeling" nadat hij te veel alcohol had gedronken. Ze hadden onder andere in zijn huid gesneden en paddengif in de wonden gedruppeld. Subbotin werd ziek en stierf korte tijd later.

In de eerste maanden na het begin van de oorlog stierven ook een groot aantal managers van een andere Russische energiereus, Gazprom. Minstens vijf zakenlieden van het door de staat gecontroleerde bedrijf stierven binnen een paar weken halverwege 2022.