Trump krijgt boete van $463 miljoen in fraude-rechtzaak New York

Donald Trump heeft opnieuw een forse boete gekregen in een rechtzaak. Dit keer is zijn complete familie de sjaak. De Trump.org fraudezaak is geëindigd met een boete van 354 miljoen dollar, met een extra rentebedrag van 110 miljoen dollar, om op een totaal van zo'n 463 miljoen dollar uit te komen. Verder is de familie Trump voorlopig verboden nog zaken te doen in New York.

De voormalige Amerikaanse president Trump is in een fraudezaak veroordeeld tot het betalen van een boete van meer dan 350 miljoen dollar - het equivalent van ongeveer 325 miljoen euro. Dit werd bekendgemaakt door rechter Arthur Engoron in New York. Daarnaast mag Trump drie jaar lang geen bedrijf runnen in de staat New York. Engoron gaf echter geen opdracht tot ontbinding van Trumps bedrijf.

De rechter achtte Trump schuldig aan het kunstmatig opblazen van het vermogen van het familiebedrijf met miljarden over een periode van jaren om betere voorwaarden te krijgen voor leningen en verzekeringspolissen.

Aanklager Letitia James had in de rechtzaak een boete van 370 miljoen dollar geëist. Trumps zonen Eric en Donald Trump Junior, die ook beschuldigd werden, werden ook aansprakelijk gesteld en veroordeeld tot het betalen van vier miljoen dollar elk. De rechtbank legde ook een verbod van twee jaar op voor het uitvoeren van managementfuncties bij bedrijven in de staat New York.

'Het complete gebrek aan wroeging bij de familie Trump grenst aan het pathologische'
In de motivering van het vonnis stelde Engoron dat Trump had geweigerd om zijn fouten toe te geven en zelfs had aangegeven dat hij dit in de toekomst net zo zou gaan doen. "Trump en zijn medegedaagden namen geen verantwoordelijkheid voor hun daden. De getuigen-deskundigen die voor hen getuigden, hebben de werkelijkheid simpelweg ontkend", aldus de rechter.

De weigering van Trump en zijn medewerkers om hun wangedrag toe te geven gaf aan dat ze ermee door zouden gaan als ze niet worden gestopt, zei hij. "Hun complete gebrek aan berouw en wroeging grenst aan het pathologische," legde Engoron uit.

Trump's advocaten willen in beroep gaan
"Dit vonnis is duidelijk onrechtvaardig", schreef Trumps advocaat Habba nadat het vonnis bekend werd gemaakt op de online dienst X. "Het is het hoogtepunt van een meerjarige, politiek gevoede heksenjacht die is opgezet om Donald Trump onderuit te halen."

Volgens getuigenverklaringen had Trump zijn exclusieve Mar-a-Lago landgoed in de staat Florida jarenlang getaxeerd op basis van vraagprijzen en niet op basis van de werkelijke waarde. Om zo een hogere lening bij een bank te krijgen. Volgens het Openbaar Ministerie heeft Trump de werkelijke prijs van het onroerend goed onrechtmatig vervalst.

In de rechtszaak ontkende Trump alle aantijgingen en zei hij in de rechtszaal dat hij het slachtoffer was van een gemanipuleerd rechtssysteem. Zijn vermogen was zelfs te laag opgegeven in de jaarverslagen. Bovendien deden banken hun eigen onderzoek en waren ze tevreden over zijn zakelijke transacties. "Er was geen slachtoffer. Er was niets", getuigde Trump in november.

Trump en zijn advocaten voerden aan dat de externe accountants die hielpen bij het opstellen van de jaarrekeningen hadden moeten wijzen op eventuele discrepanties. De documenten waren daarnaast voorzien van disclaimers.

Zowel Trump zelf als verschillende van zijn kinderen werden ondervraagd in de rechtszaak. Er werd echter geen gevangenisstraf geeïst of andere maatregelen die directe gevolgen zouden hebben voor Trumps kandidatuur voor het presidentschap.

De hoge boete is een overwinning voor de procureur-generaal van New York, Letitia James, een Democraat. De advocaten van Trump hadden voor de uitspraak al aangekondigd dat ze in beroep zouden gaan.

Er staan Trump meer rechtzaken te wachten
De ex-president is momenteel betrokken bij een aantal andere procedures. Afgelopen donderdag bevestigde een rechter dat er op 25 maart een proces begint in verband met betalingen van zwijggeld aan pornoster Stormy Daniels. Het zou de eerste strafzaak zijn tegen een voormalige president zijn in de geschiedenis van de VS. Er zijn nog drie andere strafprocessen in voorbereiding, onder andere wegens poging tot verkiezingsmanipulatie, en er lopen ook nog civiele procedures.

Eind januari heeft een jury in een tweede smaadproces de 80-jarige auteur E. Jean Carroll een schadevergoeding van 83 miljoen euro toegekend. De advocaten van Trump hadden aangekondigd in beroep te gaan.

De 77-jarige Trump wordt beschouwd als de meest veelbelovende kandidaat van de Republikeinen voor de komende presidentsverkiezingen in november. Hij heeft zijn rechtszaken vaak gebruikt als campagnebijeenkomsten, wat al tot onenigheid met verschillende rechters heeft geleid.