OM Erkent Onzorgvuldige Identificatie na Schiphol-demonstratie

Het Openbaar Ministerie erkent opnieuw fouten in de identificatie van klimaatactivisten na een Schiphol-demonstratie. Bij 64 personen is de identificatie onzeker, bij negen onjuist of twijfelachtig. Ondanks de zekerheid over 90 betrokkenen bij de november 2022 actie, blijven vragen over de nauwkeurigheid van het proces.

Hoofdofficier van justitie Digna van Boetzelaer betreurt de onzorgvuldige identificaties en gebrekkige communicatie. Zij wijst op de complexiteit van identificatie zonder ID, waarbij opsporingsambtenaren scherper te werk hadden moeten gaan. Na identificatie ontvingen activisten een OM-waarschuwingsbrief, die volgens Van Boetzelaer juridisch onduidelijk was en intimiderend overkwam volgens organisaties als Extinction Rebellion en Greenpeace.

In totaal verstuurde het OM 175 waarschuwingsbrieven. Acht ontvangers ontkenden aanwezigheid en zijn reeds uit het systeem verwijderd, evenals anderen bij wie twijfel bestaat. De fouten hebben geleid tot seponering van zaken tegen vijf activisten, die zich aan privévliegtuigen hadden vastgeketend. Het OM wijt dit aan identificatieproblemen, beperkte rechtelijke capaciteit en verwachte straffen.