Egypte: Nog geen reactie op het vredesplan

Egypte zegt dat het nog geen duidelijke antwoorden heeft ontvangen op een ontwerpoplossing voor de Gaza-oorlog die door de regering is ingediend. De Egyptische Staatsveiligheidsdienst (SIS) zei dat geen van de betrokken partijen nog op het Egyptische plan had gereageerd.

Dit plan heeft betrekking op de oorlog tussen Israël en het militante islamistische Hamas. Egypte heeft een plan opgesteld om de Gaza-oorlog in verschillende fasen te beëindigen. Volgens SIS omvat het drie opeenvolgende en onderling samenhangende fasen. Het uiteindelijke doel is een definitief staakt-het-vuren. Na een reactie van betrokken partijen zal het verder uitgewerkt worden.

Een delegatie van de militante islamitische groepering Hamas wordt vrijdag in Egypte verwacht voor gesprekken over een mogelijk staakt-het-vuren in de oorlog met Israël. Een Hamas-functionaris vertelde AFP dat de delegatie op hoog niveau in Caïro bedoeld is om de “reactie” van de Palestijnse groepen op een Egyptisch vredesplan over te brengen, met als uiteindelijk doel een staakt-het-vuren om de oorlog in Gaza te beëindigen. Egypte presenteerde het plan vorige week aan de leiders van Hamas en zijn geallieerde militante islamistische Palestijnse organisatie Islamic Jihad.