Zwaargewicht Joshua verslaat Wallin, Parker klopt Wilder en Bivol domineert tegen Arthur

Voor de liefhebber van een stevige partij boksen keren we nog even terug naar het weekeinde en wel naar Saoedi-Arabië. In Riyadh stond de Day of Reckoning op het programma, een avond met vooral veel grote zwaargewichten, inclusief meerdere wereldkampioenen - eigenlijk ontbraken alleen Oleksandr Usyk en Tyson Fury, die nog herstellende was van zijn gevecht met Francis Ngannou.

Anthony Joshua (26-3) - Otto Wallin (26-1)
In oktober leek het er nog op dat Joshua het misschien op zou gaan nemen tegen Deontay Wilder, maar in november bleek het net even anders: Wilder kreeg Joseph Parker tegenover zich, Joshua ging de ring in met Otto Wallin. Titels stonden er niet op het spel in Riyadh, maar na zijn twee nederlagen tegen Oleksandr Usyk in 2021 en 2022 pakte Joshua wel zijn derde zege op rij in 2023: Wallin's team gooide na de vijfde ronde de handdoek in de ring, omdat Joshua simpelweg véél beter was.

Deontay Wilder (43-2) - Joseph Parker (33-3)
Na 43 gevechten zonder nederlaag - waaronder één draw tegen Tyson Fury - verloor Wilder in februari 2020 en oktober 2021 van Fury, waarna hij een ruim jaar geleden van Robert Helenius won met een knockout in ronde één. Parker vocht in 2018 tegen Anthony Joshua voor diens wereldtitels en zijn eigen WBO-wereldtitel, maar verloor, en via zeges op onder meer Derek Chisora en tussendoor een nederlaag tegen Joe Joyce vocht hij zich terug naar een nieuwe kans.

In Riyadh namen Wilder en Parker het tegen elkaar op, met als inzet de WBO Intercontinental-titel van Parker en de vacante WBC International-titel. Al vanaf het begin was Parker op vrijwel alle fronten de beste en de inmiddels 38-jarige Wilder leek simpelweg de energie niet te hebben om het hem moeilijk genoeg te maken. Na twaalf ronden, waarin Parker grotendeels domineerde, wezen alle drie juryleden hem aan als de winnaar.

Dmitry Bivol (21-0) - Lyndon Arthur (23-1)
De oorspronkelijke bedoeling was dat Bivol, de WBA Super-wereldkampioen in het lichtzwaargewicht, het op zou nemen tegen Artur Beterbiev, de kampioen bij de andere bonden. Wegens de sancties tegen Russische sporters ging dat echter niet door en ontstond uiteindelijk het gevecht tussen Bivol en IBO-kampioen Arthur. Dat werd vrij eenzijdig: Bivol domineerde elke ronde, kreeg Arthur met een linkerhoek naar het lichaam één keer naar de grond en kreeg van alle drie juryleden met 120-107 de overwinning toebedeeld.

Daniel Dubois (19-2) - Jarrell Miller (26-0)
Dubois verloor in augustus van Usyk, toen hij een enorme kans had om álle zwaargewichttitels te pakken. Dat lukte niet en tegen Miller mocht hij weer in de 'winning mood' proberen te komen. Dat ging bijzonder goed: Dubois domineerde, ramde er in de tiende ronde behoorlijk op los en zag de scheidsrechter er daarna een einde aan maken, waarmee Miller's eerste nederlaag een feit was.

Filip Hrgovic (16-0) - Mark de Mori (41-2)
Hrgovic is al enige tijd een van de zwaargewichten waar flink wat ogen op gericht zijn en De Mori kon daar niks aan veranderen. Het leek een complete mismatch en binnen twee minuten had de Kroaat hem twee keer naar de grond geslagen, waarna de scheidsrechter het mooi geweest vond. Hrgovic is volgens de letter der (boks)wet de eerstvolgende in de rij om Usyk uit te mogen dagen, maar of en wanneer dat daadwerkelijk gaat gebeuren is nog even de vraag.

Arslanbek Makhmudov (18-0) - Agit Kabayel (23-0)
Kabayel werkt zich ook al de nodige jaren beetje bij beetje naar boven in de zwaargewichtrankings en nam het nu op tegen de Rus Makhmudov, die sinds 2019 de WBC-NABF-titel in handen had en deze verdedigde tegen mannen als Mariusz Wach en Carlos Takam. Kabayel bleek echter andere koek: de Duitser was veel te sterk voor Makhmudov, die het amper vier ronden vol wist te houden alvorens Kabayel er definitief een einde aan maakte, waardoor de Duitser nu de WBC-NABF-titel én de WBA Intercontinental-titel in bezit heeft.

Frank Sanchez (23-0) - Junior Fa (20-2)
Sanchez legde zijn WBC Americas-titel in de waagschaal tegen Fa, die twee van zijn vorige drie gevechten had verloren. Dat Sanchez de betere was werd ook al snel duidelijk en in de zevende ronde was het na de derde knockdown voorbij: Sanchez bleef ongeslagen, de kans dat Fa om een grote titel mag vechten is weer een stukje kleiner geworden.

Jai Opetaia (23-0) - Ellis Zorro (17-0)
Opetaia zou oorspronkelijk zijn in 2022 van Mairis Briedis gewonnen IBF- en The Ring-titels in het cruisergewicht verdedigen, maar de IBF liet in de week voor het gevecht tegen Zorro weten dat Opetaia zijn titel in moest leveren, want Briedis had de tegenstander moeten zijn. Het gevecht ging uiteraard door en aan het eind van de eerste ronde maakte Opetaia het al af met een harde knockout, waardoor hij de titel van The Ring mocht behouden.