Ski- en snowboardcrossers strijden in Italië, eerste zeges Siegenthaler en Cousin

Voor de liefhebbers van het crossen op de sneeuw, zowel op ski's als op een snowboard, is er de afgelopen dagen weer flink wat te kijken geweest. 's Werelds beste skicrossers streken voor een dubbele World Cup-wedstrijd neer in Innichen in het Italiaanse Süd-Tirol, even daarvoor streden de snowboardcrossers in het eveneens Italiaanse Cervinia om de World Cup-zeges.

Skicross mannen, wedstrijd één
Met Youri Duplessis Kergomard en Nicolas Raffort had Frankrijk twee ietwat verrassende finalisten, aangevuld met de Oostenrijker Adam Kappacher en de in topvorm verkerende Jared Schmidt uit Canada. Schmidt pakte al snel de leiding en leek gezien, maar Raffort dook er achteraan en kwam nét tekort: Schmidt won, Raffort pakte met plek twee zijn eerste World Cup-podium en Duplessis Kergomard klopte Kappacher in de strijd om plek drie.

Skicross vrouwen, wedstrijd één
De dit seizoen voor het eerst in jaren níet dominante Zweedse Sandra Näslund stond wel gewoon in de finale, samen met de Zwitserse Fanny Smith, Hannah Schmidt uit Canada en de Française Marielle Berger Sabbatel. Näslund was dominant als vanouds, Smith nam achter haar de tweede plek in beslag. Schmidt en Berger Sabbatel streden om plek drie en die ging uiteindelijk naar de Canadese.

Skicross mannen, wedstrijd twee
De Duitsers hadden met Florian Wilmsmann en Tim Hronek dit keer twee mannen in de finale, waarin ze streden tegen de Zweed Elliott Baralo en Terence Tchiknavorian uit Frankrijk. Tchiknavorian pakte al snel de leiding en die stond hij niet meer af, hoewel Hronek in de slotfase nog in de buurt kwam. De Duitser werd tweede, voor Wilmsmann en Baralo.

Skicross vrouwen, wedstrijd één
Näslund en Berger Sabbatel stonden opnieuw in de finale, dit keer met het Zwitserse duo Talina Gantenbein en Sixtine Cousin. Näslund was wederom een klasse apart, terwijl Cousin achter haar plaats kon nemen. Berger Sabbatel viel de Zwitserse aan, maar ineens ging het in een van de laatste bochten fout: Näslund maakte een zeldzame fout en ging in gewonnen positie onderuit. Cousin sloeg terug tegen Berger Sabbatel en pakte zo niet plek twee, maar haar eerste World Cup-winst, voor de Française. Näslund werd nog wel derde, want Gantenbein ging er eerder in de finale al uit.

Snowboardcross mannen
Frankrijk had twee mannen in de finale: Leo Le Ble Jaques en Aidan Chollet. Verder stond de Oostenrijker Alessandro Hämmerle in de eindstrijd, net als Adam Lambert uit Australië, de Amerikaan Cody Winters en Eliot Grondin namens Canada. Chollet kende de beste start, maar zakte terug naar plek zes, terwijl Hämmerle de leiding nam. Hij knokte met Lambert, maar de Oostenrijker ging er met de winst vandoor, voor Lambert en Grondin. Glenn de Blois ging er namens Nederland in de voorrondes uit.

Snowboardcross vrouwen
Met Belle Borkchoff en Josie Baff had Australië twee finalistes, met verder de Amerikaanse Stacy Gaskill, Michele Moioli uit Italië, de Française Chloe Trespeuch en Sina Siegenthaler namens Zwitserland. Brockhoff had de beste start, maar halverwege kwam Siegenthaler na een rustige start als een dolle naar voren. De Zwitserse was ontketend en pakte haar eerste World Cup-podium én haar eerste zege. Brockhoff werd tweede, Baff kwam van achteruit opzetten voor plek drie.

Snowboardcross gemengde teams
In een vrij spannende finale konden de thuisfans juichen: Omar Visintin en Michela Moioli pakten de winst, nadat Moioli nét voor Chloe Trespeuch over de meet kwam. De Française werd zo met Loan Bozzolo tweede, voor het Zwitserse duo Kalle Koblet/Sina Siegenthaler en de Australiërs Adam Lambert/Belle Brockhoff.