Eindrapport Plasterk: 'eerst waarborgen grondrechten, dan verder in gesprek'

Verkenner Ronald Plasterk is van mening dat het haalbaar zou moeten zijn om een kabinet te vormen met de PVV, VVD, NSC en BBB. In zijn toelichting op zijn eindverslag verklaarde hij dat een dergelijk kabinet mogelijk is en zelfs "noodzakelijk". "Het land moet immers worden geregeerd."

Maar volgens hem zal het geen eenvoudige klus zijn. Op verzoek van de NSC zal er nu eerst een gespreksronde plaatsvinden over het waarborgen van grondrechten. Daarna kunnen grote thema's als migratie en bestaanszekerheid besproken worden. Als de partijen het over al die kwesties eens zijn, kan vanaf februari gekeken worden in welke vorm de partijen kunnen samenwerken.

Plasterk adviseert om ongeveer twee maanden de tijd te nemen voor de volgende fase van de formatie. Uiterlijk begin februari moet duidelijk zijn of de vier partijen bereid zijn om daadwerkelijke inhoudelijke onderhandelingen te starten. Het is nog onduidelijk welk soort kabinet dit zal opleveren. De VVD wil nog steeds alleen gedoogsteun leveren en geen ministers leveren, maar de NSC heeft daar geen zin in en wil mogelijk afhaken bij een dergelijke constructie.