Skicrossers openen World Cup-seizoen met mooie finales en nieuwe winnaars

In het Franse Val Thorens is deze week het World Cup-seizoen voor de skicrossers geopend. Er stonden twee wedstrijden op het programma in het prachtige skigebied, waar de toeschouwers mooie finales voorgeschoteld kregen.

Vrouwen, wedstrijd één
Topfavoriete Sandra Näslund stond namens Zweden in de finale, samen met de Zwitserse Fanny Smith, Brittany Phelan namens Canada en thuisfavoriete Marielle Berger Sabbatel. Näslund startte weer eens als snelste en sloeg zoals altijd weer een gat: de Zweedse was opnieuw de beste. Smith en Berger Sabbatel streden om de overige podiumplaatsen en het was Smith die dat duel won, voor de Française en met Phelan die genoegen moest nemen met plek vier.

Mannen, wedstrijd één
In de finale troffen we de Amerikaan Tyler Wallasch, de Oostenrijker Tristan Takats, Romain Detraz namens Zwitserland en de Canadees Kristofor Mahler. Takats pakte bij de start de leiding, terwijl Mahler al snel een poortje niet wist te halen en dus uit de race lag. Detraz en Wallasch raakten elkaar vervolgens, waardoor Takats onbedreigd naar zijn eerste World Cup-overwinning kon skiën, ruim voor Wallasch en Detraz.

Vrouwen, wedstrijd twee
Näslund, Berger Sabbatel en Phelan stonden wederom in de finale, dit keer aangevuld met de Duitse Daniela Maier. Ook nu kwam Näslund als beste uit de startblokken, maar Maier wist goed te volgen en opende zelfs de aanval. De Duitse wist zeer verrassend vol te houden en pakte na negen eerder podiumplekken eindelijk haar eerste World Cup-zege. Phelan en Berger Sabbatel completeerden zowaar het podium, voor Näslund, die tot dan achttien keer op rij won: de laatste keer dat ze niet won was in december 2021 in Arosa, eveneens een vierde plek.

Mannen, wedstrijd twee
De vier finalisten waren David Mobärg uit Zweden, Johannes Rohrweck voor Oostenrijk, thuisfavoriet Youri Duplessis Kergomard en de Canadees Jared Schmidt. Duplessis Kergomard kende een goede start, maar Rohrweck ging er snel voorbij. De Fransman maakte kort daarop een foutje, gleed bijna onderuit, maar kwam tegen Rohrweck aan: de Oostenrijker ging wél onderuit, Duplessis Kergomard bleef overeind en kwam als eerste over de meet, voor Schmidt en Mobärg. Duplessis Kergomard werd vanwege de glijpartij echter teruggezet naar de vierde en laatste plek, waardoor Schmidt voor het eerst de winst pakte, Mobärg tweede werd en Rohrweck het podium nog op mocht.