Zwaarbewapende Afghaanse mensensmokkelaars helpen migranten de EU in

Een eenzame schutter staat in het niemandsland tussen Servië en Hongarije, vlakbij de zwaarbewaakte oostgrens van de Europese Unie. Gehuld in een capuchon en masker richt hij zijn geweer op de CCTV-camera's die hebben geregistreerd hoe hij het metershoge, met prikkeldraad bedekte grenshek tussen de twee landen doorbreekt.

Achter hem maken tientallen illegale migranten zonder papieren zich klaar om hem te volgen, met als doel het blok daarachter binnen te dringen.

In hun weg staan Hongaarse grenswachten, vastbesloten om nog een inbreuk te voorkomen op wat een zwakke schakel is geworden in de buitengrenzen van de EU. De Hongaarse autoriteiten zeggen dat de schutter deel uitmaakt van een door de Taliban overgenomen mensensmokkelorganisatie met behulp van het Afghaanse Haqqani-terreurnetwerk in een gewelddadige strijd op de meest actieve route naar de EU. Eenmaal over het hek gooien de migranten onder het toeziend oog van een zwaarbewapende mensensmokkelaar stukken hout, knikkers en stenen naar de grenswachten in de hoop het nabij gelegen bos te bereiken en zo verder de EU in te trekken.

György Bakondi, de Hongaarse nationale veiligheidsadviseur, zei dat hij inlichtingenrapporten heeft gedeeld met de NAVO die aantonen dat de Afghaanse geheime dienst de groeiende migratiecrisis in Europa probeert uit te buiten.