Cameron keert terug in Brits kabinet door stoelendans na ontslag Suellerman

De voormalige Britse premier David Cameron zal als nieuwe minister van Buitenlandse Zaken weer deel uit gaan maken van de regering. Hij volgt James Cleverly op, die de omstreden minister van Binnenlandse Zaken Suella Braverman vervangt.

De Britse premier Rishi Sunak heeft zijn kabinet op belangrijke posities herschikt. Sunak ontsloeg de vorige minister van Binnenlandse Zaken, Suella Braverman. De huidige minister van Buitenlandse Zaken James Cleverly zal haar ambt overnemen. In zijn plaats keert een bekend gezicht terug in de Britse politiek: David Cameron, de voormalige premier.

De 57-jarige Cameron was van 2010 tot 2016 premier van Groot-Brittannië. Hij trad af nadat 52 procent van zijn landgenoten in het Brexit-referendum had gestemd om de EU te verlaten. Cameron initieerde het referendum, maar voerde campagne om in de EU te blijven. 

Als onderdeel van de herschikking van het Britse kabinet trad ook minister van Milieu Therese Coffey af. Coffey zei dat ze gelooft dat dit het juiste moment is om zich terug te trekken uit de regering. Ze heeft al verschillende kabinetsfuncties bekleed en was onder Sunaks voorganger Liz Truss minister van Volksgezondheid en Werkgelegenheid en vice-premier.

De rechtse politicus Braverman heeft herhaaldelijk voor controverse gezorgd – meest recentelijk vanwege kritiek op de manier waarop de politie de pro-Palestijnse demonstraties in het land aanpakt. Vorige week beschuldigde ze de politie ervan de ‘pro-Palestijnse bendes’ hun gang te laten gaan. Ze beschreef demonstraties waarin werd opgeroepen tot een staakt-het-vuren in de Gazastrook als ‘haatmarsen’. Rechtse demonstranten raakten dit weekend in Londen in gevecht met politieagenten. Critici beschuldigden Braverman ervan de spanningen in het land aan te wakkeren.