Vooral 'strafbataljons' ingezet in Oekraïne, Rusland start rekrutering vrouwen

Naar Britse informatie laat Rusland zijn aanvallen in Oekraïne voornamelijk uitvoeren door voormalige gevangenen en in ongenade gevallen soldaten. De eenheden met de naam ‘Storm-Z’ waren waarschijnlijk aanvankelijk gepland als relatief elitaire groepen die het tactische initiatief konden nemen, aldus het Britse Ministerie van Defensie, onder verwijzing naar bevindingen van inlichtingendiensten. “Maar sinds het voorjaar van 2023 zijn de ‘Sturm-Z’ de facto strafbataljons geworden, bemand met veroordeelden en reguliere soldaten die disciplinaire overtredingen hebben begaan.”

Verschillende rapporten suggereerden dat deze eenheden weinig logistieke en medische steun kregen, maar toch herhaaldelijk tot de aanval werden gedwongen. “Russische troepen hebben zichzelf vaak effectief verdedigd”, aldus het rapport in Londen. “Het bestaan van Storm-Z benadrukt echter de enorme moeilijkheden van Rusland bij het verzamelen van gevechtsinfanterie die in staat is effectieve offensieve operaties uit te voeren.” 

Daarnaast is bekend geworden dat Rusland is begonnen met het rekruteren van vrouwen voor gevechtsmissies in de oorlog tegen Oekraïne. De huurlingeneenheid “Redut”, die onder aanvoering van het Russische Ministerie van Defensie staat, rekruteert vrouwelijke sluipschutters en drone-operator. Tot nu toe zijn vrouwen in het Russische leger alleen werkzaam geweest als medici en in de keuken.

De vrouwelijke militairen krijgen een halfjaarcontract aangeboden met een maandsalaris van circa 2.200 euro. Bij letsel is er een bonus van 30.000 euro, bij overlijden moet er ongeveer 50.000 euro worden uitgekeerd aan de nabestaanden. Overeenkomstige advertenties verschenen op het Russische sociale netwerk "Wkontakte". Beginners zouden binnen een maandbeginnen met een wapentraining.