Xi en Poetin: 'noodzaak tot samenwerking door mondiale kwesties'

De Russische president Vladimir Poetin werd dinsdag verwelkomd door zijn Chinese tegenhanger en bondgenoot Xi Jinping, maakte het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken bekend ter gelegenheid van de top over de Nieuwe Zijderoute in Peking, in een tijd waarin de ogen van de wereld gericht zijn op de oorlog Israël-Hamas.

China is een belangrijke afnemer van Russische olie en gas en biedt Moskou ondanks de strenge westerse sancties vanwege de oorlog in Oekraïne een economische redding.

Na aankomst in Peking dinsdag ontmoette de Russische president de Hongaarse premier Viktor Orban, die ernaar streeft zijn banden met Moskou te behouden ondanks de oorlog in Oekraïne. Poetin sprak zijn voldoening uit over het feit dat Rusland Hongarije als gesprekspartner in Europa heeft.

China ontvangt vertegenwoordigers van zo'n 130 landen op het 'Nieuwe Zijderoute'-forum (officieel bekend als 'The Belt and Road'), een groot diplomatiek evenement dat bedoeld is om zijn internationale status als economische supermacht te versterken.

Xi en Poetin hadden vanmorgen een overleg en riepen op tot nauwe coördinatie van hun buitenlands beleid, nu de bezorgdheid groeit over mogelijke conflicten met het Westen over de oorlog van Moskou in Oekraïne en de toenemende dreiging van Peking tegen Taiwan.

"In de huidige ingewikkelde omstandigheden is vooral een nauwe coördinatie van het buitenlands beleid vereist," zei Poetin in zijn openingswoorden. "Op het gebied van de bilaterale betrekkingen kijken we dus vol vertrouwen vooruit", zei hij, waarbij hij opmerkte dat de bilaterale handel op schema ligt om dit jaar het recordbedrag van 189 miljard euro te overschrijden.

Slechts enkele weken voor de invasie van Oekraïne ontmoette Poetin Xi in Beijing en ondertekenden de partijen een overeenkomst waarin een relatie zonder grenzen werd toegezegd. De pogingen van Peking om zich op te werpen als een neutrale vredesmakelaar in de oorlog van Rusland tegen Oekraïne zijn door de internationale gemeenschap op grote schaal van de hand gewezen.

Dit is Poetins eerste reis naar een grote wereldmacht sinds de invasie van Oekraïne in februari 2022, en pas zijn tweede buitenlandse bezoek sinds het Internationaal Strafhof een arrestatiebevel tegen hem heeft uitgevaardigd– waarvan China geen lid is.