Russisch gas te duur: Moldavië gaat via de EU kopen

Moldavië zal niet langer gas kopen van het Russische Gazprom. Dit werd verklaard door de minister van Energie van de Republiek Viktor Parlikov, die sprak op het Euro-Atlantic Sustainability Forum, zo meldden Russische media.

“We zullen niet langer aardgas kopen van Gazprom voor het gebied dat wordt gecontroleerd door de constitutionele autoriteiten”, zei hij. Volgens de minister is de republiek erin geslaagd gas uit alternatieve bronnen te verkrijgen door dit op de Europese markt in te kopen.

“Bovendien konden we dit doen tegen een lagere prijs dan die we in het contract met Gazprom hadden”, aldus Parlikov. 

Het land blijft elektriciteit kopen die is opgewekt in een elektriciteitscentrale in Transnistrië die gas van Gazprom gebruikt. De minister gaf geen indicatie dat dit zal veranderen.

“We zullen niet langer aardgas kopen van Gazprom voor het gebied dat wordt gecontroleerd door de constitutionele autoriteiten (van Chisinau)”, zei Parlicov op een conferentie in Boekarest. 

Het Russische staatsbedrijf Gazprom blijft 5,7 miljoen kubieke meter gas per dag leveren aan Transnistrië, een enclave van Moldavië die zich na de val van de Sovjet-Unie in 1991 en een oorlog die tot juli 1992 duurde, onafhankelijk verklaarde.

Moldavië heeft de Russische invasie van Oekraïne in februari 2022 herhaaldelijk veroordeeld. De bilaterale banden worden beïnvloed door de aanwezigheid van Russische vredestroepen in Transnistrië.