Zelenskyy knokt tegen scepticisme in het Amerikaanse Congres

Tijdens zijn bezoek aan de VS vandaag zal de Oekraïense president Zelenskyy opnieuw president Biden ontmoeten. Maar het is duidelijk dat de stemming in Washington sinds zijn laatste bezoek flink is veranderd.

De Oekraïense president Zelenskyy reisde naar de Amerikaanse hoofdstad Washington om zijn belangrijkste bondgenoot om meer steun te vragen in de strijd tegen Rusland. Na zijn aankomst in het Amerikaanse Congres vergezelde de leider van de Democratische minderheid in het Huis van Afgevaardigden, Hakeem Jeffries, hem naar het Capitool. 

De 45-jarige Zelenskyy komt naar Washington met specifieke verzoeken om militair materieel. Hij was er in december eerder te gast en werd toen als een held ontvangen. Maar sindsdien is de politieke situatie in het Amerikaanse Congres veranderd. Sinds januari hebben de Republikeinen de leiding in het Huis van Afgevaardigden. En er bestaat aanzienlijke scepsis binnen hun gelederen over de vraag of de VS veel geld moeten blijven pompen in een oorlog waarvan het einde nog niet in zicht is.

En dus ontmoette Zelenskyy deze keer senatoren en vertegenwoordigers achter gesloten deuren. Hij zei na afloop dankbaar te zijn voor de steun. Zelenskyy waarschuwde senatoren voor de risico's als er geen verdere financiering voor Oekraïne zou worden goedgekeurd, zei Chuck Schumer, leider van de Democratische meerderheid in de Amerikaanse Senaat, volgens CNN. "Er was één enkele zin die het allemaal samenvatte, en ik citeer het woordelijk: 'Als we de hulp niet krijgen, zullen we de oorlog verliezen."

Onenigheid over hulp aan Oekraïne
Vóór het bezoek van Zelenskyy uitte de Republikeinse leider van het Huis van Afgevaardigden, Kevin McCarthy, bedenkingen toen hem werd gevraagd naar verdere steun. "Is Zelenskyy gekozen in het Congres? Is hij onze president? Dat geloof ik niet", zei hij. Zijn partijgenoot Mitch McConnell probeerde echter te benadrukken dat de wapenleveringen ook voor de Amerikanen de moeite waard zijn. De minderheidsleider in de Senaat zei vooraf dat ook de Amerikaanse economie profiteert van de wapenorders.

De meerderheid van de Republikeinen in het Congres steunt de steun aan Oekraïne. Vooral rechtse hardliners zijn tegen de steun. Omdat de Republikeinen echter slechts een krappe meerderheid in het Huis van Afgevaardigden hebben, zijn zij in de huidige situatie bijzonder machtig.

De Democratische Amerikaanse president Biden heeft onlangs bij het Congres een nieuw miljardenbedrag voor Oekraïne aangevraagd. Het is onduidelijk of zijn verzoek zal worden ingewilligd. 

Vraag naar ATACMS-raketten
In Washington zal Zelenskyy waarschijnlijk opnieuw vragen naar ATACMS-raketten. Dit is een korteafstandsraket met een bereik tot 300 kilometer. Ze worden vanaf de grond afgevuurd op doelen op de grond. Hij benadrukte onlangs dat zijn land niet van plan is om ze te gaan gebruiken om Moskou of andere doelen op Russisch grondgebied aan te vallen. De Amerikaanse regering gelooft dat een levering mogelijk is, maar heeft volgens informatie van het Witte Huis nog geen beslissing genomen.

Gezien de toenemende oorlogsmoeheid in de VS en andere delen van de wereld heeft Zelenskyy onlangs een minder dwingende toon aangenomen dan in de eerste maanden van de oorlog. Met betrekking tot zijn verzoek om ATACMS zei hij in het CNN-interview dat hij niet naar de Verenigde Staten kwam om meer te vragen, maar om dank te zeggen voor alles wat de Verenigde Staten en anderen al hebben gedaan. “Ze hebben ons enorm gesteund in deze moeilijke tijd.”