G20 laat Afrikaanse Unie toe als lid

De Afrikaanse Unie (AU) zal toetreden tot de G20, een internationaal samenwerkingsverband. Dit werd aangekondigd door de Indiase premier Modi aan het begin van de G20-top in zijn land. De AU wordt de tweede unie die deel uitmaakt van dit economische samenwerkingsverband, naast de EU. 

De G20 is een groep van twintig landen met grote of veelbelovende economieën. Naar eigen zeggen vertegenwoordigt de G20 samen ongeveer 80 procent van het wereldwijde bruto nationaal product.

In zijn openingstoespraak nodigde Modi de vertegenwoordiger van de Afrikaanse Unie uit om permanent lid te worden van de G20, wat met applaus werd ontvangen.

De gastheer van de G20 heeft veel voorbereidingen getroffen om ervoor te zorgen dat deze top in New Delhi, die tot en met zondag duurt, een succes wordt. Voorafgaand aan de top had premier Modi aangekondigd dat India “de stem van het mondiale zuiden” zal vertegenwoordigen en opkomende economieën in het zuiden zal ondersteunen. Tot nu toe was Zuid-Afrika het enige Afrikaanse lid van de G20, samen met Indonesië, Brazilië, Argentinië en Australië als andere zuidelijke leden.