Drillrapper (23) krijgt drie jaar cel voor steekpartij op huisfeest

Roan W. (23) heeft in hoger beroep een celstraf van drie jaar gekregen voor het neersteken van een man tijdens een huisfeest in Oostzaan. De rechtbank had de Amsterdammer eerder nog vrijgesproken, maar het gerechtshof ziet voldoende bewijs om hem te veroordelen voor poging tot doodslag. Zo meldt AT5.

Het hof noemt W., destijds 19 jaar, een drillrapper met enige bekendheid. Binnen de scene was hij ten tijde van de steekpartij beter bekend onder de alias RR ('Roekeloze Roan'). Hij was gelieerd aan drillrapcrew EDG ('Elke Dag Geld').

Roan W. werd in 2021 al veroordeeld tot een celstraf van 11 jaar voor betrokkenheid bij een steekpartij op de Scheveningse pier, in augustus 2020. Samen met Darrel L., medeverdachte in die zaak, stak hij toen de 19-jarige Cennethson Janga dood. De steekpartij in Oostzaan speelde zich al in januari dat jaar af.

Lachgas
Die steekpartij ontstond na een ruzie over betaling voor een ballon met lachgas. Het slachtoffer en de dader raakten daarbij verwikkeld in een worsteling, waarbij de verdachte de man in zijn zij stak. Het slachtoffer liep daarbij een klaplong en een scheur in zijn middenrif op. Hij moest geopereerd worden in het ziekenhuis, maar overleefde het incident wel.

De rechtbank sprak W. in deze zaak nog vrij vanwege gebrek aan bewijs. Zo zouden twee afgelegde verklaringen niet betrouwbaar genoeg zijn, omdat ze op het moment van de steekpartij lachgas hadden gebruikt. Ook noemde de advocaat de verklaringen 'leugenachtig' en zou er bewust geprobeerd zijn om W. een celstraf aan te smeren.

'Geen eenheidsverhaal'
Het hof kijkt daar anders tegenaan. De twee getuigen van wie de verklaringen in het bewijsmateriaal worden gebruikt, geven net als de verdachte aan dat W. betrokken raakte bij een schermutseling, maar verklaren ook dat ze niet konden zien of hij ook daadwerkelijk mensen stak. Wel hebben ze aangegeven dat ze W, eerder al met een mes zagen lopen.

"Er is in deze verklaringen geen sprake van een eenheidsverhaal dat wordt nagepraat", zegt de rechter. "De inhoud van de verklaringen wijst erop dat zij de verdachte niet méér proberen te belasten dan voortvloeit uit wat ze daadwerkelijk zelf gezien hebben."

Toerekeningsvatbaar?
Volgens het hof leveren de verklaringen voldoende bewijs dat W. daadwerkelijk de dader was: "Aanwijzingen dat een ander de dader zou zijn geweest ontbreken." Enkele dagen na de steekpartij werd bij de verdachte opnieuw een mes gevonden: "Het kennelijke gemak waarmee de verdachte messen draagt en bij een gering conflict ook gebruikt, baart het hof zorgen."

Uit onderzoek van een psycholoog blijkt dat W. te maken heeft met het autismespectrumstoornis en een stoornis in cannabisgebruik, maar omdat hij tijdens dat onderzoek niet wilde praten, is niet duidelijk geworden in hoeverre hij toerekeningsvatbaar was. "Aanknopingspunten om de verdachte het bewezenverklaarde in verminderde mate toe te rekenen zijn er dus niet", aldus de rechter.