Engeland naar finale WK voetbal, Wiegman schrijft historie

Engeland heeft zich geplaatst voor de finale van het WK voetbal voor vrouwen. Coach Sarina Wiegman schrijft daarmee historie: na haar finaleplek met Nederland is ze nu de eerste coach ooit die met twee verschillende landen de WK-finale haalt, zowel bij de vrouwen als de mannen deed geen enkele coach dat eerder.

Engeland nam het in Sydney op tegen gastland Australië in een kolkend Accor Stadium. Al vroeg na het begon mazzelde Engeland: Alex Greenwood pleegde een aanslag op de Australische ster Sam Kerr, maar ontsnapte met slechts een gele kaart - Kerr hield er gelukkig geen blessure aan over. Engeland was vervolgens de betere ploeg en na ruim een half uur werd dat beloond: Alessia Russo legde de bal keurig voor Ella Toone, die heerlijk binnen schoot.

Australië had het moeilijk om in de wedstrijd te komen, maar een ruim kwartier na de rust lukte dat dan toch: een snelle uitbraak eindigde bij Kerr, die van ruim buiten het strafschopgebied het Engelse doel heerlijk onder vuur nam voor de gelijkmaker. De vreugde duurde dan weer niet lang, nog geen tien minuten later tekende Lauren Hemp na uiterst matig Australisch verdedigen voor de 2-1 voor Engeland.

De thuisploeg zat er wel beter in, zo kreeg Kerr een forse kopkans recht voor keepster Mary Earps, die ook nog bijna werd verschalkt door Cortnee Vine - de verdediging bracht redding voor Engeland. Kort daarop maaide Kerr een voor haar voeten belandde corner over het doel, waarna Engeland het afmaakte: een perfect getimede pass van Hemp kwam terecht bij Russo, die moeiteloos de 3-1 achter keepster Mackenzie Arnold schoot, waar het ook bij bleef.

Zaterdag speelt Australië om 10.00 uur Nederlandse tijd tegen Zweden om plek drie, zondag om 12.00 uur nemen Engeland en Spanje het tegen elkaar op in de strijd om de wereldtitel.