Trump ook aangeklaagd door Georgia voor poging manipulatie verkiezingen

De voormalige Amerikaanse president Trump wordt geconfronteerd met een vierde strafzaak. Aanklagers in de staat Georgia beschuldigen hem ervan dat hij op illegale wijze heeft geprobeerd om de resultaten van de presidentsverkiezingen van 2020 in die staat ongeldig te verklaren.

Volgens de aanklagers was er sprake van een criminele samenzwering. In totaal worden er dertien aanklachten tegen Trump ingediend, waaronder afpersing en het schenden van zijn ambtseed. Daarnaast zullen achttien anderen, waaronder Trump’s advocaat Rudy Giuliani en voormalige assistent Mark Meadows, ook voor de rechter moeten verschijnen.

Aanklager Fani Willis van Fulton County in Georgia verklaarde: “Trump en de andere aangeklaagden weigerden de verkiezingsuitslag van 2021 te accepteren. Ze hebben opzettelijk geprobeerd om op illegale wijze de verkiezingsresultaten te veranderen ten gunste van Trump Bovendien hebben ze verschill pogingen ondernomen om het tellen van stemmen te belemmeren.”

De aangeklaagden hebben tot 25 augustus om zich bij de autoriteiten te melden.

In reactie op aanklachten zeggen de advocaten van Trump dat een “eenzijdig beeld” wordt gecreerd dat is gebaseerd op persoonlijke- en politieke overwegingen van de getuigen. Ze kijken uit naar een gedetailleerde herziening van de aanklacht, die volgens hen even gebrekkig is en ongrondwettelijk zal zijn als het hele proces.

Het onderzoek naar deze zaak heeft meer dan twee jaar in beslag genomen. De aanleiding ervoor was een uitgelekt telefoongesprek dat Trump in januari 2022 voerde met een functionaris in Georgia. Destijds zei hij: “Ik wil gewoon 11.780 stemmen vinden, want wij hebben gewonnen in Georgia.” Trump verloor de staat aan Biden met een verschil van slechts 11.779 stemmen.