Baanrenners grijpen naast eremetaal op slotdag WK

In het Schotse Glasgow is woensdagavond het wereldkampioenschap baanwielrennen afgesloten. Er stonden nog vier onderdelen op het programma, inclusief Nederlandse medaillekansen.

Keirin mannen
Met Harrie Lavreysen en Jeffrey Hoogland had Nederland in principe twee kandidaten voor eremetaal, maar dat zat er niet in: Hoogland werd wat weggedrukt door Matthew Richardson uit Australië en thuisfavoriet Jack Carlin, terwijl Lavreysen veel te vroeg aan moest gaan en dat niet vol kon houden. Het goud ging licht verrassend naar de Colombiaanse specialist Kevin Quintero, voor Richardson en de Japanner Shinji Nakano, met Lavreysen, Carlin en Hoogland buiten de medailles - Tijmen van Loon ging er in de kwartfinales uit.

Puntenkoers mannen
Yoeri Havik leek de hele koers de benen niet te hebben, wat gezien zijn historische wereldtitel met Jan Willem van Schip op de koppelkoers ook niet zo gek was. Havik werd negende, de winst was voor Aaron Gate. De Nieuw-Zeelander domineerde vrijwel van start tot finish en hoefde zich in de slotsprint bepaald niet meer in te spannen. Het zilver ging naar Albert Torres uit Spanje, voor de Belg Fabio van den Bossche.

Omnium vrouwen
Marit Raaijmakers moest de niet fitte Maike van der Duin vervangen en deed dat degelijk, hoewel een ereplaats er nooit echt in zat: twaalfde. De Amerikaanse Jennifer Valente werd tweede in de scratch, won de tempokoers en werd ook in de afvalkoers tweede, waarna ze haar leidende positie in de afsluitende puntenkoers glorieus verdedigde. Zilver was er voor Amalie Dideriksen uit Denemarken, de Belgische Lotte Kopecky moest na onhandig omkijken in de slotsprint genoegen nemen met brons in plaats van zilver.

Individuele sprint vrouwen
In de finale nam thuisfavoriete Emma Finucane het op tegen de Duitse Lea Friedrich, maar die kon geen vuist maken tegen het Britse geweld: Finucane won twee redelijk spannende wedstrijden en kroonde zich tot wereldkampioene. Het brons ging naar Ellesse Andrews uit Nieuw-Zeeland, die eveneens in twee heats afrekende met Emma Hinze uit Duitsland.