Fremantle Highway naar Eemshaven gesleept

Na overleg met alle betrokken partijen heeft minister Harbers van Infrastructuur en Waterstaat besloten dat het vrachtschip Fremantle Highway wordt gesleept naar de Eemshaven in Groningen. 

De Eemshaven is de meeste geschikte haven vanwege de korte afstand (64 km), verslechterde weersomstandigheden, de aanwezige infrastructuur en de faciliteiten die de haven biedt voor de vervolgstappen in de berging van het schip. Door de sleepreis zo kort mogelijk te houden worden de risico’s beperkt.

Vanmorgen rond 05.00 uur is het verslepen van het  vrachtschip Highway begonnen richting de Eemshaven. De situatie aan boord van het vrachtschip is nog steeds stabiel. Tijdens de sleepreis zijn experts aan boord van de Fremantle Highway om de status van het schip constant te monitoren. De Guardian van de Kustwacht en het oliebestrijdingsschip Arca van Rijkswaterstaat begeleiden de reis. De aankomsttijd van het schip is sterk afhankelijk van weer, stroming en getij. Het vrachtschip kwam om ca. 13.20 uur aan in de Eemshaven.

De Eemshaven is de meeste geschikte haven vanwege de korte afstand (64 km), de aanwezige infrastructuur en de faciliteiten die de haven biedt voor de vervolgstappen in de berging van het schip. In de haven ligt het schip veiliger en kan de lading gelost worden. Door de sleepreis zo kort mogelijk te houden worden de risico’s door bijvoorbeeld de verslechterende weersomstandigheden beperkt.

De Japanse reder is verantwoordelijk voor de komende werkzaamheden. Het vrachtschip heeft zo'n 1,6 miljoen liter zware stookolie en zo'n 3.800 auto's aan boord. 

Rijkswaterstaat blijft wel verantwoordelijk voor de waterkwaliteit. Indien nodig plaatsen we een oliegeleidend scherm rond het schip om eventuele verontreiniging in te perken. Op het moment dat het schip aan de kade vastligt is er geen rol meer voor Rijkswaterstaat bij de verdere afhandeling van het incident.

De Fremantle Highway vatte meer dan een week geleden vlam. Het vermoeden bestaat dat de accu van een elektrische auto in brand is gevlogen. Een bemanningslid kwam om bij de brand.